Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: Wygodna limuzyna z histori±

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2016
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    P³ock

Post Wygodna limuzyna z histori±

Witam wszystkich,

Jestem posiadaczem e32 735i R6 posiadam od marca 2016 roku. Jest to moje wielkie marzenie od dzieciñstwa. Obecnie szykuje autko gdy¿ jest z 89 roku i swoj± historiê ju¿ ma. Gdy j± bra³em od handlarza, na liczniku by³o 220 ty¶ km. ¦mia³em siê ¿e licznik zd±¿y³ siê przekrêciæ. Ogólnie buda w dobrym stanie wnêtrze równie¿. Posiadam te¿ dawcê 730i z 93 roku, silnik te¿ m30. Wykrêcê z niej ca³a instalacje EML i komponentami do tempomatu, skrzyniê 4hp22, elektryczny uk³ad poziomowania reflektorów oraz inne ciekawe drobiazgi. Je¼dzi³em ró¿nymi autami, ale stary piêkny klasyk najbardziej przypad³ mi do gustu. Pozdrawiam wszystkich. Ikson

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz

My¶le³em ¿e przeczytam jak±¶ fajn± historie a ty piszesz ze kupi³e¶ od handlarza ,w ogólnie dobrym stanie...

Witaj

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2016
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    P³ock
    Kolego Dzuda, je¶li chcesz us³yszeæ moj± historiê o E32, to chêtnie Ci j± opiszê. Dotyczy ona mojego piêknego klasyka, marzenia z dzieciñstwa.
    Zaczê³o siê to dawno dawno temu. Pamiêtam pierwsze pocz±tki w w szkole podstawowej, na lekcji informatyki ja ogl±da³em piêkne BMW e32 na aukcjach internetowych oraz du¿o czyta³em o tym wozie, gdy moi rówie¶nicy grali w gry po sieci. W domu nie mia³em jeszcze sta³ego ³±cza internetowego, zreszt± ma³o kto je mia³ i wiêkszo¶æ uczêszcza³a do pobliskich kafejek. Od tamtego czasu ¶ledzi³em wiele aukcji z e32, e34.
    Pewnego dnia ¿yj±c sobie nie¶wiadomie, okaza³o siê ¿e mój znajomy ma e32 730i w automacie. Mia³o to miejsce ze 4 lata temu. Pamiêtam przewióz³ mnie tym autem, by³em usatysfakcjonowany wygod± oraz jego budow±. Od razu oznajmi³em Arkowi, bo tak mia³ na imiê ¿e od dawna chorujê na takiego klasyka. Opowiedzia³ mi wtedy wiele o swojej srebrnej 730i.
    Po roku czasu, spotka³em siê z Arkiem i na zapytanie jak e32 oznajmi³ ¿e ma problemy z roz³adowywaniem i nie chce mu paliæ tak jak powinna, ale tylko wtedy gdy postoi kilka dni. Oznajmi³em ¿e chcia³ bym j± odkupiæ, odradzi³ mi to i opowiedzia³ ¿e auto je¼dzi³o po ,,specach,,, którzy wymieniali czê¶ci ale i tak problem dalej nie zosta³ rozwi±zany i Srebrne 730i trafi³o do gara¿u. Tam sta³o ponad rok czasu. Nikt nie zna³ przyczyny czy elektronika czy samo serce...
    Po roku znowu zawita³em u Arka aby odkupiæ BMW. Oznajmi³em ¿e biorê w ciemno i na pewno nie bêdê tego ¿a³owaæ, ani próbowaæ zwróciæ. Oznajmi³em ze je naprawiê. Odradza³ mi wraz z ¿on±, abym da³ spokój. Od razu mówi³ ¿e silnik do wymiany, zawieszenie i tak dalej. Jedyne co te auto mia³o dobre to skrzyniê biegów 4HP22. Arek dba³ o auto, nie zarzyna³ i co trzeba by³o wymienia³. Jest mi³o¶nikiem tego klasyka, ale zajêty rodzin± nie mia³ ju¿ czasu na remonty auta.
    Po d³u¿szej rozmowie i przekonaniu Arka odkupi³em auto w ciemno. Musia³em zorganizowaæ transport E32 z jednego koñca miasta na drugi. Kilka dni pó¼niej udali¶my siê do gara¿u, BMW sta³o pod stert± rzeczy, kartonów i tak dalej. Postanowili¶my ¿e spróbujemy odpaliæ auto. Zorganizowa³em akumulator oraz kable. Trochê ¶wie¿ego paliwa i samostart w sprayu. Zakupi³em te¿ komputer silnika M30B30 na podmiankê. Nasza próba mimo wielu reanimacji nie przynios³a oczekiwanego rezultatu i nie uda³o siê uruchomiæ silnika. Min±³ tydzieñ, zorganizowa³em nowe ¶wiece oraz przewody. Wzi±³em dwa akumulatory do pe³na na³adowane, jeden ju¿ na sta³e do mojej ¶wie¿o kupionej srebrnej e32. Gdy dosta³em siê do ¶wiec okaza³o siê ¿e 5 i 6 cylinder ma przekrêcony gwint, a nie by³o to ³atwe dzia³anie gdy¿ ca³y czas sta³em na silniku pod mask± ,w gara¿u nie by³o miejsca. Tak wiec druga próba siê nie uda³a.
    Min±³ tydzieñ, okres jesienny. Zakupi³em klej dwusk³adnikowy którym postanowi³em odbudowaæ zerwane gwinty. Umówi³em siê z Arkiem, pojechali¶my do gara¿u. Po z³o¿eniu wszystkiego nie próbowa³em nawet krêciæ.
    Min±³ nastêpny tydzieñ, umówili¶my siê ¿e znowu spróbujemy odpaliæ auto. Kicha³o strzela³o czasami gada³o ale nie silnik nie chcia³ zarzuciæ i pracowaæ a¿ w koñcu siê zala³ i dali¶my spokój z prób± odpalenia. Podnios³em ty³ aby spróbowaæ poluzowaæ zapieczone od korozji hamulce. Skrzynia biegów na w³±czonym zap³onie zosta³a prze³±czona na tryb N. Ko³a dalej ani drgnê³y. Zmarz³em pamiêtam, postanowi³em ze umówimy siê na inny dzieñ. Wydzwoni³em kilka osób, aby pomog³y wypchn±æ ciê¿k± bestiê, po czym siê umówi³em na który¶ tam dzieñ. Nie by³o mo¿liwo¶ci wyci±gniêcia link± ani nic. W ten czas gdybania i sprawdzania wtyczek, reakcji EML na peda³ gazu, i tak dalej. W ten czas zalane cylindry wysch³y, benzyna odparowa³a. Arek raz jeszcze spróbowa³ zapaliæ auto. Dwa akumulatory podpiête szeregowo odpoczê³y. Po chwili krêcenia silnik zacz±³ zaskakiwaæ a¿ za³apa³. Dusi³ siê, kicha³ i prycha³. Telepa³o nim gdy¿ nie pracowa³ na wszystkie cylindry. Oczywi¶cie sprawdzi³em oraz wyczy¶ci³em styki kopu³ki oraz palca podczas montowania nowych kabli i ¶wiec. Nie reagowa³ na peda³ gazu, wrêcz siê dusi³. Po dziesiêciu minutach silnik rozgrza³ siê i zacz±³ pracowaæ stabilniej ale nie do koñca tak jak trzeba. Nie reagowa³ te¿ na gaz tak jak powinien. Postanowili¶my ¿e spróbujemy ruszyæ silnikiem ko³a, ty³ sta³ wysoko na lewarku i koby³kach. Skrzynia prze³±czona na tryb D, po puszczeniu peda³u hamulca ko³a ruszy³y z oporem wypluwaj±c ok³adziny z tylnych zacisków hamulcowych. Silnik pracowa³ ju¿ oko³o 20 minut, by³em bardzo zadowolony. Mia³em motylki w brzuchu i minê Arka który sam nie dowierza³. Temperaturê trzyma³ ale dalej nim telepa³o i nie pracowa³ równo. Po spêdzeniu w ch³odnym gara¿u prawie ca³ego dnia usatysfakcjonowany postanowi³em ¿e auto zabiorê w przeci±gu kilku dni. Podsumowuj±c od czasu gdy je zakupi³em sta³o w gara¿u oko³o czterech miesiêcy. W ten czas szuka³em nastêpnej e32 tylko ze z silnikiem M30B35.
    D³ugi czas obserwowa³em aukcje z dawcami silnika oraz ewentualnymi czê¶ciami i innymi ciekawymi doposa¿eniami. Po obserwacjach przyszed³ dzieñ gdzie trafi³em na okazjê, i pojecha³em 150 km od mojego miejsca zamieszkania. Znalaz³em siê na placu pe³nym samochodów na sprzeda¿, po ¶rodku wielki warsztat gdzie widaæ by³o dzia³aj±cych mechaników. Moim oczom od razu ukaza³ siê sylwetka starej piêknej E32. Piêknie l¶ni³a wypolerowana. Lakier Cirrusblau Metallic 189 znacznie wyró¿nia³ siê od pozosta³ych aut. Powiedzia³em ¿e szukam osoby z która rozmawia³em przez telefon w sprawie BMW 735i. By³ to handlarz, który zjecha³ du¿o z ceny. Poszli¶my ogl±daæ auto. Ca³± uwagê skupi³em na silnik abym by³ z niego zadowolony. Powiedzia³em mu ze potrzebujê piêæ minut na podjêcie decyzji. Wszyscy siê rozeszli, a ja my¶la³em nad decyzj±. Mia³em motylki w brzuchu. Po chwili uda³em siê do biura spisaæ umowê, uzna³em ze silnik mi odpowiada. Zapyta³em tylko czy dojadê tym do domu 150 km. Zosta³em zapewniony ¿e tak. I tak kupi³em ,,Dawdcê,,.
    NA drugi dzieñ po oglêdzinach wywnioskowa³em ¿e auto oryginalnie wyposa¿one by³o w skrzyniê automatyczn±,. Pewnie automatyczna uleg³a uszkodzeniu i auto kto¶ przerobi³ na manualn±. Karta pojazdu zagubiona, brak parafki na umowie kupna sprzedany i tak dalej. Reszta to Kilka niedu¿ych usterek i drobnostek do poprawy. Ogólnie na dzieñ dzisiejszy autko jest ju¿ zarejestrowane na mnie op³acone na rok. W wolnych chwilach rozbieram j± w kawa³ki i sk³adam wszytko poprawiaj±c. Studiujê schemat instalacji elektrycznej i ca³y czas zbieram czê¶ci.
    Wracaj±c do Srebrnej E32. Wyjecha³a z gara¿u o w³asnych si³ach. Rozje¼dzi³a siê i silnik zacz±³ parowaæ normalnie. Przez ca³± wiosnê je¼dzi³em a¿ po sam czerwiec, przynios³a mi du¿o frajdy i przyjemno¶ci. Obecnie role siê zmieni³y. Dawc± zosta³a srebrna, a wszystko co dobre przek³adam do b³êkitnej, gdy¿ jest w du¿o lepszym stanie. Postaram siê ukoñczyæ projekt do maja 2017 roku aby zawitaæ na zlocie. To tylko króciutka historia o moich klasykach jakimi s± E32 i frajdzie jak± te auto mi da³o. Komfort jest cudowny. BMW b³êkitne chcê doprowadziæ do orygina³u i dbaæ tak aby s³u¿y³o mi jak najd³u¿ej. Obecnie na gwiazdkê dosta³a 17 calowe felgi styling 32. Dzia³ania trwaj±. Napisa³em tak jak lecia³o w wersji skróconej. Pozdrawiam wszystkich i ¿yczê Weso³ych i spokojnych ¦wiat Bo¿ego Narodzenia. Ikson

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    E32 730I R6 89.r ,E36 Sedan 96.r
    Sk±d
    Augustów

No to teraz pokazuj foty po takiej ciekawej historii
    Ostatnio edytowane przez Lord58 ; 25-12-2016 o 17:41

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar darekbb
    Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    E38 730iA 1995
    Sk±d
    Czechowice-Dziedzice
    Fajna maszyna, pasuj± do niej te fele

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    Fajna maszyna, pasuj± do niej te fele
    ...opony ju¿ trochê jakby mniej ;)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2016
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    P³ock
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    ...opony ju¿ trochê jakby mniej ;)
    Powiem Ci kolego smutny jestem ¿e tak to wygl±da. Kupi³em te felgi ze dwa tyg temu, wcze¶niej sta³a na 15' z rantem. Prze³o¿y³em w drugi dzieñ ¶wi±t i cykn±³em te foto. Opony s± znacznie za niskie. Wiem ¿e na pewno stracê komfort tak wiêc -. Byæ mo¿e jeszcze przed sezonem kupiê wy¿sze opony i bêdzie tak jak chcia³em. Je¶li jednak nie uda mi siê tego uczyniæ obni¿ê auto na czas tych opon. Przód o 6cm a ty³ o 4cm. Na obecn± chwilê mam wa¿niejsze priorytety ni¿ opony, miêdzy innymi przek³adka skrzyni oraz rozrz±d. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Ikson ; 27-12-2016 o 19:12

Vip Vip Awatar avecezarave
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    E32 740iL `93
    Sk±d
    Miñsk Mazowiecki
    Blog
    27
    O proszê kolega z P³ocka. Bywam tam w weekendy mo¿e uda siê kiedy¶ ustawiæ na jaki¶ spot i obejrzeæ t± Twoj± limuzynê :-)
    [IMG]http://img408.imageshack.us/img408/1048/dsc0188v.jpg[/IMG 7er

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2016
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    P³ock
    Cytat Zamieszczone przez avecezarave Zobacz posta
    O proszê kolega z P³ocka. Bywam tam w weekendy mo¿e uda siê kiedy¶ ustawiæ na jaki¶ spot i obejrzeæ t± Twoj± limuzynê :-)
    Jestem jak najbardziej za. Ale z gara¿u wyruszy dopiero na wiosnê.

Podobne w±tki

1. ZI£-4112R: nowa limuzyna Putina
    Przez Jakub w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 04-11-2012, 19:22
  2. E21 Limuzyna ?
    Przez Matis192 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 09-07-2012, 19:59
  3. E21 limuzyna :)
    Przez marek1132 w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 31-05-2012, 16:14
  4. Limuzyna W³oska co myslicie
    Przez krzysparco w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 02-01-2012, 19:56

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •