Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: Problem z uk³adem kierowniczym

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz

Post Problem z uk³adem kierowniczym

Witam Panowie!
    Od zawsze na wiosnê zamierza³em zrobiæ remont zawieszenia w mojej BMW i w koñcu dopi±³em swego. Operacja prawie zakoñczy³a siê sukcesem, jednak po wymianie amortyzatorów pojawi³y siê niespodziewane problemy. Otó¿ na przedniej osi wymieni³em oba amortyzatory EDC (Regeneracja w ''Balux''), gumy na stabilizatorze, wahacze poprzeczne, ³±cznik stabilizatora i obie koñcówki dr±¿ka. Dzisiaj rano zrzuci³em samochód z podno¶nika w celu odbycia jazdy kontrolnej i niestety okazuje siê, ¿e samochodem nie da siê jechaæ:/

Po pierwsze samochód strasznie krzywo stoi; nie podnosi siê lewy ty³ i wyskakuje kontrolka: ''Level Control System Fault'' - samochód by³ unieruchomiony przez ok. 2 tygodnie, podejrzewam ¿e zesz³o powietrze z uk³adu pneumatycznego, czy to mo¿e byæ wed³ug was dziurawa poduszka przy lewym amortyzatorze, ew nieszczelny przewód NIVO lub walniêty lewy czujnik? Dodam, ¿e przód i prawy ty³ s± ok.

Po drugie przy maksymalnym skrêcaniu kierownica siê blokuje i nie mo¿na wyprostowaæ samochodu. Czy to mo¿e byæ tylko problem ze zbie¿no¶ci±, geometri± i po naprawie tego nieszczêsnego lewego ty³u wszystko wróci do normy, czy mo¿e to jest typowy objaw zu¿ytej, uszkodzonej maglownicy? Przed wymian± amortyzatorów wszystko by³o w porz±dku, samochodem normalnie mo¿na by³o je¼dziæ i nie chce mi siê wierzyæ, ¿e przek³adnia sama siê uszkodzi³a jak samochód by³ w powietrzu na podno¶niku.

Bardzo proszê o jakie¶ wnioski, opinie, które pomog± mi rozwi±zaæ problem.
    Pozdrawiam.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2015
    BMW
    E65 740d
    Sk±d
    Kwidzyn
    U mnie po wymianie koncowek kierownica rowniez sie blokowala na malsymalnym skrecie (z tym ze u mnie jest luz na magloenicy) jednak ustawienie zbieznosci pomoglo.
    Co podnoszenia auta, u mnie problemem byla pompa ktora nie nadazala pompowac poduszki i czesto auto stalo krzywo. Pompa ma jakos czas na napompowanie auta po ktorym przestaje pompowac i wyrzuca blad.
    Jednak bez kabelka i programu ciezko powiedzec. U mnie byl uszkodzony tez jeden czujnik jak sie okazalo pin przy czujniku byl pekniety i raz laczyl a raz nie. W inpa wszystkonladnie widac.

Wys³ane z mojego Nexus 6 przy u¿yciu Tapatalka

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Bart a robi³e¶ ty³ te¿? Ja teraz regenerowa³em tylne amory NIVO i po z³o¿eniu wszystko jest ok. ¯adnych b³êdów. W/g zaleceñ dobrze jest wypi±æ bezpieczniki od NIVO (jak dobrze pamiêtam nr 62 i 72 w baga¿niku). Mo¿e masz nie wpiête z powrotem?

Co do tego, ¿e auto lubi staæ krzywo, to raczej jest norma. Gasisz auto, chwilê jeszcze w nim siedzisz, a potem wysiadasz. Strona kierowcy staje siê l¿ejsza i siê unosi, a uk³ad tego nie niweluje.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz
    U mnie ty³ ok. Amortyzatory sprawne, brak luzów na wahaczach. Co do krzywej lewej strony to ko³o tak schowane pod nadkolem, ¿e nie widaæ górnej czê¶ci opony, poza tym wywala b³±d na desce wiêc na 100% musi byæ co¶ nie tak. Mo¿liwe jest, ¿e zesz³o powietrze z uk³adu podczas dwutygodniowego pobytu samochodu na podno¶niku?

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Nie powinno. Jak uk³ad jest szczelny, to trzyma bardzo d³ugo. Mo¿e poducha w amorze posz³a od takiego wiszenia? Sprawd¼ b³êdy. Sensor nie powinien mieæ wp³ywu. Ja je¼dzi³em z jednym udupionym i auto normalnie trzyma³o w miarê poziom na podstawie czujnika z drugiej strony. Ewentualnie jaki¶ zaworek poszed³, albo przewód szlag trafi³, ale to te¿ by³oby dziwne.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz
    No dziwne bo samochód 3 tygodnie nie by³ u¿ywany. Ju¿ ¿a³ujê tej regeneracji amortyzatorów, no ale có¿ taki jestem ¿e lubiê autko dopie¶ciæ. Tak czy tak muszê to zrobiæ ¿eby móc zbie¿no¶æ ustawiæ. Inpa/Ista wska¿e winowajce przy diagnozie??? ;>

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Ja mam tylko INPÊ i tam sobie wszystko ogarniam je¿eli chodzi o NIVO: czytanie b³êdów, kalibracjê itp.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz
    Wracam do w±tku. Ca³y czas walczê z tematem. Bunia ca³y czas kula³a na jedn± nogê (lewe,tylne ko³o). W dniu wczorajszym podjecha³em do mechanika i razem robili¶my diagnozê. Pompa NIVO sprawna, bardzo szybko pompuje. Uk³ad szczelny, poducha bez dziur; powietrze nigdzie nie uchodzi. Mechanik odkrêci³ pompê, wpi±³ wê¿yk bezpo¶rednio pod ni±, pomin±³ jakie¶ zastawki i w³±czy³ pompê. Autko elegancko siê napompowa³o i od wczoraj stoi równo. Pompa zosta³a roz³±czona, przeka¼nik wyci±gniêty a ca³y uk³ad nabity powietrzem. Co wiêc mo¿e byæ przyczyn±, ¿e przy pod³±czonym uk³adzie lewy ty³ nie chce staæ równo, skoro wszystko jest w jak najlepszym stanie, teraz po wyci±gniêciu przeka¼nika mam b³±d na komputerze: ''Level Control System Failure'', a koniecznie chce to zrobiæ, bo nienawidzê jak co¶ u mnie w aucie nie dzia³a!!!

Podobne w±tki

1. [skrzynia] Problem z uk³adem napêdowym.
    Przez Adek0303 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 27-01-2016, 15:28
  2. [pozostale] Problem z wspomaganiem i uk³adem nivo
    Przez menagerek w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-10-2014, 18:16
  3. problem z uk³adem paliwowym v12
    Przez KêdziorCG w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 09-08-2011, 14:34
  4. Du¿y problem z uk³adem ch³odzenia w m62.
    Przez Piotr_R w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 01-08-2011, 23:19
  5. E32 Problem z uk³adem elektrycznym
    Przez £ysyE32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 19-03-2011, 18:52

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów