Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: Zaci±gnie hamulca rêcznego po wrzuceniu na P, a b³±d skrzyni biegów

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka

Post Zaci±gnie hamulca rêcznego po wrzuceniu na P, a b³±d skrzyni biegów

Dzisiaj mia³em pewn± przypad³o¶æ... Zaparkowa³em furê jak codzieñ na parkingu pod robot±. Stan±³em, wyprostowa³em, wrzuci³em P, nie zaci±gn±³em rêcznego, zgasi³em silnik, pu¶ci³em hamulec i auto ciut siê stoczy³o. Ja do wyci±gania kluczyka, a tutaj gong - b³±d skrzyni i miganie kontrolek. Zdziwiony odpalam silnik... Zero reakcji na wrzucanie biegów, b³±d ¶wieci i na desce i na navi. Zgasi³em, wyci±gn±³em kluczyk, zamkn±³em auto, a kontrolki dalej miga³y - zupe³nie, jak wtedy, gdy wypi±³em bajonet z ty³ skrzyni. Otworzy³em furê, wsadzi³em kluczyk, odpali³em silnik i jak rêk± odj±³... Uff, a¿ ciep³o mi siê zrobi³o.

Zacz±³em analizowaæ o co kaman - mo¿e kabel siê przeciera, mo¿e sterownik szlag nag³y trafi³, mo¿e akumulator a mo¿e to od tego stoczenia, które wydawa³o mi siê jakie¶ d³u¿sze, ni¿ zwykle.

W przerwie polecia³em do fury. Wszystko w porz±dku, nie ma meldunków na navi o b³êdach z zak³adce "check"... Jakby problem nigdy nie wyst±pi³. Po robocie wszystko OK.

No i tutaj mnie sprawa zastanowi³a, czy przypadkiem to, ¿e nie zaci±gam rêcznego nie by³ powodem b³êdu. W Mercedesie S skrzynie potrafi³y siê zablokowaæ na P i wtedy tylko laweta i serwis je uzdrawia³y. W BMW nie s³ysza³em o czym¶ takim, ale brat mi pisa³, ¿e na forum A6 te¿ by³ temat, ¿e przez nie zaci±ganie rêcznego skrzynie ludzie sobie za³atwiali. Pó¼niej sprawdzê b³êdy, to napiszê jaki kod wywali³o.

Co Wy o tym s±dzicie? Mia³ kto¶ podobny przypadek?

Akumulator wydaje siê byæ OK, bo rano WEBASTO mi siê odpali³o bez problemu, a po nim mo¿na poznaæ, jak siê ma bateria, bo zawsze jak d³u¿ej chodzi a robiê krótkie odcinki, to pó¼niej siê za³±cza na bardzo krótko (zim±). Jak wsiad³em, to nie wywali³o mi "recharge battery", wiêc zak³adam, ¿e by³o OK. £adowanie w normie - 14,7V po odpaleniu, pó¼niej 14V.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2015
    BMW
    E65 FL
    Sk±d
    Miasto
    U mnie niewa¿ne czy zaci±gne rêczny czy nie nic takiego siê nie zdarza - nie ma prawa siê co¶ takiego dziaæ. Natomiast samochód zawsze siê lekko stacza i nie mam pojêcia dlaczego.

Wys³ane z mojego SM-G925F przy u¿yciu Tapatalka

Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    Sk±d
    No w³a¶nie... U mnie te¿ nigdy siê nie zdarzy³o, a¿ do dzisiaj... Próbujê doj¶æ sk±d siê to bierze.

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Mo¿e jaki¶ czujnik szwankuje. U mnie auto te¿ siê lekko stacza i powstaje w ten sposób naprê¿enie na ryglu od P. Potem przy wrzucaniu biegu jest kopniêcie. Auto siê stacza bo: 1) rygiel nie jest na ciasno i zawsze jest trochê luzu do skasowania, 2) zu¿ycie krzy¿aka, ³±cznika wa³u, pó³osi, mostu te¿ generuje luz, który siê musi grawitacyjnie skasowaæ.

Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    Sk±d
    Kod b³êdu: 004FB7 EGS: Transmission control: Internal fault (EEPROM writing)

EGS znaczy tyle co, Elektronik Getriebesteuerung, czyli elektroniczne sterowanie skrzyni. Zna kto¶ genezê tego b³êdu. W sieci nie mogê nic znale¼æ...
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 26-04-2017 o 18:44

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Bardziej interesuj±ca jest chyba druga czê¶æ: EEPROM writing. Czy¿by siê flash w module koñczy³? Ka¿da pamiêæ flash ma ograniczon± liczbê cykli zapisu.

Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    Sk±d
    Mnie tylko zastanawia, ¿e kontrolki mi ¶wieci³y i wyskoczy³ b³±d dok³adnie taki sam, jak na roz³±czonej wtyczce. Przypuszczam, ¿e mo¿e ona siê obluzowa³a, albo co¶ siê sta³o, ¿e auto nie mia³o w ogóle kontaktu ze skrzyni±. No nic, bêdê wozi³ ze sob± komputer i jak siê znowu przytrafi, to nakrêcê film i sprawdzê, czy jak skasujê b³±d, to skrzynia odzyska sprawno¶æ.

Na YouTube jest sporo podobnych problemów. U mnie jest podobnie, jak poni¿ej - pulsowa³y kontrolki, ale wyskakiwa³ tylko b³±d skrzyni. Wiêkszo¶æ komentarzy opisuje, ¿e albo nowa bateria albo nowy alternator rozwi±zuje sprawê.

Tutaj ciekawie ziomek pokaza³ jak mo¿na poznaæ trefny alternator:

... i we¼ tutaj kup Lexusa, Maserati, Inifini, czy co¶ bardziej egzotycznego :). Taki b³±d i jeste¶ w czarnej...
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 26-04-2017 o 20:13

Podobne w±tki

1. [hamulce] Linka hamulca rêcznego e65 e66
    Przez 7up w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 05-04-2022, 18:15
  2. [pozostale] opadaj±cy peda³ hamulca rêcznego
    Przez ruti w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 01-03-2013, 11:50

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów