Dzisiaj mia³em pewn± przypad³o¶æ... Zaparkowa³em furê jak codzieñ na parkingu pod robot±. Stan±³em, wyprostowa³em, wrzuci³em P, nie zaci±gn±³em rêcznego, zgasi³em silnik, pu¶ci³em hamulec i auto ciut siê stoczy³o. Ja do wyci±gania kluczyka, a tutaj gong - b³±d skrzyni i miganie kontrolek. Zdziwiony odpalam silnik... Zero reakcji na wrzucanie biegów, b³±d ¶wieci i na desce i na navi. Zgasi³em, wyci±gn±³em kluczyk, zamkn±³em auto, a kontrolki dalej miga³y - zupe³nie, jak wtedy, gdy wypi±³em bajonet z ty³ skrzyni. Otworzy³em furê, wsadzi³em kluczyk, odpali³em silnik i jak rêk± odj±³... Uff, a¿ ciep³o mi siê zrobi³o.
Zacz±³em analizowaæ o co kaman - mo¿e kabel siê przeciera, mo¿e sterownik szlag nag³y trafi³, mo¿e akumulator a mo¿e to od tego stoczenia, które wydawa³o mi siê jakie¶ d³u¿sze, ni¿ zwykle.
W przerwie polecia³em do fury. Wszystko w porz±dku, nie ma meldunków na navi o b³êdach z zak³adce "check"... Jakby problem nigdy nie wyst±pi³. Po robocie wszystko OK.
No i tutaj mnie sprawa zastanowi³a, czy przypadkiem to, ¿e nie zaci±gam rêcznego nie by³ powodem b³êdu. W Mercedesie S skrzynie potrafi³y siê zablokowaæ na P i wtedy tylko laweta i serwis je uzdrawia³y. W BMW nie s³ysza³em o czym¶ takim, ale brat mi pisa³, ¿e na forum A6 te¿ by³ temat, ¿e przez nie zaci±ganie rêcznego skrzynie ludzie sobie za³atwiali. Pó¼niej sprawdzê b³êdy, to napiszê jaki kod wywali³o.
Co Wy o tym s±dzicie? Mia³ kto¶ podobny przypadek?
Akumulator wydaje siê byæ OK, bo rano WEBASTO mi siê odpali³o bez problemu, a po nim mo¿na poznaæ, jak siê ma bateria, bo zawsze jak d³u¿ej chodzi a robiê krótkie odcinki, to pó¼niej siê za³±cza na bardzo krótko (zim±). Jak wsiad³em, to nie wywali³o mi "recharge battery", wiêc zak³adam, ¿e by³o OK. £adowanie w normie - 14,7V po odpaleniu, pó¼niej 14V.

Odpowiedz z cytatem