Trochê namiesza³em z tematami, wiêc tutaj bêdê kontynuowa³ temat z mojego postu #396: http://7er.pl/showthread.php/33706-T...lecacie/page40
Ogólnie temat dotyczy tego, o czym wcze¶niej pisa³em - po ruszeniu z miejsca wibrowa³o mi samochodem przez jaki¶ czas, po czym ustêpowa³o po osi±gniêciu wiêkszej prêdko¶ci. Ostatnio jednak przestaæ nie chcia³o. Pojecha³em nad polskie morze i na potupajce ko³o Szczecina dobi³em moje opony do takiego stopnia, ¿e jazda 130km/h zaczê³a byæ powa¿nie uci±¿liwa.
Ogólnie objawy by³y nastêpuj±ce:
- podczas jazdy do ok. 60km/h zaraz po ruszeniu po d³ugim postoju auto lekko wibowa³o, ale wcze¶niej problem ustawa³
- ustawanie po kilku miesi±cach przesta³o ustawaæ :)
- podczas przyspieszania i jazdy pod wiêksz± górê z prêdko¶ci± 80-100km/h auto wibrowa³o, jakby podpora wa³u lub ³±cznik elastyczny by³ uszkodzony; wcze¶niej je wymieni³em, wiêc moje poszukiwania by³y skierowane gdzie indziej
- po tym, jak wibracje z odkszta³ceñ opon po d³ugim postoju przesta³y ustêpowaæ, postanowi³em je sprawdziæ; nakrêci³em filmiki jak wygl±da bicie moich opon:
- auto nastêpnie zaczê³o lekko wibrowaæ przy prêdko¶ci ok. 130km/h i da³o siê wyczuæ, ¿e wibracje pochodzi³y od tylnej osi; dosyæ mocno wibrowa³o przy tym oparcie fotela pasa¿era. Ponownie efekt podobny do uszkodzonej podpory lub ³±cznika, ale jednak...
... wczoraj wymieni³em moje chiñskie Headway na Pirelli P Zero (sam ty³). Problem kompletnie usta³. Koszt operacji: ok. 1500z³. Ponownie wysz³o, ¿e nie ma co oszczêdzaæ, bo zap³acisz dwa razy.
W necie wyczyta³em, ¿e bicie promieniowe opony nie powinno przekraczaæ 0,01 cala (0,25mm), a nadwy¿ka od tej warto¶ci mo¿e powodowaæ odczuwalne wibracje. Samo bicie te¿ nie za³atwia sprawy i trzeba sprawdzaæ auto na maszynie, która ma opcjê testu drogowego - sprawdza, czy elastyczno¶æ opony jest taka sama na pe³nym obwodzie.

Odpowiedz z cytatem