Poka¿ wyniki od 1 do 1 z 1

W±tek: Wibracje przy wiêkszych prêdko¶ciach - opony, podpora, ³±cznik elastyczny?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka

Post Wibracje przy wiêkszych prêdko¶ciach - opony, podpora, ³±cznik elastyczny?

Trochê namiesza³em z tematami, wiêc tutaj bêdê kontynuowa³ temat z mojego postu #396: http://7er.pl/showthread.php/33706-T...lecacie/page40

Ogólnie temat dotyczy tego, o czym wcze¶niej pisa³em - po ruszeniu z miejsca wibrowa³o mi samochodem przez jaki¶ czas, po czym ustêpowa³o po osi±gniêciu wiêkszej prêdko¶ci. Ostatnio jednak przestaæ nie chcia³o. Pojecha³em nad polskie morze i na potupajce ko³o Szczecina dobi³em moje opony do takiego stopnia, ¿e jazda 130km/h zaczê³a byæ powa¿nie uci±¿liwa.

Ogólnie objawy by³y nastêpuj±ce:
    - podczas jazdy do ok. 60km/h zaraz po ruszeniu po d³ugim postoju auto lekko wibowa³o, ale wcze¶niej problem ustawa³
    - ustawanie po kilku miesi±cach przesta³o ustawaæ :)
    - podczas przyspieszania i jazdy pod wiêksz± górê z prêdko¶ci± 80-100km/h auto wibrowa³o, jakby podpora wa³u lub ³±cznik elastyczny by³ uszkodzony; wcze¶niej je wymieni³em, wiêc moje poszukiwania by³y skierowane gdzie indziej
    - po tym, jak wibracje z odkszta³ceñ opon po d³ugim postoju przesta³y ustêpowaæ, postanowi³em je sprawdziæ; nakrêci³em filmiki jak wygl±da bicie moich opon:

- auto nastêpnie zaczê³o lekko wibrowaæ przy prêdko¶ci ok. 130km/h i da³o siê wyczuæ, ¿e wibracje pochodzi³y od tylnej osi; dosyæ mocno wibrowa³o przy tym oparcie fotela pasa¿era. Ponownie efekt podobny do uszkodzonej podpory lub ³±cznika, ale jednak...

... wczoraj wymieni³em moje chiñskie Headway na Pirelli P Zero (sam ty³). Problem kompletnie usta³ . Koszt operacji: ok. 1500z³. Ponownie wysz³o, ¿e nie ma co oszczêdzaæ, bo zap³acisz dwa razy.

W necie wyczyta³em, ¿e bicie promieniowe opony nie powinno przekraczaæ 0,01 cala (0,25mm), a nadwy¿ka od tej warto¶ci mo¿e powodowaæ odczuwalne wibracje. Samo bicie te¿ nie za³atwia sprawy i trzeba sprawdzaæ auto na maszynie, która ma opcjê testu drogowego - sprawdza, czy elastyczno¶æ opony jest taka sama na pe³nym obwodzie.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 23-04-2017 o 13:14

Podobne w±tki

1. [skrzynia] £±cznik elastyczny wa³u - jakiej firmy polecacie?
    Przez HTN w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 41
    Ostatni post / autor: 20-10-2016, 19:32
  2. [silnik] BMW E65 745d brak mocy przy wiêkszych prêdko¶ciach..... pomocy
    Przez romek_m57 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 139
    Ostatni post / autor: 19-06-2016, 20:09
  3. Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 01-10-2013, 18:10
  4. Uszkodzony ³±cznik wa³u , podpora wa³u ?
    Przez GRABA730i w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 03-10-2012, 14:56

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •