Hej,
Czy wymiana modułu VVT rozwiązała problem?
Niestety, dopadła mnie ta sama usterka. Silnik N62 również początek produkcji, dokładnie 12.2001. Problem wystąpił przy wyładowanym akumulatorze i po próbach odpalenia przy użyciu prądu rozruchowego bezpośrednio na klemy akumulatora (przez specjalistów)
Akumulator wymieniony na AGM 95Ah exide. Wymiana zarejestrowana przy pomocy ISTY
Silnik kręci, raz na jakiś czas odpali jednak gaśnie na wolnych obrotach. Na zegarach błąd silnika z informacją "engine fault reducced power" następnie błąd tempomatu.
Błędy które powracają przy próbie odpalenia:
2795 DME: Throttle actuator - spring test
2799 DME: Throttle-valve adaptation - abort due to environmental conditions
277C DME: DME self-test - reset
Przepustnica wyczyszczona, znajduje się w pozycji "0" delikatnie uchylonej. Zastanawiam się czy przy włączonym zapłonie nie powinna osiągnąć wartości skrajnych (otworzyć się i zamknąc), może ktoś z was widział jak powinna się zachowywać?
Osobiście obstawiam problem z DME w końcu steruje przepustnicą (niestety nie znalazłem nic na forum z błędem 277C) zastanawiam się w jaki sposób można go sprawdzić?
Błąd ten nawet po skasowaniu wraca z przebiegiem 136504 (aktualnie na blacie 136512) Dostałem dziś informację, od zaprzyjaźnionego pracownika ASO, że warto przed wymianą modułu odłączyć E65 od aku na minimum 24h mam nadzieję, że po rozładowaniu kondensatorów zniknie z pamięci. Spróbuje -dam znać:)