byłeś z tym autem u mechanika w ogóle, że pytasz czy da się sprawdzić regulator paliwa?
klepania przez miesiąc, a auto do naprawienia w jedno popołudnie
byłeś z tym autem u mechanika w ogóle, że pytasz czy da się sprawdzić regulator paliwa?
klepania przez miesiąc, a auto do naprawienia w jedno popołudnie
pozdrawiam Bartek
jakbym zaprowadził do mechanika, to raczej bym tutaj nie pytał co może być tylko czekałbym aż będzie gotowe do odebrania.. próbuje robić sam, bo trochę w tym siedzę, ale tutaj po prostu już nie wiem. Był mechanik podłączył komputer kazał zacząć od przepływki, to nie to, a dalej i jemu pomysłów za brakło, skoro wszystko podmienione :v
Zmierz wkoncu to cisnienie paliwa!!!!!!!!!
Sprawdź wtyczkę od sondy lambda. Ostatnio znajomy miał taki przypadek, że ktoś krzywo wkręcił wtyczkę w instalację, plastik się wygiął, dwa bolce nie stykały i przelewało paliwem na bogato.
auto stoi u znajomych mechaników, walczyliśmy wczoraj cały dzień ciśnienie paliwa na listwę 3.1 bara według programu tak jak powinno być, kompresja w porządku, wszystkie wtyczki sprawdzone na miejscu czujnik położenia wału okej, przepływomierz okej .
Dalej, sprawdziliśmy ustawienie rozrządu i nasuwa się pytanie i prośba.
jak jest w m30, jeśli ustawicie pierwsszy tłok w gmp i iskra na 1 cylinder, to w jakim położeniu macie koło pasowe, i znak OT ? kiedy ustawimy tak jak jest według instrukcji 1wszy GMP iskra na pierwszym to koło pasowe jest tak jakby odbiciem lustrzanym tego co jest na zdjęciu ( jak patrzymy na przód auta OT jest po prawej, a u mnie po lewej. ) wnioskujemy że może ścięło klin na wale koło pasowe się przestawiło stąd iskra w innym momencie . Ma ktoś może zdjęcie realne, w którym miejscu ma się pokrywać te OT ?
Taka ciekawostka, auto z zakrytym przepływomierzem i odkręconym wydechem odpala i chodzi równo, po odsłonięciu gaśnie .
http://ww2.justanswer.com/uploads/Ph...015835_535.jpg
no to wychodzi i rozrząd faktycznie przestawiony...
pozdrawiam Bartek
otóż mamy esi tronica i te zdjęcie tam jest, i sugerując się tamtymi danymi koło pasowe jest przestawione. chodzi mi o to, czy ktoś ma zdjęcie lub byłby w stanie zrobić, w którym dokładnie miejscu ma być te OT kiedy 1 tłok jest w GMP i na nim iskra. bo tutaj na schemacie jest niby po prawej stronie a u mnie jest to odbicie lustrzane ( z lewej ) wychodzi to tak jakby rozrząd był ustawiony dobrze, tylko koło pasowe przestawione :)
Rozrząd to w m30 wał korbowy, aparat zapłonowy i wałek rozrządu, a w zasadzie to ich zależność, i sam rozrząd jest okej, ponieważ wszystko się zgadza ( tłok gmp, ułożenie krzywej, oraz Aparatu ) jedynie koło pasowe nie jest jak powinno, oczywiście względem tego schematu z ESI.
Ostatnio edytowane przez SebaAce ; 20-05-2017 o 17:37
Zgadza się, masz rację. Użyłem skrótu myślowego, że nie zgadza się rozrząd jako timing, na co dzień częściej posługuję się angielskim niż polskim :) Zrzuć to koło pasowe i zobacz co tam się dzieje. W M30 to nie jest dużo pracy, a jak byk widać, że jest przestawione.
Iskrę masz ok, bo tym steruje wałek rozrządu. Masz paliwo podawane w złym momencie, poza zakresem korekcji ECU już.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 20-05-2017 o 18:44
pozdrawiam Bartek
cieszę się kolego że się rozumiemy. miałem dziś wgląd na ustawienie w m30, i wychodzi na to, że i koło pasowe mam ustawione dobrze bo schemat w ETCe jest tak jakby od strony kabiny, więc OT ma być po stronie kolektora wydechowego a nie ssącego :)
co do tego, że to nie jest dużo pracy, to kwestia sprzeczna, bo samą śrubę od koła pasowego można odkręcić dobrym pneumatem albo strzałem z rozrusznika ( albo pogiąć co nieco :) ) a żeby to zrobić trzeba zdemontować wisko no i najlepiej chłodnicę :)
Rozwijając to dalej, chyba po zasłonięciu przepływomierza ( odcięciu dolotu powietrza ) powinna gasnąćm, a u mnie jest na odwrót, wtedy zaczyna chodzić i to równo, po odsłonięciu gaśnie. teraz to może jakaś nieszczelność dolotu ? typu kolektor ssący, czy jakieś podciśnienia. sugestie gdzie może ciągnąć na lewo ?.
Auto stoi u mechaników no i sami zachodzą w głowę tak na prawdę co jest winne :)
Ps. ktoś może rozjaśni temat jak dostać się do ssącego ? bo z tego co słyszałem roboty jest tam sporo.