Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: Sprzeda¿ aut powy¿ej 100.000tys z³ za gotówkê - trudne?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Arman
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    740d F01
    Sk±d
    Kraków

Post Sprzeda¿ aut powy¿ej 100.000tys z³ za gotówkê - trudne?

Jestem ciekaw opinii ludzi którzy maja do¶wiadczenie w tej kwestii, czy sprzeda¿ aut o warto¶ci powy¿ej : 100-150ty¶ z³ za gotówkê jest "trudny" czy nie? W Polsce warunki mamy jakie mamy, natomiast je¼dzi co prawda mnóstwo drogich, luksusowych samochodów, czy chocia¿by np. passatów B8 za ponad 100k, ale w 95% s± finansowane przez leasing.
    Ja jestem osoba prywatna, posiadam firmê, ale nie jestem VAT'owcem, wiec nie kupuje aut na fakturê, w zwi±zku z tym nie mam tez mo¿liwo¶ci wystawienia faktury na samochód który sprzedaje, stad to pytanie czy pó¼niej ciê¿ko takie auto sprzedaæ bez faktury za "cash".

Weso³ych ¶wiat mi³o¶nikom 7er ;)

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    Cytat Zamieszczone przez Arman Zobacz posta
    Jestem ciekaw opinii ludzi którzy maja do¶wiadczenie w tej kwestii, czy sprzeda¿ aut o warto¶ci powy¿ej : 100-150ty¶ z³ za gotówkê jest "trudny" czy nie? W Polsce warunki mamy jakie mamy, natomiast je¼dzi co prawda mnóstwo drogich, luksusowych samochodów, czy chocia¿by np. passatów B8 za ponad 100k, ale w 95% s± finansowane przez leasing.
    Ja jestem osoba prywatna, posiadam firmê, ale nie jestem VAT'owcem, wiec nie kupuje aut na fakturê, w zwi±zku z tym nie mam tez mo¿liwo¶ci wystawienia faktury na samochód który sprzedaje, stad to pytanie czy pó¼niej ciê¿ko takie auto sprzedaæ bez faktury za "cash".

Weso³ych ¶wiat mi³o¶nikom 7er ;)
    ¯adnych moim zdaniem 100/150 ty¶ w dzisiejszych czasach to ¶rednie pieni±dze a sprzeda¿y zawsze decyduje konkurencyjno¶c oferty czyli albo ciekawa cena albo wybitne wyposa¿enie albo niskie przebiegi ale te pieni±dze nie s± du¿e 500/600 kawa³ków za jakie¶ roczne amg czy g11 mo¿e ograniczaæ kupców .

1 Miejsce
    w konkursie na auto zlotu - ¦lesin 2014 w kategorii E38

3 Miejsce
    w
    konkursie na naj³adniejsze auto X VIP-owskiego zlotu 2015

u¿ytkownik Awatar ADASIO
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Sk±d
    SILESIA City
    Wg mnie to zale¿y

bo w³a¶ciciel firmy kupuje auto tylko i wy³±cznie w leasingu lub na kredyt - za gotówkê zwyczajnie siê nie op³aci, to po 1, a po 2 raczej bêdzie zainteresowany zakupem nowego auta

Za¶ osoby prywatne które chc± kupic takie auto mo¿e i maja gotówkê ale wola kupiæ od firmy bo nie p³ace podatku od wzbogacenia

tak ¿e to jest trudna pytanie i odp na nie nie jest jednoznaczna i wiele zale¿y od tego kto jak my¶li i jaki ma status prawny
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    740d F01
    Sk±d
    Kraków
    Z podatkiem od wzbogacenia siê zgodzê, ale to kwestia 2-3k przy tej cenie zakupu które mo¿na wynegocjowaæ bez najmniejszego problemu.

w ogóle w tym kraju wydaje mi siê ze ciê¿ko sprzedaæ auto inne ni¿ Audi/VW/Skoda :)

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Nie napisa³e¶ jakie to auto.

Poza tym patrz±c po znajomych, którzy kupuj± auta za kwotê oko³o 150k, to s± zawsze auta nowe. A jak kto¶ jest bardziej wra¿liwy motoryzacyjnie to w gara¿u stoj± dwa kolejne klasyki jak 8er, jakie¶ niedrogie porshe do kilkudziesiêciu ty¶. itp.

Nikt ¶rednio zarabiaj±cy nie kupi auta luksusowego za kwotê 150k, bo to auto ju¿ ma swoje lata i przebieg, a na co dzieñ ludzie chc± mieæ spokój, gwarancjê i w dupie, kiedy dziecko siê zrzyga na tylnym fotelu albo kto¶ wjedzie w drzwi pod marketem. Albo bujaæ siê po ASO za 400 PLN za roboczogodzinê. Nie wszyscy, którzy lubi± je¼dziæ lubi± siê bawiæ w rozkminianie mechaniki. Mam kilku znajomych maj±cych po kilka aut, którzy nigdy maski nie otworzyli. Ale je¼dziæ lubi± i to jest dla nich ca³a zabawa.

No i to podstawowe auto to faktycznie w g³ównej mierze, VW, Skoda, Hyundai, Ford itd. Poza tym wszyscy, literalnie wszyscy maj± podstawowe auta w leasingu. Tanio, szybko, bez wydawania kasy i jeszcze ze zwrotem czê¶ci podatku. Du¿y koszt auta stanowi obs³uga, a nie zakup, a to w przypadku aut luksusowych jest du¿o dro¿sze ni¿ aut zwyk³ych, które niejednokrotnie w cenie 150k PLN maj± 5 lat gwarancji, czyli w sumie do koñca ¿ycia auta u pierwszego kupca.

Oczywi¶cie s± wyj±tki, ale je¿eli liczysz na odsprzeda¿ to mo¿esz siê trochê z tematem mêczyæ.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 16-04-2017 o 13:42
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    740d F01
    Sk±d
    Kraków
    Aktualnie posiadam Jaguara XF 3.0d 2012 - którego próbuje sprzedaæ od ok. 2 miesiecy - zainteresowanie zerowe, mia³em jedynie dwie osoby które chcia³y siê zamieniæ na Mercedes GL i Mercedes'a E - o równowarto¶ci mojego, wiec wola³em pozostaæ przy swoim.

Rozumiem ¿e to Jaguar, cie¿ko chodliwy samochód w PL, mia³em kiedy¶ S-type'a którym siê buja³em ponad 10miesiêcy, ale pomy¶la³em ¿e jakby nie by³o ludzie je¿d¿± XF'ami, to w koñcu ju¿ auta zupe³nie innej epoki stylistycznej i technologicznej.

Chcia³em po sprzeda¿y kupiæ A8 D4 czy F01 albo RR Sport'a, które s± dro¿sze ni¿ ten co posiadam i zastanawiam sie czy nadal bêdzie to taki problem przy odsprzeda¿y bo z regu³y autami je¿d¿e ok. 6-12 miesiecy.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    750ia, CL600
    Sk±d
    B-B

jesli jest to auto bardzo luxusowe, nietuzinkowe, mysle ze nie bedzie problemu sprzedac
    a jesli jest popularne, czyli dosyc nowe, raczej bedzie ciezko, bo jak mowia poprzednicy takie auta ludzie biora w leasing badz na kredyt i nie zainteresuja sie takim za gotowke

mysle ze cos w stylu mercedes s600 mlody rocznik, czy jakis cl 600, badz amg
    albo jakis ladny mercedes sl

w super stanie, zaden problem to sprzedac

a nie bron boze paska, volvo czy jakie sinne popularne auta jedynie inspirujace do luxusowych jak wspomnioany jaguar

chociaz mowie to po sobie, moze jest inaczej :)

moze ktos majac 100k w gotowce woli kupic to co kowalski mieszkajacy obok bierze w leasingu :)
    ale moim zdaniem taka gotowka to duza przewaga wiec nie mozna robic tego co moze zrobic ktos nie majacy gotowki i bioracy kredyt czy leasing na stosunkowo nowe i popularne auto

trzeba kupic cos nietuzoinkowego
    np jakiegos wypasionego sla, badz cla, albo ewentualnie ske, ale 600tke :) z lat na ktore leasingu nie daja

w bmw nie widze takich aut, bmki za 100k mega tanieja, szczegolnie obecnie jak sa tak awaryjne
    chyba ze kupisz za 160siat i sprzedasz za 100, to tak :)

no ale na pewno jaguar tez nie jest tym autem ktore chcialbym rozwazac majac 100k :)

trzeba przemyslec jakie auto bedzie dosyc latwo sprzedac, ale da sie, pewnie cos w mercedesach :)
    Ostatnio edytowane przez Franco750 ; 16-04-2017 o 18:17

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Przecie¿ kto¶ mo¿e od ciebie wzi±æ w leasing bez faktury przez firmê od leasing. Swoj± drog± ja mam sporo znajomych co maj± auta za 50-140 nie nowe a w³a¶nie kilku latki i za gotówkê i na kredyt/leasing bo wola kilkulatka bo ma najwiêksz± utratê warto¶ci za sob± a ta w markach premium jest kosmiczna

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    740d F01
    Sk±d
    Kraków
    Sam nie rozumiem systemu jak to dzia³a, w ka¿dym razie swojego Jaga wystawiam za 115k i jest to cena "normalna", za egzemplarz z tym przebiegiem, absolutnie bezwypadkowy, dobrze wyposa¿ony.

W leasing mozna wzi±æ, tylko wówczas trzeba doliczyæ 23%vat wiec cena robi sie ma³o atrakcyjna.

A ze sprzeda¿± aut za gotówkê w tym pu³apie cenowym chyba jednak nie jest tak zle, bo gdybym mia³ np. 530d F10 czy A6 C7 to prêdzej bym sprzeda³, nie da sie ukryæ ze jednak Polacy to przyziemny naród wiec im to nie przeszkadza ze za 100-150k kupili zwyk³a "pi±tkê" A6 czy E klasê których jest mnóstwo na drogach - ja jednak wybra³em inaczej bo lubiê byc indywidualnym, je¼dziæ czym¶ co nie jest spotykane za ka¿dym rogiem. A przy tym XF zapewnia doskona³y komfort podró¿owania, doskonale prowadzenie, wyciszenie i jako¶æ wykonania (o czym sie przekona³em po zakupie), a zapewne ma³o kto o tej jako¶ci wie, wiec wybiera jednego z niemieckiej trójcy. Takie moje zdanie...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    750ia, CL600
    Sk±d
    B-B
    na jagach sie nie znam, ale ja bym celowal w xjr lub xj z koncowki lat 90tych lub 2000cos tam bo te mi sie zawsze podobaly

te nowe chinskie, nowoczesne, z brytyjska klasyka nie maja juz nic wspolnego
    ale ze oryginalne to fakt

ja tez zawsze szukam czegos oryginalnego i mysle ze potem latwiej sprzedac, starego jaga jakbys mial igle to pewnie bys latwo sprzedal i to za wysoka cene jako youngtimer
    czy cos
    50-80tys nawet mysel ze mozna dostac, mozna sie zdziwic ze sa tak drogie takie starocie :)
    Ostatnio edytowane przez Franco750 ; 16-04-2017 o 21:24

Podobne w±tki

1. Drgania karoserii powy¿ej 80 km/h
    Przez Krzysztof1967 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 21-08-2016, 02:14
  2. e38 brak mocy powy¿ej 160
    Przez macix w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 20-11-2015, 09:03
  3. Co¶ wyje z ty³u auta powy¿ej 70 km/h
    Przez hatecraft w dziale Seria e38