Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 42

W±tek: Zu¿ycie amortyzatorów EDC w e65.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    320dT E91, by³o 745i E65 x2
    Sk±d
    O¶wiêcim

Zu¿ycie amortyzatorów EDC w e65.

Witam!

Mam problem z weryfikacj±, czy moje amorki EDC nadaj± siê do wymiany. Chcia³bym na wiosne wymieniæ zawieszenie w aucie. Amorki to nietania sprawa, tak wiêc nie chce w to wchodziæ je¶li nie ma takiej potrzeby.

Czy na diagnostyce sprawdz± mi bez problemu amorki EDC? Czy s± jakie¶ inne sposoby weryfikacji czy te¿ okresla siê przebieg po jakim powinny byæ wymienione?

Pozdrawiam
    Zodiac
    Ostatnio edytowane przez Sebek ; 24-07-2011 o 21:37

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e38 740iA M60B40
    Sk±d
    Malechowo
    na sprawdzeniu tych amorków z EDC sie nie znam, ale jak cos to bylem dzis u goscia pod S³upskiem, Ktory regeneruje i ulepsza amorki.Zabezpiecza oslony, wymienia na dobrej jakosci materia³y, tloczyska i jeszcze cos tam wstawia dodatkowo ze zywotnosc ponoc takich zwieksza sie 2-3krotnie za polowe ceny.Sam sobie je zregeneruje u niego i zobaczymy jak to naprawde wyglada.Robi tylko amortyzatory i troche pytan mu zadalem i widac ze ma pojecie.Jak cos bede juz wiedzia³ to zaloze osobny temat jak to wysz³o.
    ...ther's no better way to flyy...

Micha³V8 - pisz ¶mia³o jak Twoje obserwacje

Co wiêcej - pogadaj z go¶ciem ¿e masz w zanadrzu wiêcej 7er z amorami EDC i mo¿esz ich do niego przys³aæ jak robota bêdzie OK ;)

EDC je¼dzi sporo po Polsce :)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    Sk±d
    O¶wiêcim
    Ja slyszalem o firmie ktora je regeneruje w Polsce (Gdansk czy okolice), tylko jak slysze slowo 'regeneracja' to mnie odpycha od razu. Niemniej wczoraj sprawdzalem i po max znizkach musze dac za komplet 10k pln.

Nie wiem tylko jak je sprawdzic. W poprzedniej 7 mialem zwykle, sprawnosc kolo 70% obu, ale jak wymienilem na nowe to auto od razu inaczej jezdzilo. Tylko tam byly zwykle i zabieg wymiany to 1/3 kosztu EDC.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e38 740iA M60B40
    Sk±d
    Malechowo
    zapomnia³em dodac ze EDC ja osobiscie nie mam w swoim aucie ale gosciu mowi³ ze z tym niby tez nie ma problemu zeby je zregenerwoac i usprawnic tyle ze bedzie to drozsze od zwyk³ych.W³asciwie on mowi³ ze to nie tyle jest regeneracja tylko bardziej usprawnianie ich i uszczelnianie dodatkowo, nazwa³bym to ,,tuningiem usprawnieniowym" hehe.bede cos wiedzia³ to dam cyne. Wszystko z nowych czesci, polowe plastików wywala i wstawia metalowe elementy, lepszy olej leje itd. itp .Tez sceptycznie bardzo podchodzi³em do regeneracji.Ale nie zaryzykuje to nie bede wiedzia³.Sprawdze najpierw u kuzyna w Land Cruiser jak u niego to wyjdzie.I jak bedzie wszystko git do dam wszystkim o tym znac.Gosciu robi to sam , robi tylko amorki i wyglada na uczciwego i rzetelnego, bo powiedzia³ ze czasami moze mu to d³uzej zejsc troszcze o dzien, dwa i ze nie lubi wracac do tej samej roboty 2 razy.No zobaczymy ile jego s³owa sa warte.Pozdrawiam
    Ponoc daje gwarancje na swoja robote.
    ...ther's no better way to flyy...

Wygl±da uczciwie - przynajmniej z tego co piszesz :)

Relacja wskazana ;)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Vip Vip Awatar wisior
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    BMW E61 525ia
    Sk±d
    Gdañsk
    mam takie pytanie bo od jakiego¶ czsu zastanawiam siê nad zakupem e65/66 czy wszystkie maj± te amorki z EDC czy s± jakie¶ wersje bez tego cuda techniki ?

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Sk±d
    Wrocek City
    Oczwiscie ze sa takie wersje.
    Najlatwiej sprawdzic po VIN-e,lub wchodzac w I-Driva i tam w ustawienia i zobaczyc czy jest opcja EDC
    Jerome Le Banner: "...W si³owni mo¿esz wypracowaæ sobie miê¶nie klatki lub miê¶nie ud. Nie mo¿esz jednak wzmocniæ swoich jaj, albo siê z nimi urodzi³e¶ albo nie..."

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    Sk±d
    O¶wiêcim
    Wczoraj troche poczyta³em i zg³ebi³em temat EDC. Z technicznego punktu widzenia s± to si³owniki gazowe o zmiennej charakterystyce t³umienia (s±dzi³êm ¿e s± to amorki olejowe wcze¶niej, niewa¿ne).

Kwestia - jak sprawdzic ich stan i jak okreslic czy sa zuzyte pozostaje ci±gle otwarta.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Jurij
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Sk±d
    Olsztyn, Geldermalsen NL
    Co do firmy w Gdañsku to Nagengast. Prawdopodobnie najlepsza firma zajmuj±ca siê zawieszeniem w pó³nocnej czê¶ci Polski.

Co do sprawdzenia to ja bym uda³ siê do w³a¶nie takiego wyspecjalizowanego warsztatu i tyle.

Najpierw jednak postaraj siê wyssaæ max wiedzy z internetu. Czasem i to wystarczy :)

Amortyzatory NIVO jak s± zu¿yte to wylewaj±... Jak nie ciekn± to jest ok. Nie wiem jak dok³adnie jest w przypadku amorka (si³ownika) z EDC.

Co do regeneracji to nie taki diabe³ straszny. Tak jak napisa³ kolega z góry... Czasem regeneracja to usprawnienie.

Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •