Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Problem z sondą lambda, pacjent to M60B40 z 95 r.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez korzeń Zobacz posta
    Źle założona i ustawiona instalacja lpg będzie powodowała probemy z komputerem pb. Sytuacja się zapętla. Co ja bym zrobił: wyłączył lpg, zrobił adaptacje, pojeździł kilkadziesiąt kilometrów na pb. Jeśli wszystko będzie dobrze to jedziesz do gazownika i podczas jazdy zbieracie mapy i korygujecie mnożniki. Ale z gówna bicza nie ukręcisz i jeśli masz drut pod maską to za jakiś czas znów będzie to samo. Ja staga w moim M50 ogarniałem sam, ale na swoją odpowiedzialność. Trudny nie jest w obsłudzie. Na forum lpg szukaj infrmacji. Jest gość Adam L z tego forum i za pierwszym razem byłem u niego, mieszka na Bemowie. Warunek: na pb musi jeździć w porządku, wtedy można się brać za lpg.
    Dobrze i prosto ujęte na wysokim poziomie ogólności :-)

Kiedyś też to tłumaczyłem - poszukaj w moich postach "LTFT". Generalnie bez resetu ustawień benzyny nie ma co do gazu podchodzić. Źle ustawiony gaz będzie powodował problemy na pb (auto na gazie będzie dobrze jeździć) i na odwrót... Jak pisał kolega pętla. Generalnie auto z gazem musi być w stanie tip top silnikowym, bo gaz wzmocni problemy z nieszczelnościami, cewkami, swiecami, dolotem.
    ...najgorsze ze nawet super gazownik z super instalacja też idealnie tego nie zestroi (bo warunki eksploatacji są zmienne) , dlatego ja w końcu zmieniłem na instalację co się sama dostraja po OBD landi omegas obd. I wreszcie jest idealnie.

Wyznacznikiem dobrze zestrojonego gazu i silnika w stanie ok z mojego doświadczenia są korekty LTFT na poziomie +/- 3-7% niezależnie od tego czy się jedzie na gazie czy pb. Jak są w granicach 12-25% to problem murowany.

Vip Vip Awatar marcin8181
    BMW
    E65 750i (Shirley), 2005` N62B48B , e46 coupe 2.5 lift m3 (Buba)
    Dziś jak narazie jechałem na PB i w sumie hmmm.. nie mam porównania.. ale czuć że auto lepiej idzie, jest bardziej dynamiczne i chce jechać ..
    nie mam porównania do innej 3.0 m60b30 ale wydaje mi sie ze powinna ciut lepiej ciągnąć.

BMW
    Źle założona i ustawiona instalacja lpg będzie powodowała probemy z komputerem pb. Sytuacja się zapętla. Co ja bym zrobił: wyłączył lpg, zrobił adaptacje, pojeździł kilkadziesiąt kilometrów na pb. Jeśli wszystko będzie dobrze to jedziesz do gazownika i podczas jazdy zbieracie mapy i korygujecie mnożniki. Ale z gówna bicza nie ukręcisz i jeśli masz drut pod maską to za jakiś czas znów będzie to samo. Ja staga w moim M50 ogarniałem sam, ale na swoją odpowiedzialność. Trudny nie jest w obsłudzie. Na forum lpg szukaj infrmacji. Jest gość Adam L z tego forum i za pierwszym razem byłem u niego, mieszka na Bemowie. Warunek: na pb musi jeździć w porządku, wtedy można się brać za lpg.
    A na jakim komp masz LPG ?
    bo ja na KME Diego LS.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Ja kiedyś też miałem Kme Diego (pewnie jakieś starsze) z goldem i valtekami... Oj bieda była pod względem awaryjności, regulacji i jak często były potrzebne (aż sam to w końcu nauczyłem się ustawiać)... Potem miałem komputery omegas i omegas obd + reduktory ig1 sm x2, wtryski matrix 544 i teraz jest git - jeździ idealnie i w ogóle tego się nie reguluje (obd).

BMW
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    Ja kiedyś też miałem Kme Diego (pewnie jakieś starsze) z goldem i valtekami... Oj bieda była pod względem awaryjności, regulacji i jak często były potrzebne (aż sam to w końcu nauczyłem się ustawiać)... Potem miałem komputery omegas i omegas obd + reduktory ig1 sm x2, wtryski matrix 544 i teraz jest git - jeździ idealnie i w ogóle tego się nie reguluje (obd).
    Ja mam właśnie na Goldzie KME i komp ten Diego LS.. ale ostanio zmieniałem wtryski na Barracuda . choć z reduktorem Diego nie mam jakis wiekszych problemów.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Prezeslaw
    BMW
    E38 4.0 M60
    Byłem w Milanówku. 5 minut roboty i nowy Dme siedzi pod maską. Teraz widać jak ładnie sondy pracują, silnik nadal drży więc pora na kolektor, odme, uszczelki pod deklami. Walczym dalej. Aha czy możesz się połączyć inpą np. Z pdc? Albo instrument cluster?
    Zniknęły błędy komunikacji z INPY z DME (nie muszę już co 2 sek. wciskać 'enter' bo jest błąd), potencjometr przepustnicy już nie wariuje między 80 a 90 V, tylko w normie, sondy pokazują napięcie poprawnie, ale jak złapią błąd, to dalej jest policzone jak 50. wystąpienie (nie od zera); z 'instrument cluster' dalej nie mogę się połączyć. Chyba uwalona masa w PINie 19 w gnieździe diagnostycznym przeszkadza. Słyszałem też legendy, że jak bateryjka w desce się wyczerpie, to z 'instrument cluster' się nie da połączyć. Muszę zmostkować z jakąś inną, stałą masą i sprawdzić. Zerknij u siebie, czy masz masę na pinie 19.
    To co, że diesel? Pewnie świece zalane;)

BMW
    Panowie czy jest jakaś zależność.. wczoraj wracając przed dojazdem do domu kawałek przełączyłem na PB auto i tak dojechałem bez przełączania na LPG.
    Dziś o dziwo auto jechało na LPG jak powinno na moj gust. czuć że miało moc itd.

Czy to ma jakiś wpływ na dzisiejszą zmianę w aucie czy raczej cos przy niskim temp na dworze sie uszczelniło ;) ??

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Rozregulowana instalacja?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Prezeslaw
    BMW
    E38 4.0 M60
    A ile mają najechane twoje wtryski od LPG? Przez nie może się wszystko rozjeżdżać. Ja właśnie będę chyba swoje wymieniał z podobnego powodu.
    To co, że diesel? Pewnie świece zalane;)

BMW
    Hehe wtryski maja z miesiąc może.. Nowe barracuda założone

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka