Nie będzie błędów ani w INPA ani w ISTA. W ISTA możesz sprawdzić, czy korekcje są ok. Raczej nic więcej zrobić się nie da. No i najważniejszy tips od Zbicha - sprawdzić na zimnym silniku. Na ciepłym wskazania nie są poprawne. M.in. dlatego, że korekcje na zimnym są rozjechane, to diesel pracuje trochę głośniej, a jak się rozgrzeje, to się wycisza.
Wadliwe wtryski najczęściej dają o sobie znać na zimnym silniku. Stąd poproś sprzedającego, żeby siknik był całkowicie zimny. Jak siknik po odpaleniu będzie przebierał, to znaczy, że coś jest nie bardzo. Nawet jak się rozgrzeje i zacznie już normalniepracować, to nic nie zmienia. Nie daj sobie wcisnąć, że to na zimnym i że to np. przez usunięte klapki.
Co do termostatów, to najpierw zobacz w menu ukrytym, czy trzeba je wymieniać. Szkoda wydawać kasy, a sprawdza się to bardzo łatwo.
Z mojego doświadczenia i z S i z 7er niestety trzeba iść na jakieś kompromisy, bo bardzo dobrze utrzymany egzemplarz raczej jest sprzedawany albo na forum albo po znajomych. Te w komisach w najlepszym stanie najczęściej nie są. Ja szukałem S lub 7er i skończyło się na tym, że musiałem i tak sporo porobić. Grunt, żeby tam jakiegoś dużego bubla nie było.