Bry.

Przeczyta³em stertê tematów o przep³ywomierzu, ale chcê siê podzieliæ swoimi wra¿eniami i w±tpliwo¶ciami. Mo¿e kto¶ je rozwieje? Auto kula³o mi na wolnych obrotach na Pb i LPG a wymieni³em ju¿ sporo i zosta³y jedynie czujniki wa³ka i wa³u oraz przep³ywka. Mój stary przep³ywomierz pokazywa³ na rozgrzanym silniku, na wolnych (640 rpm) ok 21.5 - 22 kg/h. Podjecha³em na szrot i wstawi³em na próbê przep³ywkê z jakiego¶ E34 1.8 (wê¿sza obudowa, ale bebech wygl±da³ identycznie). Zaczê³o chodziæ znacznie równiej, ale nie idealnie a INPA pokaza³a co¶ ko³o 16.75 kg/h na przep³ywce. Pomy¶la³em, ¿e kupiê BOSCHA, ¿eby mieæ pewno¶æ i tak zrobi³em. Na nowym BOSCHu chodzi podobnie, jak na tamtej u¿ywce, ale INPA pokazuje co¶ ko³o 20,5 kg/h. Zmartwi³em siê, ¿e to do¶æ blisko punktu wyj¶cia a 650 PLN w plecy, jak nic. Nie wiem, czy ³adniej dzia³a³o na u¿ywce, czy na nówce. Za to, jak poje¿d¿ê trochê na LPG, to strasznie zaczyna nim telepaæ na wolnych (na starej, oryginalnej przep³ywce, a¿ tak ¼le nie by³o), ale jak poje¿d¿ê wiêcej na Pb, to zaczyna siê wyrównywaæ. Macie jakie¶ pomys³y? Lewe powietrze te¿ sprawdza³em (psikaj±c "tu i tam"). Jeszcze jedno: na zimê zacz±³em zalewaæ lepsze paliwa (albo 98 albo z jakimi¶ tam dodatkami). Mo¿e byæ, ¿e ró¿nica w jako¶ci takiej benzyny i gazu jest zbyt du¿a?

Pacjent: M60B40 1994 r. LPG STAG 300 + HANA Red od ok. 80 000 km.

Z góry dziêki za pomoc,
Pawe³