Cześć, trochę się tu pozmieniało od mojej aktywności :D bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi szczególnie @winmediacenter :D
@matjag556 W e32 miałem motor M30B35 - gdyby e38 wychodziło z tym silnikiem dopłaciłbym i 6k żeby taki był i skrzynia 4hp :D - auto nie do zabicia
Właśnie dlatego nie przekreślam 2.8. Czyli wszystko się potwierdza. Powiem tak, oglądam 728i i 735i i jedną rzecz zauważyłem - 728i wyglądają jakby miały po 800 tys. przebiegu względem 735i, które faktycznie wyglądają na 300 tys. max. To był powód, dla którego zainteresowałem się tym motorem ale jak widzę opinie to jednak entuzjazm leci na łeb. Cenię sobie bezawaryjność (może po tym E32 xD![]()
). Najbardziej w M52TU irytują mnie ceny części względem M52.
Co mnie zachęca do V8 ? W minimalnym stopniu dźwięk, w troszkę większym - częste opcje z podwójnymi szybami (wygłuszenie oraz teoretycznie atermiczne ale jak jest w rzeczywistości ? :D ). Te 40+ km więcej troszkę do mnie przemawia - ale najbardziej stan techniczny aut na aukcjach.
Co mnie zachęca do R6 ? Taniość, mniej komplikacji, trwałość, konstrukcja używana w kilku modelach BMW więc dostępność części, spalanie w mniejszym stopniu (auto będzie użytkowane na co dzień).
Co do mechanika to Fast Service BMW w Opolu nieźle daje radę, nie oszukują - serwisujemy tam X5, E36, a wcześniej E39. Co do części to mam dostęp do cen hurtowych w większości więc nie ma tragedii, co do producenta to tylko wysoka klasa - sachs, knecht, lemforder, bremi, beru itp.
Ciężko znaleźć bezwypadkową E38 728iA lub nie lakierowaną z jakimś w miarę znośnym przebiegiem (do 350 tys.) a egzemplarze godne uwagi zaczynają się od 22 tys. gdzie 735i można w podobnym stanie znaleźć za 15-18 tys.
Co do budżetu chciałbym przeznaczyć około 15-16-17 tys. (już z LPG) z tym, że już z podstawowym serwisem tj. 3k na start.
Apropo - jak V8 znosi LPG ?
Co do dźwięku - ostatnio przejechało obok mnie 728i przed lift gdzie nie było żadnych aut dookoła to jak latający dywan... Aż kolega, który nie ogarnia za bardzo motoryzacji się zdziwił czemu takie stare BMW a takie ciche jest :D A mi właśnie zależy na ciszy w środku :D
PS. auto mam zamiar użytkować na 235/60R16 - nic większego nie wchodzi w grę, ewentualnie węższy kapeć typu 225/215 ale to też strata na komforcie jest - czy nie ? co sądzicie ? :)
Po wypowiedziach jestem 90% za 2.8 a 10% za 3.5 :D

). Najbardziej w M52TU irytują mnie ceny części względem M52.
Odpowiedz z cytatem