2.8 E38 to osiągi zbliżone do E39 520i/525tds.Dane katalogowe mówią same za siebie ;-)
Czytając Twoje wymagania co do auta,to 728 będzie idealnym autem.Nie pchaj się się w 735 bo koszta eksploatacji będą sporo wyższe,a osiągi niewiele lepsze.
2.8 E38 to osiągi zbliżone do E39 520i/525tds.Dane katalogowe mówią same za siebie ;-)
Czytając Twoje wymagania co do auta,to 728 będzie idealnym autem.Nie pchaj się się w 735 bo koszta eksploatacji będą sporo wyższe,a osiągi niewiele lepsze.
nie szukaj na siłe 728 a najlapszy stan, a z tego co widze to najgorzej znalesc jest własnie 728. Najłatwiej 735 bo nikt tego nie chciał, A 735 jezdzi baaaardzo poprawnie i przy normalnej jezdzie nie ma wielkiej roznicy pomiedzy 740, jedynie na pełnym ogniu widac ze brakuje tego zęba co w 740. Ja od 5 lat mam 750 i nie miałem absolutnie zadnych problemow z silnikiem, Jedynie wymiana odmy 2szt mnie spotkała wiec bez tragedi. Wszystko zalezy jak trafisz. Szukaj bez Lpg bo zazwyczaj sa w lepszy stanie
właśnie sęk w tym, że mi i tak nie zależy by tym zapier**ać. Najbardziej zależy mi na bezawaryjności i komforcie, jako trzeciorzędne to spalanie bo mimo wszystko jeździł będę na co dzień.
Ogólnie widzę, że mój największy błąd motoryzacyjny to była sprzedaż e32 735iA :( Kupiłbym taką ale chyba nie patrzy się do tyłu już, trzeba raczej do przodu iść :(
Skoro wahasz się między 2,8 a 3,5 to przejedz się 2,8 zobaczysz czy będzie wystarczająco mocy.
Potem przyjedziesz się 3,5 i kupisz je. Miałem tak samo.
Do takiej kwoty znajdziesz ładna sztukę tylko musisz być cierpliwy.
Jeśli nie ma parcia na większą moc ani na dźwięk to m52 będzie lepszym wyborem. Jeździłem trzy lata e39 z silnikiem b28 i stwierdzam,
że ten silnik jest "kochany", bo przy nim się nie grzebie i kropka(mowa o tym bez TU)
Jak już trzeba coś wymienić to ceny części są dużo niższe niż do V-ki oraz dostępność części używanych jest zdecydowanie większa.
Spalanie w codziennym użytkowaniu też zdecydowanie na niekorzyść V.
Dojeżdżając do pracy ok 3km w jedną stronę, przez miasto, na 54L gazu czasami udaje mi się przejechać 200km, zazwyczaj mniej.
Plus odrobina benzyny na odpalanie.
Silnik 2.8 w mieście i spalanie jakie mówisz 54l gazu na 200km to wychodzi 27l na 100km to 5.4 v12 tyle pali ja mam u siebie m62b35tu wersji long pali mi w granicach 16/18l gazu po mieście z kolei mój brat ma też m62b35tu w wersji krótkiej i pali mu w granicach 13/14l gazu ma instalacjie (prins) a to dużo daje też zależy od stylu jazdy ja na nic innego nie zmienię moc wystarcza dźwięk v zrobiłem tym autem juz 25tys km po za wymiana oleju i świec silnik nie pochłonął nawet jednej złotówki silnik chodzi jak zegarek a przebieg ma 550tys km przejechane!!!!! I teraz się zastanawiam ile mają na latanie niektórych z was auta i jak są zaniedbane ze stuka przy odpaleniu wypadają zapłony itp itd. Silnik 2.8 jest dobry ale nie dla budy e38
Ostatnio edytowane przez sebastian735 ; 01-03-2017 o 18:23
Komu ty to opowiadasz???
13-14L gazu w mieście?? Czyli nieco ponad 10L benzyny na 100km w mieście?
Chyba, że po twojemu jazda po mieście to jazda tą obwodnicą autostradową, bo na pewno takie spalanie to nie przy staniu na światłach ani w korkach.
Zawstydzacie panowie tym spalaniem kierowców małych popierdółek z malutkimi silniczkami.
I jeszcze jedno - Prins nie produkuje LPG podczas jazdy tylko umożliwia jego zużywanie zamiast benzyny w ilości benzyny która byłaby w tym
czasie zużyta plus około 20%, tak jak to jest w przypadku innych instalacji LPG.
Raczej chodziło mu o 3.5 V8 w kwestii spalania
No nic, w takim razie zostaje mi czekać na dobrego przed lifta z 2.8![]()
Mi m60b30 nie chce zjeść po mieście poniżej 20l lpg, a w trybie mieszabym pali kolo 18. Realnie ciężko jest zejść choćby litr mniej nawet muskająć tylko gaz. Ciężkie auto , prawie 2t, automat, 8 cylindrów swoje musi spalić siły nie ma na to