Cursor dziękuje za podpowiedz. Złączenie klem nic nie dało. To działało w E38 - teraz mam E65. Zacząłem od podmiany radia ale to nic nie dało. Zauważyłem jednak że światełko w światłowodzie miga dokładnie tak jak miga ekran nawigacji i przerywa dźwięk z CD. Szybko zaczął się rozładowywać akumulator na postoju. Nie można było go podładować- na ładowarce SENA napięcie się bujało 12,2 do 14,1V. Zacząłem się przyglądać pętli MOST. Najłatwiej było zacząć od schowka. Rozłączyłem tą pętle i ponownie podłączyłem. O dziwo ekran nawigacji przestał migać. Włożyłem z powrotem moje sprawne radio i wszystko wróciło do normy. Nawigacja nie miga, radio gra normalnie, CD nie przerywa, ekran po wyjęciu kluczyka gaśnie, telefon działa, akumulator ładuje się normalnie.
Co było przyczyną tych usterek po prostu nie wiem. Jedynym moim "grzechem" chyba było ładowanie ładowarką MAGNUM bez odłączania klem ładowanie akumulatora napięciem 16,2 V. Ale to podobno można. Ładowałem takim wysokim napięciem bo cały czas miernik pokazywał że akumulator jest niedoładowany i ma tylko 50% pojemności. Problem jaki pozostał to wysoki pobór prądu do uśpienia
prawie 11 A. Będę wymieniał PM ale nie wiem czy to pomoże. Opisuje tak rozwlekle bo może to się komuś przyda. Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem