A o co Ci chodzi ?
A o co Ci chodzi ?
Dalej nie kumam ,ale w moim wieku musisz mi wybaczyć :)
Nie ma co znów 2.8 i 3.0d demonizować że to straszne muły - oba, jeśli są zdrowe mają 9 z groszami do setki i nie rujnują kieszeni.
Zwłaszcza że często subiektywne odczucia dotyczące jak coś przyspiesza potrafią wprowadzić w błąd.
Ostatnio edytowane przez JanuszE38 ; 22-02-2017 o 11:50
Osobiście wybrałem zdecydowanie 2.8TU gdyż jest uniwersalny i do miasta i na trasy. Nawet gazu nie zakładam w trasie poniżej 8/100. Jak sporo będziesz km robił to gazik jak najbardziej.
Jeżeli miał bym brać E38 do jazdy na codzień to wybrałbym 730d, 728i koszty spalania gaz/ropa będą bardzo zbliżone (na krótkich odcinkach tez się musi rozgrzać) a w trasie dzięki Nm dużo lepiej jedzie. Jeżeli chodzi o silnik m57d30 to mogę śmiało polecić (z droższych części które są często do wymiany poza turbo/wtryski/skrzynia to koło pasowe - zamienniki są słabe więc trzeba kupić org.), jeżeli zabraknie Ci mocy i miałbyś manuala to możesz uderzyć do Rogera z Nysy i wsadzić gt2260v z programem 225-240 km, manual też nie ma klapek w kolektorze. Z drugiej strony jakiś czas temu w Hit z Warszawy było na sprzedaż E38 z m54b30 w manualu - też ciekawa opcja. Tak naprawdę można gdybać nad każdym z silników, więc może poprostu Wybierz to co będzie w lepszym stanie bo rynek E38 jest coraz cięższy.
Klapki w kolektorze są w wersji 193km czyli ten z rocznika 200,2001. Ma on też termostat EGR czego nie ma wersja 184km.