Witam,
mam typowy problem w E38 czyli pal±ce siê kontrolki ABS i ASC, wymienione zosta³y dwa czujniki ABS z ty³u ale ¿adnych zmian. Gdzie dalej szukaæ przyczyny? Sterownik ABS?
Witam,
mam typowy problem w E38 czyli pal±ce siê kontrolki ABS i ASC, wymienione zosta³y dwa czujniki ABS z ty³u ale ¿adnych zmian. Gdzie dalej szukaæ przyczyny? Sterownik ABS?
Tak sterownik abs albo pompa dsc jesli masz dsc
Nie mam DSC. Co jest z tym sterownikiem? Naprawa regeneracja? Czy szukaæ innego?
Szukac innego wy¶lij mi nr sterownika na pw
Przerabia³em ten sam problem w Bmw E39 po 1999 roku. Sterowniki ABS 5.7 maj± wadê i przepalaj± siê w nim cienkie druciki zrobione z aluminium. Temat jest dok³adnie opisany na internecie. Koszt przelutowania 250-350 z³ i bêdzie dalej hula³. Koszt u¿ywki to 500z³+ oraz loteria bo mo¿e byæ równie¿ uszkodzony.
Po pierwszym pod³±czeniu do kompa pokaza³ siê b³±d a¿ trzech czujników ABS co od razu wyda³o siê podejrzane. Dlaczego zmieni³e¶ u siebie a¿ dwa czujniki na raz? Wa¿ne te¿ jest aby montowaæ tylko i wy³±cznie oryginalne czujniki z niebiesk± koñcówk±. Wszelkie zamienniki nic nie zmieniaj± i kontrolka potrafi siê dalej ¶wieciæ.
7er
z rzeczy które mog± zak³ócaæ ABS i ASC:
- luz w zawieszeniu - który¶ z wahaczy - tuleje wahliwe z ty³u dr±¿ki skrêtne itp. ew. z³e k±ty
- wysoko¶ci opon osi przedniej i tylnej - je¿eli ró¿nica wysoko¶ci jest wiêksza ni¿ 2%
- przy wymianie czujników trzeba dobrze przedmuchaæ ten otwór gdzie wchodzi czujnik - nie wiem jak w E38 ale dobrze przeczy¶ciæ wianek
- ja w E39 wymieni³em na nowe BOSHA z niebiesk± koñcówk± i by³o ok
Zacznijmy od tego na jakie czujniki wymieni³e¶. Jakikolwiek zamiennik powoduje dalsz± niesprawno¶æ uk³adu
By³y:
VW Jetta A2
Opel Astra G Caravan
BMW E32 730i[*][*]
VW Passat B5 Variant
BMW E38 728iA
BMW E39 535iA
Audi A3 8P 2.0T++
Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
BMW E91 318d+
VW Phaeton 3.2
Astra GTC OPC Line
Mercedes CLK W209 200K lift
BMW E90 320dA 177KM 08'
taki sam problem mia³ mój znajomy zamienniki dzia³aj± chwile i komputer je wyrzuci³ ja za³o¿y³em fiebiego i hulaj±
Je¿eli masz tylko b³±d czujnika to niekoniecznie jest uszkodzony sterownik abs. Sprawd¼ za pomoc± inpa czy odczytuje ci prêdko¶ci, czujnik na tym kole które wali b³±d. Nie napisa³e¶ (lub nie widzê jakiego typu masz sterownik). Te starsze by³y nie do zaajechania, te nowsze ju¿ tak. Ostatnio mia³em przej¶cie z X5 e53 i e38. Na allegro jest firma co to naprawia, koszt 200 z³ ale masz pewno¶æ ¿e Ci ju¿ te luty nie padn±, kupisz u¿ywkê to tak jak kolega powy¿ej napisa³ loteria.
PS ekonomizer dzia³a ? prêdko¶ciomierz ?
Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk
Ostatnio edytowane przez czerwony16 ; 02-02-2017 o 17:17
e38 728, E39 523, E53 3.0i
ja wymienilem czujnik oraz piaste z lozyskiem i problem juz nie wrocil.