Witam Panowie, zabrałem się dość solidnie za moje e38, które jest ze mną od kilku miesięcy. Wymieniłem już sporo elementów - działam dalej i nie poddaje się w związku z czym mam kilka pytań:
1. Czy da się przestawić wichurę, która atakuje mnie zaraz po tym jak temperatura silnika wyjdzie za niebieskie pole? Chodzi o to,że powietrze które wychodzi z nawiewu jest jeszcze dość zimne i w ciągu okresu grzewczego w samochodzie zdążyło mnie to już kilka razy przeziębić. Chciałbym żeby wiał takim mocniejszym strumieniem w momencie mocniejszego nagrzania jednostki. Czy jest ktoś z Trójmiasta (bądź okolic), kto jest w stanie wykonać coś takiego ?
2. Gdzie najlepiej wykonam regulacje zbieżności na terenie Trójmiasta ?
3. Moja roleta tylnej szyby rozkłada się praktycznie bezszelestnie jednakże nie chce się złożyć - coś tam tyrkocze w napędzie, a roleta ani drgnie. Czy ktoś miał podobny problem? Jak to rozwiązać i jakie elementy powinienem przygotować zanim rozbiorę pół tyłu? Dodam,że wolałbym to naprawić niż kupować inną.
4. Moje byłe e32 było wyposażone w servotronic, który również jest (według vinu) w moim e38 jednakże pomimo wymiany płynu nie widzę różnicy w wspomaganiu między postojem, a jazdą. Jak najprościej sprawić,czy ktoś wcześniej nie założył zwykłej pompy ? Samochód jest bez EDC.
5. LPG - Zakupiłem samochód z instalacją, którą używam jedynie na trasie (raz na 2 tygodnie). Zaraz po zakupie okazało się iż padnięta jest druga sonda lambda - wymieniłem ją na oryginalną Boscha i od tamtego czasu samochód strasznie zamula na gazie, a poniżej 2000 rpm szarpie jakby miał wyskoczyć z budy. Po zrobieniu trasy 500 km jadąc na lpg już po dotarciu na miejsce trzęsie nadwoziem - tak jest przez następne dwa dni, które przejeżdżam na benzynie (około 50km). Czy ktoś miał podobny problem ? Dodam,że instalacja była kilkukrotnie regulowana i pomaga to tylko na dojazd z warsztatu do domu (około 10km) - potem znów jest to samo. Przepływomierz, pierwsza sonda i cała reszta ustrojstwa sprawdzana komputerowo przez mechanika i działa w 100% poprawnie.
MAM NADZIEJE,ŻE WSZYSTKO OPISAŁEM W 100% ZROZUMIALE I KTOŚ BĘDZIE W STANIE COŚ PORADZIĆ.
SERDECZNIE POZDRAWIAM I CZEKAM NA JAKIŚ ODZEW :)