Cytat Zamieszczone przez marcin8181 Zobacz posta
[...]
Prezes³aw napisa³ przed atakiem hacerskim :)
:
"Ciekawostka zwi±zana jest z panelem klimy. W moim E38 M60B40 z 1994 r. obroty zawsze podnosi³y siê po w³±czeniu ¶wiate³. Którego¶ dnia pad³ panel klimy. Zanim trafi³em na dzia³aj±cy panel klimy z przyciskami (chcia³em mieæ guziki zamiast tych dwóch potencjometrów) wypróbowa³em sporo ró¿nych paneli i wniosek jest taki, ¿e podnoszenie obrotów po w³±czeniu ¶wiate³ zaprogramowane jest w panelu, który ma zagwarantowaæ równie¿ wy¿sze obroty przy w³±czonej klimie. Obecnie mam panel z ciut m³odszego auta i obroty podnosz± siê tylko po w³±czeniu klimy a odpalenie ¶wiate³ nic nie zmienia. Mo¿e ciut mniej dziêki temu pali w mie¶cie, ale ogólnie podnoszenie obrotów przy w³±czonych ¶wiat³ach jest normalne. Zastanawiam siê tylko, czy w trybie miejskim (du¿o stania na "D") nie za³atwiê akumulatora bo na postoju na biegu i z w³±czonymi ¶wiat³ami ³adowanie jest trochê za niskie."

Dodam ¿e panel mam drugi i na poprzednim by³o tak samo. Dla przyk³adu nie zawsze ta zale¿no¶æ wystêpuje. czasem potrafi± trzymaæ siê obroty ok700 obr.. mimo ¿e auto nagrzane po powrocie do domu.

https://youtu.be/lAWAZJImDt8
No w³a¶nie komu¶ chyba zalaz³em za skórê tymi s³owami o panelu.

Dzis sprawdzalem na zimnym i nie reagowa³.. jak sie troche nagrza³ to zacz±³ reagowaæ na w³±czanie i wy³ swiate³ spadkiem obrotów.
Na zimnym nie ma efektu bo silnik zawsze i tak podwy¿sza sobie obroty dopóki trochê siê nie nagrzeje.
Pamiêtam te¿, ¿e mój panel przed "¶mierci±" czasem zapomina³ obni¿yæ obrotów po wy³±czeniu ¶wiate³, ale wypróbowa³em kilka paneli i zwi±zek ze ¶wiat³ami, panelem i obrotami jest na 100% pewny:)