Witam,
Pytanie
silnik m60b30 manual
Czy spotkaliście się z tym że przy postoju i gdy wyłączamy światła to obroty spadają do ok 500 obr. a tak na światłach trzymają się 700 obr.
Dodam że nie zawsze to tak jest.. czasem po wyłączeniu pozostaja na 700obr.
Czy to może być związane z alternatorem ( regulatorem)
Proszę o podpowiedź bo brak mi pomysłów na tą sytuacje. a może te auta tak mają ??
Prezesław napisał przed atakiem hacerskim :)
:
"Ciekawostka związana jest z panelem klimy. W moim E38 M60B40 z 1994 r. obroty zawsze podnosiły się po włączeniu świateł. Któregoś dnia padł panel klimy. Zanim trafiłem na działający panel klimy z przyciskami (chciałem mieć guziki zamiast tych dwóch potencjometrów) wypróbowałem sporo różnych paneli i wniosek jest taki, że podnoszenie obrotów po włączeniu świateł zaprogramowane jest w panelu, który ma zagwarantować również wyższe obroty przy włączonej klimie. Obecnie mam panel z ciut młodszego auta i obroty podnoszą się tylko po włączeniu klimy a odpalenie świateł nic nie zmienia. Może ciut mniej dzięki temu pali w mieście, ale ogólnie podnoszenie obrotów przy włączonych światłach jest normalne. Zastanawiam się tylko, czy w trybie miejskim (dużo stania na "D") nie załatwię akumulatora bo na postoju na biegu i z włączonymi światłami ładowanie jest trochę za niskie."
Dodam że panel mam drugi i na poprzednim było tak samo. Dla przykładu nie zawsze ta zależność występuje. czasem potrafią trzymać się obroty ok700 obr.. mimo że auto nagrzane po powrocie do domu.
https://youtu.be/lAWAZJImDt8