Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: Puchn±ce wê¿e uk³ad ch³odzenie, uszczelka G³owicy ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2017
    BMW
    E38 740
    Sk±d
    Myslowice

Post Puchn±ce wê¿e uk³ad ch³odzenie, uszczelka G³owicy ?

Temat dotyczy e38 740 4.4 litra 98rok bez Vanosa, auto mam od nie dawna tak czy inaczej czeka go ¶redni remont, wiem ¿e ten temat to rzeka tak naprawdê ale jestem ciekaw mo¿e uszczelka g³owicy a mo¿e jednak nie ? pêkniecie g³owicy tego nie wykluczam równie¿, po zakupie wraca³em nim 300 km spokojna jazda by³a wykoñczona odma to ju¿ wiem na pewno przy samym domy (dziêki Bogu) trach i para w±¿ od ch³odnicy górny dok³adnie ukruszy³ siê króciec górny ch³odnicy zosta³o jeszcze trochê materia³u i oczywi¶cie resztki króæca usun±³em i mam nadzieje ze nic nie wpad³o grubszego :/

oto objawy:
    - silnik uruchomiony zimny podczas zwiêkszania obrotów w±¿ górny od ch³odnicy puchnie gdy obroty spadn± ci¶nienie spada
    - silnik ciep³y sprawdzamy dolny wa¿ ch³odnicy robi sie ciep³y ch³odnica sie rozgrzewa wisko sie spina = termostat sprawny ? po zwiêkszeniu obrotów "ostro" górny w±¿ puchnie w oczach g³ownie przy króæcu jest tam juz troszkê zmêczony bo jak pisa³em na pocz±tku strzeli³ ale trzyma na razie testowo nie cieknie, obroty spadaj± ci¶nienie w wê¿u wyra¼nie spada widaæ

Co sprawdzi³em i jednak wa¿na informacja ! silnik mia³ od dawna uszkodzon± odmê ! wychla³ na trasie 5 litrów oleju rury czarne bia³y dym, teraz sinik ma tymczasowo otwart± odmê ju¿ uspokoi³o siê ostre dymienie nie spala oleju ! ¶wiece by³y czarne jest jeszcze trochê nagaru na t³okach wszystko wraca do normy dziadek d³ugo ¶miga³ i nie robi³ tego sprzeda³ jako uszkodzone oryginalna odma membrana rozpad³a mi sie w rêkach, a wiec silnik jeszcze teraz puszcza lekkiego dymka my¶lê ze to wszystko musi sie dopaliæ spokojnie

Co Sprawdzi³em

- kompresja na zimnym silniku by³a sprawdzana wydmucha³ na wszystkich garach 14 BAR nie ma odchy³ek
    - korek oczywi¶cie zmieni³em z innego bmw którym ¶migam jest ok
    - nie ma mas³a w zbiorniczku owszem jest trochê t³usto na ¶ciankach ale my¶lê ¿e to normalne po tylu latach
    - ogrzewanie w ¶rodku jest
    - sprawdzam strumieñ my¶lê ze musia³bym to przedstawiæ na filmiku ale strumieñ jest nie ma przerw i nic nie bulgota w zbiorniku i nie wyczuwam spalin

Zagadka wiec spróbuje odpowietrzyæ jeszcze raz uk³ad, dziwnie wydawa³ mi sie miêkki i nie tak gor±cy jak reszta wê¿yk cienki który idzie od spodu do zbiorniczka wydaje mi sie ¿e jeszcze mo¿e byæ zapchana ch³odnica ? albo uk³ad ch³odzenie w innym miejscu czy obstawiaæ juz uszczelkê wiem ze jeszcze test spalin juz w ostateczno¶ci zrobiê

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice

Patrz±c na to ¿e po wê¿e pychn± przy wiêkszych obrotach wskazywa³o by raczej na g³owice. Ale sprawd¼ jeszcze visco, czy aby na pewno dobrze dzia³a. Test na zegarach i zobacz jak± masz dok³±dnie temperaturê.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2015
    BMW
    7 series E38 750 iL 1995r.
    Sk±d
    UK Felixstowe
    Czy ty nie masz mo¿e zablokowanej ch³odnicy? Mo¿e co¶ utrudnia przep³yw p³ynu w ch³odnicy?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    E36 M40B18 -------E34 M20B20 ------- E38 M60B40 ------- K589 K1200RS
    Sk±d
    Niepo³omice
    Moze masz waz do nawadniania ogrodu. Szybciej by ci chlodnice rozwalilo niz waz by urusl.
    Jesli korek chlodnicy sprawny to waz do wymiany lub jak pisal kolega wyzej przytkana chlodnica.

Podobne w±tki

1. [silnik] uszczelka g³owicy, jakie polecacie ?
    Przez Mat88 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 10-01-2013, 07:19
  2. czy uszczelka g³owicy od M73 podejdzie do M70
    Przez ttrol w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 09-12-2011, 18:28
  3. [silnik] Puchn±ce wê¿e.
    Przez ANDREW1 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 19-04-2011, 19:37
  4. zapowietrzony uk³ad ch³odzenie 2.8 ??
    Przez Jakub w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 12-03-2011, 18:01

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •