Temat dotyczy e38 740 4.4 litra 98rok bez Vanosa, auto mam od nie dawna tak czy inaczej czeka go ¶redni remont, wiem ¿e ten temat to rzeka tak naprawdê ale jestem ciekaw mo¿e uszczelka g³owicy a mo¿e jednak nie ? pêkniecie g³owicy tego nie wykluczam równie¿, po zakupie wraca³em nim 300 km spokojna jazda by³a wykoñczona odma to ju¿ wiem na pewno przy samym domy (dziêki Bogu) trach i para w±¿ od ch³odnicy górny dok³adnie ukruszy³ siê króciec górny ch³odnicy zosta³o jeszcze trochê materia³u i oczywi¶cie resztki króæca usun±³em i mam nadzieje ze nic nie wpad³o grubszego :/
oto objawy:
- silnik uruchomiony zimny podczas zwiêkszania obrotów w±¿ górny od ch³odnicy puchnie gdy obroty spadn± ci¶nienie spada
- silnik ciep³y sprawdzamy dolny wa¿ ch³odnicy robi sie ciep³y ch³odnica sie rozgrzewa wisko sie spina = termostat sprawny ? po zwiêkszeniu obrotów "ostro" górny w±¿ puchnie w oczach g³ownie przy króæcu jest tam juz troszkê zmêczony bo jak pisa³em na pocz±tku strzeli³ ale trzyma na razie testowo nie cieknie, obroty spadaj± ci¶nienie w wê¿u wyra¼nie spada widaæ
Co sprawdzi³em i jednak wa¿na informacja ! silnik mia³ od dawna uszkodzon± odmê ! wychla³ na trasie 5 litrów oleju rury czarne bia³y dym, teraz sinik ma tymczasowo otwart± odmê ju¿ uspokoi³o siê ostre dymienie nie spala oleju ! ¶wiece by³y czarne jest jeszcze trochê nagaru na t³okach wszystko wraca do normy dziadek d³ugo ¶miga³ i nie robi³ tego sprzeda³ jako uszkodzone oryginalna odma membrana rozpad³a mi sie w rêkach, a wiec silnik jeszcze teraz puszcza lekkiego dymka my¶lê ze to wszystko musi sie dopaliæ spokojnie
Co Sprawdzi³em
- kompresja na zimnym silniku by³a sprawdzana wydmucha³ na wszystkich garach 14 BAR nie ma odchy³ek
- korek oczywi¶cie zmieni³em z innego bmw którym ¶migam jest ok
- nie ma mas³a w zbiorniczku owszem jest trochê t³usto na ¶ciankach ale my¶lê ¿e to normalne po tylu latach
- ogrzewanie w ¶rodku jest
- sprawdzam strumieñ my¶lê ze musia³bym to przedstawiæ na filmiku ale strumieñ jest nie ma przerw i nic nie bulgota w zbiorniku i nie wyczuwam spalin
Zagadka wiec spróbuje odpowietrzyæ jeszcze raz uk³ad, dziwnie wydawa³ mi sie miêkki i nie tak gor±cy jak reszta wê¿yk cienki który idzie od spodu do zbiorniczka wydaje mi sie ¿e jeszcze mo¿e byæ zapchana ch³odnica ? albo uk³ad ch³odzenie w innym miejscu czy obstawiaæ juz uszczelkê wiem ze jeszcze test spalin juz w ostateczno¶ci zrobiê

Odpowiedz z cytatem