Powiedz proszę jak sprawdzic czasy wtryskow i wartość podcisnienia, jest możliwość sprawdzenie inpa ?
Jeżeli nie to co jest mi potrzebne ?
Powiedz proszę jak sprawdzic czasy wtryskow i wartość podcisnienia, jest możliwość sprawdzenie inpa ?
Jeżeli nie to co jest mi potrzebne ?
Jesli masz instalacje LPG to tam znajdziesz wszystkie informacje.
Jesli nie masz LPG to potrzebny ci wakuometr, wpinasz gdzies w kolektor ssacy i odczytujesz wartosc.
Czasy wtryskow ciezko ci bedzie zbadac metoda domowa. Najprosciej bedzie mierzyc srednie napiecie na wtrysku przy stabilnych obrotach napiecia powinny byc takie same, jesli napiecie wyzsze to czas wtrysku dluzszy.
Do czasów wtrysku to wystarczy INPA. Pierwsze korekty pod integratorami są od wolnych obrotów i jeśli są różne to i czasy wtrysków są różne,
im bardziej na plus tym dłuższe czasy i podejrzenie nieszczelności(zakładając sprawny regulator ciśnienia paliwa). Czasy wtrysków są regulowane na całych bankach bez podziału na poszczególne wtryskiwacze.
Najprościej oczywiście obserwować to w sterowniku LPG. Można też oscyloskopem lub multimetrem samochodowym. Te ostatnie zazwyczaj mają specjalne opcje pomiaru długości impulsów,
wypełnienia impulsu itd itd. a są znacznie tańsze od oscyloskopów.
Posiadam LPG, więc muszę kupić kabel i zainstalować taki program? Podpowie mi ktoś jaki?
Tyle że ja mam sterownik LPGtech.
Posiadam miernik i oscyloskop taki podstawowy.
A to źle?
Który sterownik masz?
Kabel bez problemu kupisz na alledrogo. Wtyczka ta sama co Stag więc wybór ogromny, najlepiej coś na FTDI. Może być też stary kabel od Nokii "DKU-5"
lub inny RS232 od telefonu.
Program najlepiej prosto od producenta