Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 31 do 40 z 41

W±tek: Dzia³alno¶æ asenizacyjna- wywóz szamba

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kecaj
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    E32 730i M60B30 '94, E36 328i Coupe '95, E34 520i Touring '96
    Sk±d
    O¿arowice
    Volvo wygl±da najbardziej sensownie, choæ przy przeróbce kto¶ mia³ s³ab± wyobra¼niê. Beczka bli¿ej kabiny = krótsze auto, lepsze mo¿liwo¶ci manewrowania. Na zdjêciach ta beczka jednak nie wygl±da na 10m3, tylko trochê mniejsz±.
    Niebieski MAN odpada, ciê¿ar tak daleko wysuniêty za tyln± o¶, nie wró¿y dobrego prowadzenia, poza tym model ten ma 14t DMC, wiêc raczej nie zmie¶ci 8m3 ¿eby nie przekroczyæ tej warto¶ci. No i auto na ma³ych ko³ach, wiêc du¿o wiêksze prawdopodobieñstwa utkniêcia na miêkkim terenie itp.
    MAN pomarañczowy nie ma sensu, bardzo d³ugi i tym samym nieporêczny w przypadku wywozu nieczysto¶ci od prywatnych klientów. Poza tym beczka 21m3, a ³adowno¶æ 13t, to ¶miech na sali. 4osiowe beczkowozy nie maj± takich beczek montowanych, kogo¶ tu ponios³a fantazja.

Co do pojemno¶ci beczki - 10m3 jest w zupe³no¶ci wystarczaj±ca, max 12m3 ¿eby mieæ zapas, ale raczej ciê¿ko o taki sprzêt. Nie ma co na si³ê zbieraæ kilku klientów na jeden kurs, tym bardziej ¿e wjazd za³adowanym samochodem na podjazd z kostki brukowej, lub nieutwardzone pod³o¿e grozi problemami niepotrzebnymi, których unikniesz podje¿d¿aj±c do ka¿dego "na pusto".

Co do rachunków - bêdziesz mia³ firmê, bêdziesz wystawia³ faktury VAT, oczywi¶cie nie na miejscu, tylko po zrzucie na oczyszczalni i na podstawie potwierdzenia odbioru ¶cieków bêdziesz móg³ wystawiæ fakturê. Ludzie albo nie chc± ¿adnych potwierdzeñ, albo chc± faktury. Po¶rednio raczej nic. Tak czy siak, na oczyszczalni musisz podaæ adres, sk±d ¶cieki przywioz³e¶, wiêc pole manewru na tañszy wywóz bez faktury jest znikome ;)

Tak z ciekawo¶ci: ile p³acisz za kwalifikacjê wstêpn± i jak czasowo to wychodzi?

EDIT:
    Kilka przyk³adowych og³oszeñ wartych zainteresowania:
    http://allegro.pl/daf-ati-75-aseniza...670414874.html - d³u¿szy, bo 3osiowy, ale skrêtna o¶ bardzo przydatna.
    https://www.otomoto.pl/oferta/man-18...-ID6yCklH.html

ta ewentualnie, ale te¿ bardzo wysuniête do ty³u te beczki:
    https://www.otomoto.pl/oferta/man-as...-ID2bELqR.html

Ew. te¿ mo¿na pomy¶leæ o czym¶ takim:
    http://allegro.pl/mercedes-atego-121...666563806.html
    Beczka mniejsza, ale i ca³e auto mniejsze i porêczniejsze - w mojej okolicy REMONDIS je¼dzi czym¶ takim i kasuje du¿o wiêcej ni¿ firmy miejscowe, a mimo to je¼dzi czêsto ;)
    Ostatnio edytowane przez Kecaj ; 14-01-2017 o 15:54

Nikt nie bêdzie mi mówi³, jak mam ¿yæ, bo nikt za mnie nie umrze.
    3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.
    E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    jaro5, jakbym siê namy¶li³, zdecydowa³ i wszystko pójdzie po mojej my¶li, to chcia³bym pewnie zacz±æ ju¿ od wiosny, no ale zobaczymy.

Za kwalifikacjê wstêpn± robion± pierwszy raz p³acê 1800 z³ za kurs, plus psychotesty 150 z³ i badanie lekarskie 200 z³. Szkolenie odbywaæ siê bêdzie przez 3 dni w tygodniu, od 17 do 20 i tak przez 2 tygodnie, ale idzie to zrobiæ szybciej:) Tak na marginesie to pisz±c te psychotesty, widaæ, jak niektórym kierowcom po 50- ce ciê¿ko jest je przej¶æ i maj± sporo prób i podej¶æ, a¿ osi±gn± pozytywny wynik.

Z tymi og³oszeniami to waln±³em trochê babola bo wpisywa³em na ró¿nych portalach frazy "szambiarka" "beczkowóz" "asenizacja" i wyskakiwa³o ma³o og³oszeñ. Jak zacz±³em oddzielnie szukaæ auta pod zabudowê, a oddzielnie beczki i po wpisaniu "beczka asenizacyjna" wyskoczy³o sporo nowych ciekawszych og³oszeñ:)
    A co¶ takiego, inne auto od typka, którego Manika te¿ wrzuci³e¶: https://www.otomoto.pl/oferta/man-as...-ID2bELqh.html
    Go¶æ ma sporo dobrze wygl±daj±cych na pierwszy rzut oka w ofercie.

Kecaj, ale jak to jeszcze wygl±da w rzeczywisto¶ci ksiêgowo, pytam, bo moja ksiêgowa ma siê douczyæ w tym temacie i dopiero we wtorek co¶ mi powie:) Np kupuje auto i biorê na nie paliwo na faktury itp Zabieram fekalia od prywatnych klientów, którzy nie chc± ¿adnego papieru, wiadomo jak to jest. To z czasem dla skarbówki wyda siê podejrzane, ¿e biorê wache na konkretne auto, a nie wykazuje ¿adnego dochodu i nie p³acê podatku.

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    O¿arowice
    Te te¿ wygl±daj± ca³kiem dobrze, choæ nie wiem dlaczego tak siê upierasz przy du¿ych beczkach ;)

Co do faktur, powiem Ci tak:
    Czy klient fakturê chce, czy nie chce, jego ¶cieki i tak musisz zrzuciæ na oczyszczalni (bo nie ma innej opcji), wiêc podstawê do wystawienia faktury masz - kwit ze stacji zlewnej.

Wiêc cena za opró¿nienie zbiornika dla klienta który fakturê chce i dla takiego który nie chce bêdzie taka sama, bo koszty ponosisz takie same. W takim wypadku lepiej wystawiaæ faktury wszystkim klientom, a koszty (paliwo, czê¶ci, narzêdzia, sprzêt, itp. ) Ci siê przydadz±, inaczej oddasz to w podatku dochodowym ;)

A jak ludzie maj± dokument potwierdzaj±cy wykonanie us³ugi, którym mog± siê wykazaæ w urzêdzie gminy, czy miasta, na dowód ¿e regularnie opró¿niaj± zbiorniki bezodp³ywowe, za t± sam± cenê, to raczej nie bêd± krêciæ nosem ¿e go nie chc±.

3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Je¿eli chodzi o faktury to przynajmniej na ¶l±sku ostro siê za to wziêli i stra¿ miejska chodzi po domach i sprawdza w³a¶nie faktury za wywóz szamba, je¿eli kto¶ nie ma to sypi± mieszkañcom mandaty, wiêc teraz wszyscy chc±. Pewnie nied³ugo zaczn± wszêdzie to kontrolowaæ, ale mimo to lepiej zawsze wystawiæ fakturê i mieæ spokój. Bêdziesz mia³ ju¿ sta³ych klientów którym nie bêdziesz wystawia³ rachunków a trafi mu siê kontrol, to powie ¿e ty mu wywozisz i wtedy ty bêdziesz mia³ k³opoty, a ze skarbówk± lepiej ¿yæ w zgodzie :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    Nie upieram siê koniecznie na wiêksz± beczkê, ta beczka na Me¶ku, któr± tu wrzuci³e¶ naprawdê wygl±da fajnie, wizualnie chyba najlepiej i w dobrych pieni±dzach, ale tylko 7,2 m3 pojemno¶ci. To w praktyce przecie¿ nie opró¿niê za jednym razem nawet jednego domku, bo standardowo ludzie chyba maj± zbiorniki 10 m3, czyli pewnie z 9 m3 szamba trzeba wybraæ i co, mia³bym zostawiæ trochê i potem znowu wracaæ, czy ¼le co¶ kminiê?:) Bo ka¿dy pewnie wola³by od razu mieæ ca³e wybrane i spokój.
    Ostatnio edytowane przez untouchable88 ; 15-01-2017 o 17:37

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    O¿arowice
    W nowych domach szambo o pojemno¶ci 10m3 to standard. Ale zdarzaj± siê i takie po 5m3, szczególnie w starszym budownictwie.
    Beczka o poj. 10-12m3 jest najbardziej optymalna.
    Zak³adaj±c szambo o pojemno¶ci 10m3, a maj±c beczkowóz 7m3, mo¿na wybieraæ pe³n± beczkê raz, ale czê¶ciej, lub dobieraæ na dwa razy - to ju¿ zale¿y od klienta.

Je¶li bêdziesz je¼dzi³ sam, bez pomocnika szybko wspomnisz moje s³owa, ¿e lepiej wjechaæ dalej mniejszym autem dwa razy, ni¿ mêczyæ siê ze spinaniem wê¿y, ¿eby dosiêgn±æ ;)

Co do sprawdzania - dzieje siê to tam gdzie jest kanalizacja i czepiaj± siê gospodarstw niepod³±czonych - w innym wypadku nie maj± za bardzo w tym interesu, poza mandatami oczywi¶cie ;)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    To fakt z tym podjazdem, mniejsz± wygodniej. U rodziców przyjechali wybieraæ jako¶ od razu po nowym roku, by³o ich trzech, m³ody kierowca i dwóch pracowników jeszcze "wczorajszych":) Przy pobieraniu rozpi±³ im siê jeden w±¿ i trochê ¶cieków wyla³o siê na kostkê, a jak próbowali od razu wê¿a pod³±czyæ to i rêkawice jednemu wci±gnê³o:) Dziêki wielkie Kecaj i inni u¿ytkownicy za cenne informacje, których nigdzie indziej nie mog³em znale¼æ. Póki co robiê uprawnienia i bêdê dalej analizowaæ czy w to wchodziæ. Na razie chyba wiem wszystko co mnie interesuje, jak co¶ mi siê przypomni to na pewno bêdê pisaæ, tak¿e zagl±dajcie tu jeszcze czasem:)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MariuszE38
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sprzedane
    Sk±d
    Toruñ
    Faktury bêd± chcieli, bo tak jak koledzy pisali, ka¿dy musi mieæ potwierdzenie, ¿e na oczyszczalniê wywióz³.
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Ogólnie z kontrolami na ¶l±sku jest tak ¿e wielu sprytnych gospodarzy nie ma szczelnych szamb i w zasadzie nigdy nie wywozili nieczysto¶ci co wysz³o w³a¶nie przy tych kontrolach,(brak rachunków za wywóz) nie wiem czy to nie jest przypadkiem jaka¶ akcja ekologów.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MariuszE38
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sprzedane
    Sk±d
    Toruñ
    To by³ martwy przepis, nie mia³ kto tego sprawdzaæ, no ale ¿e pieni±dze s± ostro potrzebne ostatnio, to odkurzaj± ró¿ne przepisy (ostatnia akcja pomiarów geodezyjnych i nowych podatków).
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Podobne w±tki

1. W³asna dzia³alno¶æ gospodarcza - szkolenia
    Przez jarek88 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 02-12-2010, 07:14

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci