Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 41

W±tek: Dzia³alno¶æ asenizacyjna- wywóz szamba

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kecaj
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    E32 730i M60B30 '94, E36 328i Coupe '95, E34 520i Touring '96
    Sk±d
    O¿arowice
    My¶la³em o wiadomo¶ci prywatnej, ale napiszê tutaj:
    -musisz mieæ dzia³alno¶æ, z g³ównym kierunkiem jako transport ( w kodach musisz podaæ transport odpadów itp, wszystko do znalezienia w sieci ),
    -musisz mieæ samochód przystosowany do prowadzenia dzia³alno¶ci, oznakowany (nazwa i adres firmy w widocznym miejscu na aucie), oczywi¶cie sprawny technicznie,
    -zezwolenie na opró¿nianie zbiorników bezodp³ywowych, oraz transport na terenie gminy (wydawane w ka¿dym urzêdzie gminy, na którego terenie chcesz prowadziæ dzia³alno¶æ),
    -umowa na odbiór nieczysto¶ci z oczyszczalni±.

Samo za³atwienie w/w spraw zajmie Ci sporo czasu i trochê pieniêdzy.
    Od samochodu oczywi¶cie musisz p³aciæ podatek drogowy (nie da siê zarejestrowaæ wozu asenizacyjnego jako pojazd specjalny), musisz tankowaæ, liczyæ serwis, liczyæ koszt zrzutu ¶cieków na oczyszczalni (zapomnij o zrzucie na pole, czy ³±kê - w dzisiejszych czasach kompletnie nieop³acalne), odleg³o¶æ do najbli¿szej oczyszczalni itp. itd. i wtedy sobie odpowiedzieæ na pytanie, czy to siê op³aca.

Czêsto taniej wychodzi obs³uga ci±gnikiem rolniczym, tyle ¿e czasami czas jest wa¿niejszy od pieniêdzy.

Jeszcze co¶ - ¶mia³o pytaj.

Nikt nie bêdzie mi mówi³, jak mam ¿yæ, bo nikt za mnie nie umrze.
    3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.
    E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Interes raczej s³aby, ¿eby na czysto wyci±gn±æ z 10k chocia¿ to musia³by¶ zrobiæ min ze dwa razy tyle obrotu, jak nie lepiej. Zak³adaj±c wywóz za 200 pln to masz 100 razy, 20 dni roboczych daje Ci 5 razy dziennie.

Jako¶ s³abo to widzê.
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    Dziêkujê, takich odpowiedzi oczekiwa³em. Na pocz±tek w³a¶nie nie mogê znale¼æ informacji czy aby na pewno potrzebujê kursu na przewóz rzeczy, bo w sieci pojawiaj± siê informacjê, ¿e przy dzia³alno¶ci komunalnej nie jest wymagany. Czyta³em równie¿, ¿e wymagane jest specjalne miejsce parkowania, typu gara¿ lub chocia¿ wiata, czy to prawda, czy mo¿e staæ na dzia³ce pod chmurk±? Jak jest z czyszczeniem beczki, jak czêsto itp? Otwiera siê j± jako¶ i wchodzê z myjk± do ¶rodka?:) Czy np szabiarka z pierwszej lepszej aukcji np tej: https://www.otomoto.pl/oferta/volvo-...tml#xtor=SEC-8 to bêdzie prehistoria paliwo¿erna z przestarza³ym sprzêtem i wiêcej siê nawnerwiam ni¿ zarobiê?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Chcesz zarobkowo pracowaæ 30 letnim sprzêtem?
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    Poda³em jako przyk³adowy, ale przy ewentualnym zakupie na pewno bêdzie mia³ oko³o 20 lat, nie mam ¶rodków aby na dzieñ dobry wy³o¿yæ 100 tys.

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    O¿arowice
    ttrol to jest Polska. Tutaj ma³y biznes siê na takich sprzêtach opiera. Oprócz wodoci±gów z w³asnym sprzêtem i dofinansowaniem europejskim raczej nikt nie pracuje na samochodach nowych czy kilkuletnich.

Z do¶wiadczenia mogê Ci doradziæ tyle: auto mo¿liwie jak najkrótsze (wjazdy na posesje, chyba ¿e chcesz lataæ z wê¿ami i spinaæ je po 30 metrów, co jest bardzo praco- i czasoch³onne, oraz niekorzystne dla pompy ), z mo¿liwie jak najwiêkszym skrêtem (ró¿nice s± spore). Du¿a beczka nie jest najwa¿niejsza, prywatne posesje rzadko kiedy maj± zbiorniki wiêksze ni¿ 10m3. Najlepszy by³by ci±gnik siod³owy przerobiony na wóz asenizacyjny. Z mo¿liwie jak najmniejsz± kabin± (ciasne wjazdy, ga³êzie itp).

Co do awaryjno¶ci to najlepszy by³by prosty sprzêt z koñca lat 90tych, nowsze ju¿ maj± za du¿o elektroniki, która ¼le znosi czas. Natomiast mechanika starszych pojazdów ciê¿arowych nie zu¿ywa siê ponadnormatywnie, choæ drobne awarie oczywi¶cie ¿e zdarzyæ siê mog±.

Miejsce do parkowania nie jest wymagane, jednak pojazd podczas postoju nie mo¿e zanieczyszczaæ ¶rodowiska (wycieki itp). W praktyce nikt tego nie sprawdza.
    Po zakoñczeniu dzia³alno¶ci w tym kierunku, musi byæ przeprowadzona dezynfekcja posesji ( nie wiem jak to siê odbywa, na ca³e szczê¶cie ;) )

Czyszczenie beczki w zale¿no¶ci od potrzeby - gêsty osad nie wyp³ywa z beczki i osadza siê na dnie, nawarstwiaj±c siê. Z czasem mo¿e byæ tego i ponad tona (podajê na przyk³adzie beczki 13m3), czyli nieca³a przednia ³y¿ka koparko-³adowarki. Czy¶ci siê to wchodz±c do ¶rodka (uchylana dennica tylna, lub w³azy u góry i z ty³u beczki), oczywi¶cie wcze¶niej beczka powinna byæ otwarta i wietrzyæ siê minimum jeden dzieñ, i wyrzucanie osadu ³opat±. Myjka to tylko kosmetyka na sam koniec.

Kurs na przewóz rzeczy jest konieczny, chyba ¿e posiadasz za¶wiadczenie o transporcie na w³asn± potrzebê ( nie wiem czy da siê to podci±gn±æ ).
    Poza tym, maj±c transport jako g³ówny kierunek dzia³alno¶ci, potrzebna jest chyba licencja.

3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    Konkret info Kecaj, a ¿ona siê ¶mia³a, ¿e na forum BMW szukam wiadomo¶ci o szambie:) Je¼dziæ trzeba na tachografie czy bez? Praca na pierwszy rzut oka nie wydaje siê skomplikowana, podje¿d¿am, pod³±czam wê¿e, zbieram ³adunek, sk³adam siê i odje¿d¿am, czy tak jest w rzeczywisto¶ci czy nie jest to takie hop siup? Czy osprzêt beczki jest mocno awaryjny? Na co zwróciæ uwagê przy ewentualnym zakupie sprzêtu.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar janus
    Do³±czy³
    Aug 2012
    BMW
    728 2000r + LPG
    Sk±d
    WLKP
    Ja powiem tak kiedy¶ sam siê zastanawia³em nad tak± dzia³alno¶ci± w mojej okolicy jednak mam tak± pracê ¿e nie mogê sobie w ten sposób dorobiæ jednak moje spostrze¿enia na ten temat s± nastêpuj±ce (odnosi siê to do mojej okolicy). U mnie jest kilka firm które tym siê zajmuj± i powiem szczerze, ¿e zawsze maj± co robiæ bo jak zamawiam wywóz szamba to nie ma tak ¿e szybko przyjad± bo zawsze gdzie¶ s± wiêc ob³o¿enie jest. Ci co maj± traktory z beczkami mniej zarabiaj± bo do oczyszczalni zrobi± du¿o mniej kursów ci co maj± samochody. Ja tam uwa¿am, ¿e nie jest to najgorszy biznes wiadomo ma swoje plusy i minusy.

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    O¿arowice
    Na BMW trzeba jako¶ zarobiæ, my¶lê ¿e mo¿na tu znale¼æ przedstawicieli wszystkich, lub zdecydowanej wiêkszo¶ci zawodów ;)
    Je¶li samochód nie jest zarejestrowany jako specjalny ( a tak raczej bêdzie ), to tachograf musi byæ, bezdyskusyjnie.

Pozornie proste czynno¶ci, które czasami sprawiaj± trudno¶ci. Ale to wszystko wychodzi w praniu ;)

Osprzêt przy odpowiedniej obs³udze nie sprawia problemów, warto podczas pracy kontrolowaæ smarowanie ³opatek i ci¶nienie ( a raczej podci¶nienie w beczce ).

Podczas zakupu wiadomo sprawdziæ stan techniczny samochodu, i próba opró¿niania jakiego¶ zbiornika bezodp³ywowego - tu g³ównie chodzi o czas nape³nienia beczki i wykrycie ew. nieszczelno¶ci.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    Przy jezdzie na tacho to dziennie mogê tylko 8 h pracowaæ, czy jak to dzia³a? Jaki jest koszt zrzucenia nieczysto¶ci w oczyszczalni, wiem, ¿e nie wszêdzie bêdzie jednakowy, pytam orientacyjnie, u siebie siê jeszcze nie dowiadywa³em. Formalno¶ci urzêdowe to tylko formalno¶æ, czy trzeba urzêdnikom co¶ udowadniaæ i ganiaj± petenta? Czy w funkcjonowaniu w tej bran¿y s± jakie¶ cwancyki, które powinienem znaæ, na co uwa¿aæ itp
    Ostatnio edytowane przez untouchable88 ; 11-01-2017 o 20:17

Podobne w±tki

1. W³asna dzia³alno¶æ gospodarcza - szkolenia
    Przez jarek88 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 02-12-2010, 07:14

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •