Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Działalność asenizacyjna- wywóz szamba

Zaawansowany Użytkownik Awatar Kecaj
    BMW
    E32 730i M60B30 '94, E36 328i Coupe '95, E34 520i Touring '96
    Volvo wygląda najbardziej sensownie, choć przy przeróbce ktoś miał słabą wyobraźnię. Beczka bliżej kabiny = krótsze auto, lepsze możliwości manewrowania. Na zdjęciach ta beczka jednak nie wygląda na 10m3, tylko trochę mniejszą.
    Niebieski MAN odpada, ciężar tak daleko wysunięty za tylną oś, nie wróży dobrego prowadzenia, poza tym model ten ma 14t DMC, więc raczej nie zmieści 8m3 żeby nie przekroczyć tej wartości. No i auto na małych kołach, więc dużo większe prawdopodobieństwa utknięcia na miękkim terenie itp.
    MAN pomarańczowy nie ma sensu, bardzo długi i tym samym nieporęczny w przypadku wywozu nieczystości od prywatnych klientów. Poza tym beczka 21m3, a ładowność 13t, to śmiech na sali. 4osiowe beczkowozy nie mają takich beczek montowanych, kogoś tu poniosła fantazja.

Co do pojemności beczki - 10m3 jest w zupełności wystarczająca, max 12m3 żeby mieć zapas, ale raczej ciężko o taki sprzęt. Nie ma co na siłę zbierać kilku klientów na jeden kurs, tym bardziej że wjazd załadowanym samochodem na podjazd z kostki brukowej, lub nieutwardzone podłoże grozi problemami niepotrzebnymi, których unikniesz podjeżdżając do każdego "na pusto".

Co do rachunków - będziesz miał firmę, będziesz wystawiał faktury VAT, oczywiście nie na miejscu, tylko po zrzucie na oczyszczalni i na podstawie potwierdzenia odbioru ścieków będziesz mógł wystawić fakturę. Ludzie albo nie chcą żadnych potwierdzeń, albo chcą faktury. Pośrednio raczej nic. Tak czy siak, na oczyszczalni musisz podać adres, skąd ścieki przywiozłeś, więc pole manewru na tańszy wywóz bez faktury jest znikome ;)

Tak z ciekawości: ile płacisz za kwalifikację wstępną i jak czasowo to wychodzi?

EDIT:
    Kilka przykładowych ogłoszeń wartych zainteresowania:
    http://allegro.pl/daf-ati-75-aseniza...670414874.html - dłuższy, bo 3osiowy, ale skrętna oś bardzo przydatna.
    https://www.otomoto.pl/oferta/man-18...-ID6yCklH.html

ta ewentualnie, ale też bardzo wysunięte do tyłu te beczki:
    https://www.otomoto.pl/oferta/man-as...-ID2bELqR.html

Ew. też można pomyśleć o czymś takim:
    http://allegro.pl/mercedes-atego-121...666563806.html
    Beczka mniejsza, ale i całe auto mniejsze i poręczniejsze - w mojej okolicy REMONDIS jeździ czymś takim i kasuje dużo więcej niż firmy miejscowe, a mimo to jeździ często ;)
    Ostatnio edytowane przez Kecaj ; 14-01-2017 o 15:54

Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
    3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podziałami jeśli chodzi o marki.
    E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    jaro5, jakbym się namyślił, zdecydował i wszystko pójdzie po mojej myśli, to chciałbym pewnie zacząć już od wiosny, no ale zobaczymy.

Za kwalifikację wstępną robioną pierwszy raz płacę 1800 zł za kurs, plus psychotesty 150 zł i badanie lekarskie 200 zł. Szkolenie odbywać się będzie przez 3 dni w tygodniu, od 17 do 20 i tak przez 2 tygodnie, ale idzie to zrobić szybciej:) Tak na marginesie to pisząc te psychotesty, widać, jak niektórym kierowcom po 50- ce ciężko jest je przejść i mają sporo prób i podejść, aż osiągną pozytywny wynik.

Z tymi ogłoszeniami to walnąłem trochę babola bo wpisywałem na różnych portalach frazy "szambiarka" "beczkowóz" "asenizacja" i wyskakiwało mało ogłoszeń. Jak zacząłem oddzielnie szukać auta pod zabudowę, a oddzielnie beczki i po wpisaniu "beczka asenizacyjna" wyskoczyło sporo nowych ciekawszych ogłoszeń:)
    A coś takiego, inne auto od typka, którego Manika też wrzuciłeś: https://www.otomoto.pl/oferta/man-as...-ID2bELqh.html
    Gość ma sporo dobrze wyglądających na pierwszy rzut oka w ofercie.

Kecaj, ale jak to jeszcze wygląda w rzeczywistości księgowo, pytam, bo moja księgowa ma się douczyć w tym temacie i dopiero we wtorek coś mi powie:) Np kupuje auto i biorę na nie paliwo na faktury itp Zabieram fekalia od prywatnych klientów, którzy nie chcą żadnego papieru, wiadomo jak to jest. To z czasem dla skarbówki wyda się podejrzane, że biorę wache na konkretne auto, a nie wykazuje żadnego dochodu i nie płacę podatku.

BMW
    Te też wyglądają całkiem dobrze, choć nie wiem dlaczego tak się upierasz przy dużych beczkach ;)

Co do faktur, powiem Ci tak:
    Czy klient fakturę chce, czy nie chce, jego ścieki i tak musisz zrzucić na oczyszczalni (bo nie ma innej opcji), więc podstawę do wystawienia faktury masz - kwit ze stacji zlewnej.

Więc cena za opróżnienie zbiornika dla klienta który fakturę chce i dla takiego który nie chce będzie taka sama, bo koszty ponosisz takie same. W takim wypadku lepiej wystawiać faktury wszystkim klientom, a koszty (paliwo, części, narzędzia, sprzęt, itp. ) Ci się przydadzą, inaczej oddasz to w podatku dochodowym ;)

A jak ludzie mają dokument potwierdzający wykonanie usługi, którym mogą się wykazać w urzędzie gminy, czy miasta, na dowód że regularnie opróżniają zbiorniki bezodpływowe, za tą samą cenę, to raczej nie będą kręcić nosem że go nie chcą.

3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podziałami jeśli chodzi o marki.

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Jeżeli chodzi o faktury to przynajmniej na śląsku ostro się za to wzięli i straż miejska chodzi po domach i sprawdza właśnie faktury za wywóz szamba, jeżeli ktoś nie ma to sypią mieszkańcom mandaty, więc teraz wszyscy chcą. Pewnie niedługo zaczną wszędzie to kontrolować, ale mimo to lepiej zawsze wystawić fakturę i mieć spokój. Będziesz miał już stałych klientów którym nie będziesz wystawiał rachunków a trafi mu się kontrol, to powie że ty mu wywozisz i wtedy ty będziesz miał kłopoty, a ze skarbówką lepiej żyć w zgodzie :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Nie upieram się koniecznie na większą beczkę, ta beczka na Meśku, którą tu wrzuciłeś naprawdę wygląda fajnie, wizualnie chyba najlepiej i w dobrych pieniądzach, ale tylko 7,2 m3 pojemności. To w praktyce przecież nie opróżnię za jednym razem nawet jednego domku, bo standardowo ludzie chyba mają zbiorniki 10 m3, czyli pewnie z 9 m3 szamba trzeba wybrać i co, miałbym zostawić trochę i potem znowu wracać, czy źle coś kminię?:) Bo każdy pewnie wolałby od razu mieć całe wybrane i spokój.
    Ostatnio edytowane przez untouchable88 ; 15-01-2017 o 17:37

BMW
    W nowych domach szambo o pojemności 10m3 to standard. Ale zdarzają się i takie po 5m3, szczególnie w starszym budownictwie.
    Beczka o poj. 10-12m3 jest najbardziej optymalna.
    Zakładając szambo o pojemności 10m3, a mając beczkowóz 7m3, można wybierać pełną beczkę raz, ale częściej, lub dobierać na dwa razy - to już zależy od klienta.

Jeśli będziesz jeździł sam, bez pomocnika szybko wspomnisz moje słowa, że lepiej wjechać dalej mniejszym autem dwa razy, niż męczyć się ze spinaniem węży, żeby dosięgnąć ;)

Co do sprawdzania - dzieje się to tam gdzie jest kanalizacja i czepiają się gospodarstw niepodłączonych - w innym wypadku nie mają za bardzo w tym interesu, poza mandatami oczywiście ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    To fakt z tym podjazdem, mniejszą wygodniej. U rodziców przyjechali wybierać jakoś od razu po nowym roku, było ich trzech, młody kierowca i dwóch pracowników jeszcze "wczorajszych":) Przy pobieraniu rozpiął im się jeden wąż i trochę ścieków wylało się na kostkę, a jak próbowali od razu węża podłączyć to i rękawice jednemu wciągnęło:) Dzięki wielkie Kecaj i inni użytkownicy za cenne informacje, których nigdzie indziej nie mogłem znaleźć. Póki co robię uprawnienia i będę dalej analizować czy w to wchodzić. Na razie chyba wiem wszystko co mnie interesuje, jak coś mi się przypomni to na pewno będę pisać, także zaglądajcie tu jeszcze czasem:)

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    Faktury będą chcieli, bo tak jak koledzy pisali, każdy musi mieć potwierdzenie, że na oczyszczalnię wywiózł.
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Ogólnie z kontrolami na śląsku jest tak że wielu sprytnych gospodarzy nie ma szczelnych szamb i w zasadzie nigdy nie wywozili nieczystości co wyszło właśnie przy tych kontrolach,(brak rachunków za wywóz) nie wiem czy to nie jest przypadkiem jakaś akcja ekologów.

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    To był martwy przepis, nie miał kto tego sprawdzać, no ale że pieniądze są ostro potrzebne ostatnio, to odkurzają różne przepisy (ostatnia akcja pomiarów geodezyjnych i nowych podatków).
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack