Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Działalność asenizacyjna- wywóz szamba

Zaawansowany Użytkownik Awatar Kecaj
    BMW
    E32 730i M60B30 '94, E36 328i Coupe '95, E34 520i Touring '96
    Myślałem o wiadomości prywatnej, ale napiszę tutaj:
    -musisz mieć działalność, z głównym kierunkiem jako transport ( w kodach musisz podać transport odpadów itp, wszystko do znalezienia w sieci ),
    -musisz mieć samochód przystosowany do prowadzenia działalności, oznakowany (nazwa i adres firmy w widocznym miejscu na aucie), oczywiście sprawny technicznie,
    -zezwolenie na opróżnianie zbiorników bezodpływowych, oraz transport na terenie gminy (wydawane w każdym urzędzie gminy, na którego terenie chcesz prowadzić działalność),
    -umowa na odbiór nieczystości z oczyszczalnią.

Samo załatwienie w/w spraw zajmie Ci sporo czasu i trochę pieniędzy.
    Od samochodu oczywiście musisz płacić podatek drogowy (nie da się zarejestrować wozu asenizacyjnego jako pojazd specjalny), musisz tankować, liczyć serwis, liczyć koszt zrzutu ścieków na oczyszczalni (zapomnij o zrzucie na pole, czy łąkę - w dzisiejszych czasach kompletnie nieopłacalne), odległość do najbliższej oczyszczalni itp. itd. i wtedy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy to się opłaca.

Często taniej wychodzi obsługa ciągnikiem rolniczym, tyle że czasami czas jest ważniejszy od pieniędzy.

Jeszcze coś - śmiało pytaj.

Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
    3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podziałami jeśli chodzi o marki.
    E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Interes raczej słaby, żeby na czysto wyciągnąć z 10k chociaż to musiałbyś zrobić min ze dwa razy tyle obrotu, jak nie lepiej. Zakładając wywóz za 200 pln to masz 100 razy, 20 dni roboczych daje Ci 5 razy dziennie.

Jakoś słabo to widzę.
    pozdrawiam Bartek

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Dziękuję, takich odpowiedzi oczekiwałem. Na początek właśnie nie mogę znaleźć informacji czy aby na pewno potrzebuję kursu na przewóz rzeczy, bo w sieci pojawiają się informację, że przy działalności komunalnej nie jest wymagany. Czytałem również, że wymagane jest specjalne miejsce parkowania, typu garaż lub chociaż wiata, czy to prawda, czy może stać na działce pod chmurką? Jak jest z czyszczeniem beczki, jak często itp? Otwiera się ją jakoś i wchodzę z myjką do środka?:) Czy np szabiarka z pierwszej lepszej aukcji np tej: https://www.otomoto.pl/oferta/volvo-...tml#xtor=SEC-8 to będzie prehistoria paliwożerna z przestarzałym sprzętem i więcej się nawnerwiam niż zarobię?

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Chcesz zarobkowo pracować 30 letnim sprzętem?
    pozdrawiam Bartek

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Podałem jako przykładowy, ale przy ewentualnym zakupie na pewno będzie miał około 20 lat, nie mam środków aby na dzień dobry wyłożyć 100 tys.

BMW
    ttrol to jest Polska. Tutaj mały biznes się na takich sprzętach opiera. Oprócz wodociągów z własnym sprzętem i dofinansowaniem europejskim raczej nikt nie pracuje na samochodach nowych czy kilkuletnich.

Z doświadczenia mogę Ci doradzić tyle: auto możliwie jak najkrótsze (wjazdy na posesje, chyba że chcesz latać z wężami i spinać je po 30 metrów, co jest bardzo praco- i czasochłonne, oraz niekorzystne dla pompy ), z możliwie jak największym skrętem (różnice są spore). Duża beczka nie jest najważniejsza, prywatne posesje rzadko kiedy mają zbiorniki większe niż 10m3. Najlepszy byłby ciągnik siodłowy przerobiony na wóz asenizacyjny. Z możliwie jak najmniejszą kabiną (ciasne wjazdy, gałęzie itp).

Co do awaryjności to najlepszy byłby prosty sprzęt z końca lat 90tych, nowsze już mają za dużo elektroniki, która źle znosi czas. Natomiast mechanika starszych pojazdów ciężarowych nie zużywa się ponadnormatywnie, choć drobne awarie oczywiście że zdarzyć się mogą.

Miejsce do parkowania nie jest wymagane, jednak pojazd podczas postoju nie może zanieczyszczać środowiska (wycieki itp). W praktyce nikt tego nie sprawdza.
    Po zakończeniu działalności w tym kierunku, musi być przeprowadzona dezynfekcja posesji ( nie wiem jak to się odbywa, na całe szczęście ;) )

Czyszczenie beczki w zależności od potrzeby - gęsty osad nie wypływa z beczki i osadza się na dnie, nawarstwiając się. Z czasem może być tego i ponad tona (podaję na przykładzie beczki 13m3), czyli niecała przednia łyżka koparko-ładowarki. Czyści się to wchodząc do środka (uchylana dennica tylna, lub włazy u góry i z tyłu beczki), oczywiście wcześniej beczka powinna być otwarta i wietrzyć się minimum jeden dzień, i wyrzucanie osadu łopatą. Myjka to tylko kosmetyka na sam koniec.

Kurs na przewóz rzeczy jest konieczny, chyba że posiadasz zaświadczenie o transporcie na własną potrzebę ( nie wiem czy da się to podciągnąć ).
    Poza tym, mając transport jako główny kierunek działalności, potrzebna jest chyba licencja.

3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podziałami jeśli chodzi o marki.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Konkret info Kecaj, a żona się śmiała, że na forum BMW szukam wiadomości o szambie:) Jeździć trzeba na tachografie czy bez? Praca na pierwszy rzut oka nie wydaje się skomplikowana, podjeżdżam, podłączam węże, zbieram ładunek, składam się i odjeżdżam, czy tak jest w rzeczywistości czy nie jest to takie hop siup? Czy osprzęt beczki jest mocno awaryjny? Na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie sprzętu.

Zaawansowany Użytkownik Awatar janus
    BMW
    728 2000r + LPG
    Ja powiem tak kiedyś sam się zastanawiałem nad taką działalnością w mojej okolicy jednak mam taką pracę że nie mogę sobie w ten sposób dorobić jednak moje spostrzeżenia na ten temat są następujące (odnosi się to do mojej okolicy). U mnie jest kilka firm które tym się zajmują i powiem szczerze, że zawsze mają co robić bo jak zamawiam wywóz szamba to nie ma tak że szybko przyjadą bo zawsze gdzieś są więc obłożenie jest. Ci co mają traktory z beczkami mniej zarabiają bo do oczyszczalni zrobią dużo mniej kursów ci co mają samochody. Ja tam uważam, że nie jest to najgorszy biznes wiadomo ma swoje plusy i minusy.

BMW
    Na BMW trzeba jakoś zarobić, myślę że można tu znaleźć przedstawicieli wszystkich, lub zdecydowanej większości zawodów ;)
    Jeśli samochód nie jest zarejestrowany jako specjalny ( a tak raczej będzie ), to tachograf musi być, bezdyskusyjnie.

Pozornie proste czynności, które czasami sprawiają trudności. Ale to wszystko wychodzi w praniu ;)

Osprzęt przy odpowiedniej obsłudze nie sprawia problemów, warto podczas pracy kontrolować smarowanie łopatek i ciśnienie ( a raczej podciśnienie w beczce ).

Podczas zakupu wiadomo sprawdzić stan techniczny samochodu, i próba opróżniania jakiegoś zbiornika bezodpływowego - tu głównie chodzi o czas napełnienia beczki i wykrycie ew. nieszczelności.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Przy jezdzie na tacho to dziennie mogę tylko 8 h pracować, czy jak to działa? Jaki jest koszt zrzucenia nieczystości w oczyszczalni, wiem, że nie wszędzie będzie jednakowy, pytam orientacyjnie, u siebie się jeszcze nie dowiadywałem. Formalności urzędowe to tylko formalność, czy trzeba urzędnikom coś udowadniać i ganiają petenta? Czy w funkcjonowaniu w tej branży są jakieś cwancyki, które powinienem znać, na co uważać itp
    Ostatnio edytowane przez untouchable88 ; 11-01-2017 o 20:17