Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 41

W±tek: Dzia³alno¶æ asenizacyjna- wywóz szamba

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Sk±d
    Opolskie
    W czasie wychodzenia z ciezarowki mo¿esz wbiæ pauze z tego co wiem.Jednak jak Ci siê co¶ stanie podczas rozk³adania wê¿a to Ci nic nie pomo¿e.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    untouchable88 a my¶la³e¶ tylko o posesjach z domami rodzinnymi? Je¶li masz okazjê zastanów siê te¿ nad rolnikami, taki co prowadzi fermê te¿ czasami szuka kogo¶ kto wywiezie nieczysto¶ci, chocia¿ wiadomo tam cze¶æ idzie na pola.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2016
    BMW
    H
    Sk±d
    Wa-Wa
    jako i¿ transport prowadzê na co dzieñ oraz sam je¿d¿ê co¶ tam Ci podpowiem ;) tak po ch³opsku....3x w tygodniu mo¿esz pracowaæ po 15h reszta dni max 13h czyli przyk³adowo 15h pracy + 9h pauzy , 13h pracy + 11h pauzy , ³±cznie mo¿e przekroczyæ 24h ale cykl mo¿e trwaæ mniej bo robisz sobie np. 5h pracy i zakañczasz dzieñ , wtedy pauza 9h lub 11h ;) je¼dziæ mo¿esz max 9h dobowo ale 2x w tygodniu mo¿esz o godzinê wyd³u¿yæ ten czas z tym ¿e tygodniowo nie mo¿esz zrobiæ wiêcej jak 56h jazdy a 2tygodniowo 90h jazdy ³±cznie :) s± te¿ przerwy weekendowe miedzy 6 cyklami czyli 24h a co 2tyg 48h.
    W Polsce raczej popyt jest na auta z tachem analogowym czyli tarczkami bo jak wiadomo mo¿na wyje..... ;) ale cyfrowe tacho jest wygodniejsze je¶li chcesz siê trzymaæ przepisów, nie interesowa³em siê tym ale moim zdaniem nie bêdziesz potrzebowa³ tacha bo jest kilka wyj±tków jak siê robi robotê w ko³o komina ile¶ tam km od bazy to nie obowi±zuje, musisz siê dowiedzieæ bo sporo firm z tego korzysta, co do za¶wiadczenia o transporcie na potrzeby w³asne to nieod³±czne czego bêdziesz potrzebowa³ bo Ciê wtedy ominie licencja transportowa :) a sekret tkwi w tym aby nie pobieraæ op³aty za "transport" czyli auta u¿ywasz do wybierania kupy i za wybieranie kupy inkasujesz dolary a nie za transport :)
    Co do autek , kwestia zasobno¶ci portwela...ci±gnik siod³owy przerobiony na beczkê to bêdzie katastrofa uwierz mi, zosta³y wyprodukowane do innych zadañ, na Twoim miejscu celowa³bym w volva fh12 rocznik 99-03 w najmniejszesz budzie bez globa z tamtych lat to s± najmniej obs³ugowe auta (mamy jedno do dzisiaj jako wizytówke i sentyment chocia¿ nie je¼dzi ju¿ od lat) je¶li bud¿et trochê wy¿szy to dafa95 czyli ostatniego prawdziwego dafa ;) ka¿dy pewnie poleci co innego, ja mówiê Ci z perspektywy u¿ytkowej aut z silnikami z tamtych lat, od a do z wszystko zawsze robili¶my sami i ze spalaniem nie wyjdziesz ¼le bo w ruchu stricte szarpanym samochody z tamtych lat pal± podobnie do eko nowinek ciê¿arowych , tylko dzisiaj na bezczela statystyki naci±gaj± ;) odpu¶æ renault i Iveco taka moja rada, zastanów siê nad terenami jaki bêdziesz obs³ugiwa³ , czy jedynie drogi utwardzone czy i gorsze warunki , to zadecyduje o liczbie osi , bo trzecia czasem dupe ratuje jak ucieka przyczepno¶æ a zawsze jest opcja podniesienia jej manualnie wiêc gumy siê nie chlastaj± a i spalanie nie ro¶nie, co do beczki pojêcia nie mam jak± ale z punktu logistyki ja bym to wypo¶rodkowa³ bo zamiast robic 3 kursy w te i na zad lepiej zebraæ kilku klientów w jedn± bekê i rura na zlewnie ;) sama pompa to nic skomplikowanego s± ró¿ne typy , teraz wiêkszo¶æ (cysterny , silosy) maj± hydrauliczn± pompê pod³±czon± jako¶ do skrzyni biegów ale dok³adnie tego nie znam bo u mnie tylko standardowe firanki je¿d¿±.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    Na allegro, czy innych olx- ach jest ma³y wybór szambiarek do kupienia u nas w kraju. Za Volvo FL7, które tutaj wrzuci³em trzeba wyskoczyæ 37 tys., nastêpne w miarê sensownie wygl±daj±ce auto to Man za 65 klocków, potem kolejny za 80, 100. Strasznie du¿e przeskoki cen, a wybór niewielki. Wiadomo, ¿e je¿eli zdecyduje siê na wej¶cie w ten biznes to nie wy³o¿ê 80 ko³a, bo nie mam a¿ tyle, i tak my¶lê nad jak±¶ unijn± niskooprocentowan± po¿yczk±.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MariuszE38
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sprzedane
    Sk±d
    Toruñ
    Jak tak spojrza³em na to Volvo to normalnie od razu ¿yczê Ci bezawaryjnej pracy, bo ju¿ ze zdjêæ widaæ, ¿e lekko nie mia³o.
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar ARIE(L)
    Do³±czy³
    Aug 2015
    BMW
    BMW E66 - 750 LI, FORD TRANSIT 2.0 ECOBOOST
    Sk±d
    DROBIN
    Cytat Zamieszczone przez untouchable88 Zobacz posta
    Przy jezdzie na tacho to dziennie mogê tylko 8 h pracowaæ, czy jak to dzia³a? Jaki jest koszt zrzucenia nieczysto¶ci w oczyszczalni, wiem, ¿e nie wszêdzie bêdzie jednakowy, pytam orientacyjnie, u siebie siê jeszcze nie dowiadywa³em. Formalno¶ci urzêdowe to tylko formalno¶æ, czy trzeba urzêdnikom co¶ udowadniaæ i ganiaj± petenta? Czy w funkcjonowaniu w tej bran¿y s± jakie¶ cwancyki, które powinienem znaæ, na co uwa¿aæ itp
    Mieszkam na wsi i za wyci±gniêcie powiedzmy 10m3 do oczyszczalni bior± 120 PLN a jak mam gdzie wylaæ na pole to bez fakturki idzie za 60 PLN.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Przemy¶l temat kilka razy, bo szkoda utopiæ pieni±dze, czas i nerwy, a w szczególno¶ci w fekaliach :D

Ja sobie nie wyobra¿am pracowaæ tak starym, nieznanym sprzêtem, przecie¿ nie bêdziesz ci±gle robi³ czego¶ przy aucie. Sam napisa³e¶, ¿e zajêcie dodatkowe, wiêc masz równie¿ inne zobowi±zania.

Z dofinansowaniami z unii jest tak, ¿e bezzwrotnych nie ma ju¿, a wszelkie kredyty nisko oprocentowane dostaniesz jak masz kasê i jeste¶ wyp³acalny, bo w koñcu dostajesz je od banków, a nie od unii bezpo¶rednio. Poza tym nie pozwol± Ci wydaæ tej kasy na 30 letni± ciê¿arówkê (dla banku to s³abe zabezpieczenie kredytu), a bêd± opiniowaæ ka¿d± wydan± przez Ciebie z³otówkê. Jestem na bie¿±co w tej kwestii i po pó³ roku zastanawiania siê czy ³adowaæ siê w dotacjê w swojej firmie, wrzuci³em w³asne pieni±dze i przynajmniej mam spokój i nikt mi nad g³ow± nie stoi i patrzy na rêce.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 12-01-2017 o 18:47
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kecaj
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    E32 730i M60B30 '94, E36 328i Coupe '95, E34 520i Touring '96
    Sk±d
    O¿arowice
    U nas jest to ok. 7z³/m3, kilka kilometrów dalej ju¿ 10z³/m3 wiêc nie ma czego¶ takiego jak cena orientacyjna, bo to tak jakby¶ chcia³ orientacyjn± cenê na zakup dobrego E65, a wahania s± zbyt du¿e ¿eby to okre¶liæ ;)

Urzêdnicy s± bardzo skrupulatni odno¶nie zezwoleñ, i dodatkowo nie spieszy im siê, bo maj± czas ;)

Co do sprzêtu raz jeszcze: ja je¿d¿ê Manem F90 z 1994 roku, przerobionym z ci±gnika siod³owego w³a¶nie. Auto jest ca³e na poduszkach. Beczka ma pojemno¶æ 12,7m3 i przy pe³nym za³adunku trochê przekracza masê dopuszczaln± przepisami. Beczkê 10m3 na ci±gniku siod³owym zabudujesz bez problemów i to najlepsze rozwi±zanie.
    Wiêcej osi nie ma sensu (zw³aszcza podwieszanych - niepêdnych), ze wzglêdu na trudniejsze manewrowanie, a to jest bardzo wa¿ne w tej bran¿y. Mamy te¿ Volvo FL10 3 osiowe z beczk± 15m3, i mimo bardzo dobrego skrêtu i podwieszanej osi i mocniejszej pompy, to MAN je¼dzi du¿o wiêcej.

Zak³ad wodoci±gów w mojej gminie ma kilkuletniego Dafa dwuosiowego z beczk± 10m3, kupiony jako nowe podwozie do zabudowy i przystosowane do zabudowy asenizacyjnej, z dotacji unijnych - przewagi nad naszym sprzêtem nie ma ¿adnej, za to s³abe resory nie wytrzymuj±ce takiej eksploatacji (dwa razy wymieniane z ty³u).
    W naszych autach s± poduszki pneumatyczne - oczywi¶cie jest te¿ ryzyko wystrza³u poduszki, co siê kilka razy zdarzy³o, jednak poduszka z Conti kosztuje ok. 300z³, a tani zamiennik ledwo ponad 100z³. W porównaniu z resorami kwoty ¶mieszne.

Ciê¿arówki z lat 90tych to jest najlepszy okres dla tych pojazdów, pod warunkiem zakupu dobrego egzemplarza poje¼dzi to d³ugo.
    W my¶lach masz pewnie ¿e to leciwe auta, ale z drugiej strony, to nie Star, czy Jelcz, tylko jednak Man, lub Volvo - zupe³nie inny poziom.

Napêd pompy jest realizowany na dwa sposoby:
    -przystawka do skrzyni sterowana pneumatycznie i napêd za pomoc± pasków klinowych na pompê,
    lub:
    -silnik hydrauliczny (hydraulikê wywrotu z ci±gnika siod³owego mo¿na wykorzystaæ) napêdzaj±cy pompê bezpo¶rednio.
    Ostatnio edytowane przez Kecaj ; 12-01-2017 o 19:57

Nikt nie bêdzie mi mówi³, jak mam ¿yæ, bo nikt za mnie nie umrze.
    3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podzia³ami je¶li chodzi o marki.
    E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    A co s±dzisz o wozach z tych aukcji:
    1) Volvo- https://www.olx.pl/oferta/volvo-fl61...tml#58ef768643
    2) MAN- https://www.olx.pl/oferta/man-aseniz...tml#f66e385d74
    3) MAN du¿y- http://allegro.pl/man-27-403-woz-ase...678966783.html

Pierwsze dwa auta za mniejsze pieni±dze, ale i mniejsza beczka. Nie bêdzie za ma³a Kecaj? Bo ¶rednio w domkach jednorodzinnych to szambo ma 10 m3, to na tak± 8 m3 to nawet ca³ego na raz nie zabiorê. Na tak± 10 m3 ju¿ wejdzie, ale za ka¿dym pobraniem fekaliów od klienta trzeba na zlewnie ganiaæ zrzuciæ, nie?

A jak jest z prywatnymi klientami i rachunkami, trzeba mieæ z sob± kasê fiskaln± ¿eby wszystko gra³o? Chocia¿ wiadomo jak to jest w rzeczywisto¶ci:)

Z po¿yczk± unijn± co¶ tam siê dowiadywa³em, Pani prowadz±ca mówi³a, ¿e co¶ mog³oby z tego wyj¶æ. Zaczynam dzisiaj robiæ kurs na przewóz rzeczy, nic nie tracê tak czy siak.
    Ostatnio edytowane przez untouchable88 ; 13-01-2017 o 11:22

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar jaro5
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Sk±d
    radom
    Nie wiem kiedy chcesz ruszæ z tym biznesem,ale ko³o wakacji bêdê mia³ w³a¶nie do sprzedania fajny ci±gnik siod³owy.Scania 114l ma³a kabina,od nowo¶ci w jednej rodzinie lata ca³y czas do GB i pewne auto jak talala.94r.produkcja.
    by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Podobne w±tki

1. W³asna dzia³alno¶æ gospodarcza - szkolenia
    Przez jarek88 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 02-12-2010, 07:14

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •