Witam,
Szukam potwierdzenia uszkodzonego alternatora.
Czy możliwe jest aby jego uszkodzenie powodowało falowanie obrotów. Po normalnym odpaleniu auto pracuje normalnie dopiero po ok. 15 sec obroty zaczynają falowac.
Po chwili wszystko ustaje.
Witam,
Szukam potwierdzenia uszkodzonego alternatora.
Czy możliwe jest aby jego uszkodzenie powodowało falowanie obrotów. Po normalnym odpaleniu auto pracuje normalnie dopiero po ok. 15 sec obroty zaczynają falowac.
Po chwili wszystko ustaje.
Brak błędów w DDE!
Napięcie podczas falowanie: 15124MV
Napięcie przy normalnej pracy: 14600-14705mV
Napięcie 15.1 jest raczej zbyt wysokie. Możliwe że regulator jest juz na wykończeniu. Miałem podobny problem z tym ze u mnie przyduszało silnik na około 1s co jakis czas. Wtedy w sterowniku pojawiał się błąd komunikacji. Wymiana regulatora rozwiązała problem, oczywiście w grę wchodzi tylko orginał. Zamienniki nie działają jak powinne. Koszt regulatora okolo 200zl, no chyba że chcesz kupić w serwisie ale wtedy cena wzrasta do około 500zl.
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Wymieniłem akumulator. Był zakodowany 90 a siedziała 110. Jest lepiej ale troszkę jeszcze faluja. Po nowym roku dam alternator do przejrzenia!
Myślę że wymiana regulatora rozwiąże Twoj problem. Sprawdz sobie w live data jakie masz natężenie podczas falowania. U mnie było tak że napięcie było ok, ale natężenie sobie skakało, np po odpaleniu samochodu alternator generowal 80A po kilku minutach było 0A. Do 0A spadło dokladnie w momencie przyduszenia silnika i utrzymywalo sie tak do momentu kolejnego zawahania obrotów i wracalo do normy. Tak było praktycznie cały czas. Odstępy czasowe nie były takie same, wszystko zależało od "zachcianki" regulatora.
Juz umówiony jestem na wymianę tego regulatora
Mam nadzieję że rozwiąże to problem. Daj znać co wniosła wymiana.
To na pewno przypadek jak twój. Zero prądu z alternatora. Raz jest raz nie ma. Tak jak pisałeś
Czyli problem rozwiązany. Wymień regulator i wszystko wróci do normy.