Co sądzicie o chipie na 2,5tdsa 350tysi przebieg
Jaki najlepiej wybrać itd
Co sądzicie o chipie na 2,5tdsa 350tysi przebieg
Jaki najlepiej wybrać itd
Ja bym raczej zostawił w spokoju taką zabytkową jednostkę napędową. Najlepszym rozwiązaniem na przyrost mocy w aucie z tym silnikiem jest swap na każdy inny motor.
Pewnie to głupie co powiem ale może lepiej zmienić na 730d ?740d ? Dadzą Ci dużo więcej frajdy niż tds po chipie a i skrzynia, hamulce itd itp będą do tej mocy odpowiednie :)
Łatwiej zmienić całe auto, chociaż tdsy lubiały podnoszenie mocy, to były dobre jednostki pod warunkiem że się dbało o układ chłodzenia i olej ! Tj silnik w którym wymianna oleju co 10 tyś, płynu co dwa lata, visca co kilkadziesiąt tysięcy, czyszczenia między chłodnicami, wymiany termostatu i milion km śmigały jak ta lala :)
Edytuj posty!!!
Ostatnio edytowane przez Anatol ; 30-12-2016 o 01:17
Swap swapem, ale trzeba trochę siana dać za to. W sumie żeby miało ręce i nogi to pewnie drugie e38 by wyszło. A chip magia jest tańsza, a czy to dobrze wpłynie na żywotność różnie może być. Osobiście wolałbym kogoś kto ma hamownie i zajmuje się strojeniem i takiego kogoś wypytać o cenę i oddać mu auto. Zmierzyłby ile koni zostało i powiedział czy można bezpiecznie ingerować czy lepiej już to zostawić jak jest.
Mam kumpla w kato co ma hamownie i robi to - ile będzie chciął to nie wiem.
Nie wiem jednak ,czy da radę podnieść moc na dole bo turbina nie pompuje na dolnym zakresie a to jest najgorsze w tym silniku. Nic,nic ,nic i nagle moc wzrasta. Ehhhhh Jak dla mnie ten motor na obecne czasy to dramat.
Ale jak wprowadzili go chyba w 91r to wiesz co to wtedy było ? Najmocniejszy diesel świata :)
Wiem bo miałem około 15 lat temu w e39. Byłem wtedy tym tak podniecony hehe