690882911 Tomek - powiedz, że masz numer od Janka . Na bank dobrze Ci doradzi.
690882911 Tomek - powiedz, że masz numer od Janka . Na bank dobrze Ci doradzi.
Więc jeżeli chodzi o chip do TDSa , to miałem i polecam. Chipto układ scalony z programem jaki sam wymieniasz w sterowniku silnika.
Auto jest bardziej żwawe , mniej pali.
Co do uwag do silnika TDSa, to TDSik w porównaniu do silników w e65 jest silnikiem idealnym na swoje czasy.
A, zgadzam się. Miałem to wiem ale w obecnych czasach w natłoku samochodów na drodze jest denerwująca charakterystyka tego silnika przez jego strasznie słaby dół.
Tak to jest.....mało mocy bo tanio w kupnie.Potem dramat co zrobić z tym ..
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
Miałem w e36. Pracował po czipowaniu idealnie. Mam nawet jeszcze jeden czip bo już nie zdążyłem mocniejszego zamontować przed sprzedażą auta.
ex:
E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
E38 728iA Shadowline Individual
E53 X5 4,4i Sport Pack
Miałem co prawda w a6 2.5 tdi ale różnica była kolosalna.
Też mam dobre wspomnienia po moich dwóch e34 TDS.
Jeden z nich był wcześniej "zaszczepiony" w DE. Później kolega z PL skopiował eprom i wsadził do mojego drugiego TDS'a.
Różnica diametralna! Co do spalania, nic się nie zmieniło. Dół się jakby poprawił, ale możliwe że po ustawieniu kąta wtrysku. Raz na rok korekcja dawki na nastawniku.
Z subarakami spod świateł się nie brałem, ale chip w czasie wyprzedzania na drodze nieoceniony.
Zostań dawcą szpiku kostnego... dkms.pl
Właśnie na dole jest znaczna poprawa.
W TDSie nie ma naczenia przebieg , wtryski , turbina , dół silnika są pancerne ,słaby punkt to układ chłodzenia bo potem leci głowica, gdy się o to dba ,to silnik nie sprawia większych kłopotów.
Ogrzeje kotleta, mam takie e38 tds , i myślę o chipie bo trochę to słabe ( mam jeszcze e39 i e65 z 3 litrowymi Dieslami także, jak tds padnie to nie problem ) i pytanko czy w roku 96 będę miał epromy w podstawkach , czy lutowane?
BTW tds to pancerny silnik , to mój drugi tds i nigdy nie zawiódł , raz nawet jak się poluzowala sruba kola pasowego i stracił napęd pompy oleju to dojechałem 4km do domu , na hydropopychaczach już brakowało oleju i zawory się nie otwierały poprawnie silnik furczał w dolot..., dokrecilem śrubę i dalej lata
Odgrzewam kotleta, szukam w mazowieckim lub jakimś sąsiednim województwie kogoś kto zrobi czipsa w e38 2.5 tds lub ewentualnie odsprzeda kompa z czipsem który mu gdzieś tam leży.