Witajcie,

mam du¿y dylemat:

Rozwa¿am przesiadkê z 540 (4,4) z manualem na 740. Potrzebujê wygodniejszego autka w trasy zw³aszcza (nie ¿eby co¶ mojej pi±tce by³o, bo sprawna i wyposa¿enie godne siódemki ma) ale zawieszenie m-technic za du¿o drgañ na krêgos³up przenosi, a mam z nim problemy). Upatrzona 740 (4,0) '95. ma automatyczn±s skrzyniê, bez steptronic'a, z boku suwak S- A.
I tu pojawia siê pytanie czy taka skrzynia nadaje siê do autostradowych przelotów typu 210-230km/h przez 200-300km? Nie usma¿y siê? Wiem, ¿e V max 250, ale bezpieczna (dla skrzyni) prêdko¶c przelotowa jest dla mnie istotna.

Drugie pytanie dotyczy obs³ugi tego automatu: do czego s³u¿y ten suwak S-A? Domy¶³am siê, ¿e S to tryb sportowy(?) a A? Znalaz³em na yt film reklamowy siódemki, gdzie, je¶³i dobrze zrozumia³em tym suwakiem mo¿na zablokowaæ bieg, na którym akurat siê jedzie w celu poprawy dynamiki. Ewentualnie czy z D na 4 mo¿na przej¶æ podczas jazdy np w razie potrzeby dynamiczniejszej jazdy? Wiem, ¿e w tej skrzyni jest kickdown, ale to dzia³a 0-1 w³a¶ciwie, a chodzi mi o mo¿liwo¶c/kontrolê bli¿sz± manuala. Realne?

ps. tak, zada³em takie pytanie na bmw-klub, ale bez odzewu pozosta³o.