Witajcie,
Przymierzam siê do wymiany termostatu w moim 730D.
Czy kto¶ mo¿e robi³ to samemu w gara¿u :) ? Trudny dostêp?
Ostantio ojciec zmienia³ w u mechaników, to podobno musieli ch³odnicê wyci±g±æ. Jak to jest naprawde ?
Witajcie,
Przymierzam siê do wymiany termostatu w moim 730D.
Czy kto¶ mo¿e robi³ to samemu w gara¿u :) ? Trudny dostêp?
Ostantio ojciec zmienia³ w u mechaników, to podobno musieli ch³odnicê wyci±g±æ. Jak to jest naprawde ?
G³ówny termostat mój mechanik wymieni³ w godzine jest troche zabawy z tymi rurkami s³aby dostêp ale ch³odnicy napewno nie trzeba ¶ci±gaæ. Z tego co widzia³em to nic trudnego jak masz odpowiednie narzêdzia bo wszêdzie ciasno.
Poszukaj na forum. Umie¶ci³em nawet filmik jak to zrobiæ (nie mój).
No dobra... patrz poni¿ej...
Nie trzeba ¿adnych jaki¶ skomplikowanych narzêdzi - jedynie klucz nasadowy torx, je¶li masz tak± ¶rubê zaraz przy termostacie. A tak po krótce, to trzeba zdj±æ rurkê EGR, rozebraæ kilka plastików i jeste¶ przy termostacie. No godzinka schodzi lekko. ¯adnego wyci±gania ch³odnic, to nie Audi ;). Ja to zrobi³em nawet bez wyci±gania wiatraka i da siê bez wiêkszych problemów, choæ mniej wygodnie.
Patrz post #30 i #31 w tym w±tku: http://7er.pl/showthread.php/13597-N...-Bmw-e65/page3
Ostatnio edytowane przez HTN ; 21-11-2016 o 19:21
Dziêki Ci bardzo Kolego ! Szuka³em, ale nie znalaz³em
Pozdro
HTN to by móg³ zrobiæ ca³± ksi±¿kê od A do Z "Sam naprawiam E65 na parkingu"![]()
Zesz³o 3 godziny ale siê uda³o ;)
By³bym pierwszy który by j± kupi³. Oczywi¶cie podpisana z autografem i dedykacj±![]()
Powracam.
Termostat g³ówny oraz EGR wymieniony, ale...
Samochód czasami nagrzeje siê do 90 st ale szybko spada np. do 80. Najczêstsz± temperaturê jak± widzê w ukrytym menu w trasie to zakres 70-80.
Czy problemem mo¿e byæ to, i¿ zawór EGR nie dzia³a ? Tak sobie to staram wyt³umaczyæ, ¿e spaliny nie przechodza wtedy przez ch³odnicê spalin, termostat EGR siê otwiera i szybko zbija temperaturê.
Jest jeszcze wymiennik ciep³a skrzyni biegów...