Same oc za 730d zapłaciłem 980zl a za 740i zapłaciłem 780zl miałem jedno i drugie prawie dwa razy mniej
Same oc za 730d zapłaciłem 980zl a za 740i zapłaciłem 780zl miałem jedno i drugie prawie dwa razy mniej
Nie tylko Ty![]()
W zeszłym roku na e38 740i 429zł oc i nnw w tym roku e65 938zł oc i nnw
W Niemczech nie ma czegoś takiego, jak "pełne zniżki". Tutaj jest kilkadzieścia klas SF. Liczba za SF, np. SF-4 odpowiada ilości lat bezszkodowej jazdy. Do tego dochodzi ilość km rocznie, bo oni tutaj robią przelicznik i im więcej jeździsz, tym więcej trzeba płacić. Tak, jak wcześniej wspomnieli - można sobie wyliczyć na portalu check24.de, czy verivox.de w zakładce Kfz-Versicherung. Do tego tutaj jest sporo opcji ubezpieczenia, z czego najważniejsze:
- AC z tzw. wolnym wyborem warsztatu, że jak przywalisz, to możesz albo wybrać kasę albo dać np. do BMW, bo oni mają swoje najtańsze warsztaty na umowie;
- następnie rozszerzone zwierzęta - czyli dzikie mniejsze, niż pies (za mniejsze nie płacą, jak nie masz rozszerzonych), ptactwo i zwierzęta domowe, bo wychodzą z założenia, że domowe są ubezpieczone przez właścicieli.
- deklarowany udział własny w odszkodowaniu, jak piszesz zero, to jest zawsze bardzo drogo.
Poza tym, najtaniej jest zawsze w listopadzie, bo do 30.11 można wypowiadać ubezpieczenia, które w większości firm są od 1.01.-31.12.
Na przykładzie moich danych - 4 lata ubezpieczenia w DE, zero szkód, małe miasto, 15.000km/rok, 730d F01, udział własny w AC 300âŹ, wolny wybór warsztatu, rozszerzone zwierzęta: najtańsza oferta 1617,25EUR. Jak dam 0EUR udziału własnego, to stawka rośnie do 2463EUR. Do tego podatek dokładnie 341EUR.
Dla 750i dokładnie jest to 1448EUR i 2667EUR + 246EUR podatku.
Zaleta w Niemczech taka, że jak faktycznie przysadzisz, a BMW wystawi rachunek na >10.000EUR, to nikt nie dyskutuje i w pewnych przypadkach nawet nie polecą zniżki (np. za szybę, czy zwierzaka).
Z tą rejestracją w Czechach to ja bym się nie rozpędzał. Raz, to meldunek, a dwa to pewnie tam też nie jest tak tanio, jak się wszystkim wydaje. Poza tym, kto będzie co roku na przegląd do Czech jeździł. Możemy PiS-iorom podskoczyć ze swoim straszeniem.
Tak a propos ubezpieczeń... Kolega mi dzisiaj pisał, że podobno 80% rynku ubezpieczeń jest w rękach PZU, a PZU jest w większości państwowe. Te rzekome 10 lat na minusie to sranie w banie - reperują sobie budżet, nabijając przy tym nas w butelkę chrzanieniem o nierentowności, Ukraińcach, niskim PKB, które tworzą w większości "biedne" banki... Eh, szkoda gadać co się w tym kraju dzieje...
Ostatnio edytowane przez HTN ; 07-12-2016 o 19:58
Dzis rozmawiałem ze znajomym byl u agenta niedawno i mu powiedział ze oc rosnie caly czas w każdym miesiącu są 4 podwyzki i do wiosny ubezpieczenia maja wzrosnąć jeszcze o 40% względem tego co jest teraz. Najniższe oc co mu zaoferował za poloneza 1.6 lpg (kupiony od dziadka, stan salonowy) to 1200zl - masakra!!!!!!! Jeszcze trocje a niedlugo znowu czeka nas powrót do starych czasów i znów autobus pociag albo rower wróci do łask a samochód będzie dobrem luksusowym... juz inny znajomy z pracy sprzedaje auto bo autobusy ma za darmo a oc dostał x2... dopiero sie zacznie. Tu na forum moze nie , ale sa ludzie ktorym naprawdę zacznie sie palic grunt pod nogami przez te podwyżki... swoja droga dla mnie jest to skandal. Mam 5 lat bezszkodowej jazdy, kierowca zawodowy , ostatnio płaciłem w maju 900 zl za calosc jak wbilem niedawno w internetowy kalkulator to wyszlo 1400za rok, to ile bedzie w maju? 2000 ??? Ciekaw jestem kiedy w ludziach cos pęknie...
Ostatnio edytowane przez darekbb ; 09-12-2016 o 00:58
W ludziach nigdy, dopiero jak wpływowym osobą w tym kraju coś zaczyna wadzić to potrafią skrzyknąc ludzi - bo mają na to fundusze i media za plecami . Inaczej niestety kiepsko to widzę. Kowalski z Kowalskim sie noe dogada. Juz słyszałem niejedną opinie zwykłych ludzi w stylu "jak kogoś nie stać to niech nie jeździ " To samo się tyczy akcyzy, ale jedynymi co protestują to handlarze i tez kiepsko im to idzie. A że handlarzy nikt nie lubi to też i kowalski ma to w dupie.
A jak ktos mieszka na wsi i musi autem do pracy jeździć bo PKSy po likwidowanie a busy jeżdżą tylko wtedy kiedy frekwencja jest wystarczaja? To co ma na rowerek przy -20?
xxxxxxxxxxx edit by ADMIN
p.s. masz ochotę na reklamę na forum - napisz do mnie PW.
Ostatnio edytowane przez Sebek ; 09-12-2016 o 14:58