Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: E32 M60B30 Problemy po wymianie uszczelki pod głowicą

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 730i V8
    Panowie przepraszam za zwłokę, ale niestety brakowało czasu. A teraz co tam z moją Beatką: zrzuciłem czapeczki z obu głowic i najpierw próbowałem obadać to wizualnie i ręcznie:D zainteresował mnie napinacz łańcucha wałków, bo był napięty dosłownie jak baranie jajca. Zdemontowałem go i okazało się, że skubaniec stoi i ani myśli się ugiąć, na szczęście miałem drugi napinacz z poprzedniej głowicy i ten poszedł w ruch, tamten rozebrałem i była w nim po prostu woda po pierwszym rozruchu także jak coś mam na podmiankę sprawny. zdjąłem wałek dolotowy i obejrzałem dwie pierwsze szklanki nie stwierdzając problemów. Niestety pomyślałem, że to napinacz był winowajcą klekotu, gdyż dźwięk dochodził idealnie z przodu tej głowicy, więc złożyłem wszystko z powrotem do kupy. Wiem, że już w tym momencie się ze mnie śmiejecie i słusznie z resztą, bo jak to mówią szybki dwa razy robi. Wiecie jak to jest 4 miesiące bez auta i człowiek pod sam koniec robi głupoty już. No, ale do rzeczy złożyłem to odpalam, oczywiście klekot dalej został, dolałem nafty, zagrzał się i pochodził około 15 min, spuściłem olej, zalałem nowy już valvoline 10w40 i nowy filterek i cóż mogę wam powiedzieć, no czeka mnie rozebranie tego raz jeszcze i wymiana tych nieszczęsnych szklanek- trudno się mówi. Ale mam kilka spostrzeżeń i pytań:
    1.Po tym całym remoncie silnik pracuje równiutko, żadnego przerywania jest na prawdę klasa, ale niestety na jałowych jak się rozgrzeje to drży;/ tyle że nie to że go rzuca czy jakoś losowo drży tylko silniczek idealnie równo pracuje i tak samo idealnie równo drży, czyli pewnie poduszki motor/skrzynia się kłaniają, no albo jest opcja że wisko i tu pytania jak sprawdzic wisko?
    2.Nareszcie cały układ odma,separator pracuje jak być powinno- przy odkręcaniu korka wlewu oleju czuć lekkie podciśnienie i jak się go odkręci silnik zaczyna inaczej pracować, a przed remontem kompletnie żadnej reakcji na korek więc jest ładnie.

Ogólnie jestem zadowolony z całej pracy i z tego że silnik nareszcie pracuje po prostu pięknie, równo tylko jeszcze te drgania trzeba wyeliminować, zająć się elektrozaworami i tymi szklankami nieszczęsnymi. Panowie jeszcze jedno ważne pytanie, czy właśnie przez uszkodzone elektrozawory płyn chłodniczy może dostawać się do nawiewów? Pytam, bo niestety, ale w kabinie dało się odczuć wczoraj zapach chłodniczego po odpaleniu nawiewów i obawiam się, że może mnie jeszcze czekać rozbiórka deski i robota z nagrzewnicą...

A prawdziwy rarytas szykuję na zakończenie roboty i myślę, że usiądę do tego w lato. Co mam na myśli? A no wstępnie zbadałem sprawę i doszedłem do wniosku, że da się poprawić pracę tego silnika jeszcze bardziej i dojść do perfekcji jałowego rodem z v12, i trochę zmienić krzywą momentu i mocy. Podpowiem jeszcze tylko, że nie chodzi o żadne mapowania ani żadną zmianę części-wszystko na oryginale:) Niektórzy pewnie domyślają się już co mam na myśli, ale to potem;)
    Ostatnio edytowane przez DjTomeQ ; 02-12-2016 o 09:06