Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Czy dołożenie samego wzmacniacza (4 kanałowego, w cenie ok 400 zł) do fabrycznego zestawu nagłośnienia (stereo, auto doposażone w nawigację, telewizję, telefon i zmieniarkę), bez instalowania półki, tuby (moim zdaniem tuby nie pasują do tego auta) ma jakikolwiek sens ? W moim aucie (E38 728i 99') o przebiegu 370k zaczęło już pierdzieć nagłośnienie przy dźwiękach basowych przy średnio głośnym słuchaniu muzyki (nie mówiąc już o głośnym słuchaniu). Robiłem już w moim aucie zimne luty w BM24 (wyłączało się) ale chciałbym polepszyć głośność i jakość nagłośnienia bez znaczących modyfikacji auta. Czy może ewentualnie zamiast wstawiać wzmacniacz - wymienić seryjne głośniki na zestawy hertza, pioneera etc.?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez julaswdx ; 24-03-2019 o 10:54
Najprostsze rozwiązanie to użycie konwertera sygnału Hi-Low, do niego podłączyć wzmacniacz stereo.
Oryginalne głośniki w przednich drzwiach zastąpić przyzwoitym zestawem odseparowanym z 13cm wooferm.
W puszkach za głośnikiem wyciąć duży otwór, analogicznie zrobić to w piance wygłuszenia. Konieczne będzie tylko dorobienie daszka, żeby woda nie kapała do puszki lub na tapicerkę.
Dodatkowo od frontu, na wzór oryginalnego uszczelnienia, nakleić uszczelkę na front głośnika, żeby uszczelnić połączenie tapicerka - głośnik.
Głośnik wysokotonowy często da się zmieścić w miejscu głośnika średniotonowego.
Takie rozwiązanie potrafi dać bardzo dużą poprawę. U Szajboosa kiedyś na spocie chłopaki szukali subwofera, a to grał tylko zestaw VDO HPC1300 pod wzmacniaczem Sony XM6020.
O ile wzmacniacz da się dostać używany, to wspomniany zestaw jest bardzo ciężko dostępny, ale myślę, że da sie znaleźć inne przyzwoite zestawy. Przykładowo Hertz HSK130
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Panowie w swojej e38 zostawiłem oryginalne radio dołożyłem wzmacniacz z bluetooth,wszystkie głośniki zmieniłem na morel, a po opuszczenii tylnego podłokietnika pojawiło sie miejsce na małą skrzynkę basową. Koszt całości około 10k i gra mega dobrze.
Pozdrawiam,
Michał
Jeszcze jedno pytanko, czy z mojego kaseciaka da rade wyprowadzić wyjście AUX ?
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
Rozebrać radio i 3 piny do wlutowania.
A jakie radio masz? Już kiedyś był temat na forum o AUX.