Witajcie,
Po kupnie staram siê doprowadziæ moja 730d do jak najlepszego stanu.
Po pod³±czeniu INPY na silniku by³y 4 b³êdy
¦wiece na 1 i 2 cylindrze (Zmienione ju¿, teraz siê pojawiaj± b³êdy na 1 i 3... Czy¿by sterownik?)
3FF0 (3263) Luftmassenmesser - Przep³ywomierz
4501 (0401) Abgasrueckfuehr-Regelung - EGR
Sprawdza³em warto¶ci SOLL/IST na luzie oraz podczas jazdy. Przep³ywka daje warto¶ci 2x wiêksze ni¿ to czego oczekuje ECU. Turbina lekko prze³adowuje.
Podmieni³em na 100% sprawny przep³ywomierz z auta mojego ojca, u którego warto¶ci oczekiwane i podawane przez przep³ywke s± idealne.
Na postoju i na je¼dzie testowej przep³ywka dalej pokazywa³a za du¿o tak samo jak na mojej.
Skoro przep³ywka jest OK, gdzie szukaæ problemu ? nieszczelno¶ci w dolocie ?
Podczas jazdy, gdy zaczynamy przyspieszaæ bez redukcji biegu przez skrzynie obroty id± trochê do góry, spadaj±, id± do góry, spadaj±, dopiero mocniejsze wci¶niêcie peda³u gazu powoduje, i¿ zaczyna jechaæ normalnie.
Moc silnik ma (porównuj±c z autem ojca, który wersje 230konn±), nie jest to tak ¿e jest ca³y czas zamulony.
Z tego co zauwa¿y³em, kto¶ "zablokowa³ EGR" poprzez zagiêcie i zaspawanie rury od ch³odnicy EGRu, miêdzy kolektorem wydechowym a ch³odnic± EGRu.
Krociec z kolektora nie jest niczym za¶lepiony, przez mam z tej strony trochê syfu...
Zapewne trzeba te¿ EGR usun±æ w sterowniku.
Czy po usuniêciu EGR w kompie, warto¶ci przep³ywki siê "ogarn±"?

Odpowiedz z cytatem