Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Klimatyzacja/Climatronic/Dźwięk

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK

Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    Miro ja nie wiem, czy wszystkie sprężarki w E65 są bez sprzęgła. Na pewno różnią się numerami w zależności od typu silnika. Ja miałem/mam (nie zwracam już uwagi) odwrotnie niż Ty, jak wyłączyłem klimę na kokpicie to mi pod maską zaczynało grzechotać. Gościu od klimatyzacji powiedział, że to zdaje się napinacz, ale nie mam pojęcia dlaczego tak reagował na przycisk wyłączania/włączania klimatyzacji. Może u Ciebie też jest coś za napędem pasowym już? Tylko czemu Ci się to niesie aż do kabiny o_O?
    Pasek mam nowy jeden i drugi. Napinacz z alternatora nowy ori a z klimy miałem w rekach i jest 100% idealny wiec nie wymieniałem.
    Musze pogadac z jakims gościem co klimy robi o co moze chodzic z tym buczeniem w niskich temperaturach.

BMW
    BRAK
    Tak mi chodzi po dyni czy może faktycznie jeszcze tego napinacza nie wymienić. Może łożysko w rolce jak jest zimno i jest obciążone to zaczyna marudzić .?
    Chyba tak zrobię ,bo koszt niewielki a może się wyjaśni. Cięzko to diabelstwo zlokalizować.

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Miro to Cię może zainteresować:
    http://allegro.pl/tarcza-klimy-denso...309580660.html

czy aby na pewno nie masz sprzęgła na sprężarce?

BMW
    BRAK

Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    Miro to Cię może zainteresować:
    http://allegro.pl/tarcza-klimy-denso...309580660.html

czy aby na pewno nie masz sprzęgła na sprężarce?
    Nie mam przyjacielu sprzęgła. Ten link co podałeś to jest do polifta z silnikiem N52 a u mnie siedzi M54

BMW
    BRAK
    Dobra...wymieniłem napinacz jeszcze na nowy ale to nic nie zmieniło. Dalej jest takie ciche brzęczenie na wolnych jak jest bardzo zimno. Sprężarka i okolice kpl. cisza. To nie ona . Wydaje mi si e ,że zawór będzie tylko lekko popuszczał bo i tak jest przecież przy 0*C zimno a reszta pójdzie na bajpasie i stąd ten dzwięk. To nie jest słyszalne jak radio jest włączone. Musi być cicho ,żeby to słyszeć . Wydaje mi się ,że wewnątrz samochodu bardziej niż na zewnątrz.
    Sram na to. Przecież nie rozkopię pół auta aby tego świerszcza zanaleźć. Inni mówią ,że tego nie słyszą a to przecież ja mam tępy słuch. heh
    Jeden fachowiec mi powiedział ,że iglica w zaworze będzie drgała i tak to słychać.
    Chyba sobie kupię Fiata Pandę i będę miał wyje..ne na wszystko.

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Miro a to nie będzie znany problem "świerszcza" i dmuchawy po stronie pasażera? Ja w sumie mam podobnie. Jak nawiew jest włączony, to słyszę buczenie na postoju (np. w korku). Dodatkowo zimą lubi mi właśnie poćwierkać.

BMW
    BRAK
    ale jak klime wyłacze to w tym momencie cisza. jak jest +5*C to tez cisza nawet z klima

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65 740d
    U mnie właśnie słychać buczenie z lewego filtra kabinowego, wyłączam nawiew i odrazę cisza ..podpowie ktoś jak to usunąć bo dochodzi napewno z filtra kabinowego a dokładnie z puszki do filtra kabinowego od strony kierowcy

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 740d, 335i, 750dX
    Cytat Zamieszczone przez Tommo Zobacz posta
    Podają że ciśnienie jest zredukowane do 2% czyli praktycznie nie pracuje. Plusem tego rozwiązania jest, że sprężarka cały czas się kręci smarując jej ruchome elementy.
    Jest dokladnie tak

Instrukcja z przedlift
    The position of the swash plate is varied by the internal pressure which is controlled by the electric control valve integrated into the compressor. The control valve influences the force at the swash plate by changing the crankcase chamber pressure (PC). When de-energized (control valve open), the swash plate is almost vertical and not deflected. The compressor output is approximately 0 - 2% which is required to maintain internal lubrication.

Miro ale sam cos zle patrzysz albo zmien mechanika, napewno masz sprzeglo. Moze to kolo pasowe ?

Ps mialem kiedys E46 z silnikiem M54 i tez miala sprzeglo wiec w E65 jest nie mozliwe zeby nie bylo.

BMW
    BRAK
    Nie mam sprzęgła. Jest zawór. Sama szajba (koło pasowe) jest i koniec.
    @PALEKKK zdemontuj tunel dolotowy z filtra i zobacz czy klapy prawidłowo reagują.