Rób jak chcesz.![]()
Rób jak chcesz.![]()
To że bateria trzyma napiecie nie znaczy ze jest sprawna.
Skoro już masz zakupioną tą baterie to wymien i sprawdz czy pomogło (krew się nie poleje).
Jesli chcesz sprawdzić czy stara jest na 100% sprawna to sprawdz ile spada napięcie po wciśnięciu guzika na pilocie.
Ewentualnie idz do ludzi co dorabiają kluczyki oni mają sprzet do testowania mocy nadajnika w pilocie - może sprawdzi ci to za free.
Przy parowaniu kluczyka operacje czasem trzeba wykonac kilkukrotnie aby synchronizacja pobrała odpowiedni zestaw kodujący
Starałem się sparować na kilka sposobów po kilkanaście razy i zima. To może ktoś ma otwarty kluczyk i zmierzy jakie ma napięcie na poszczególnych przyciskach i o ile spada mu napięcie.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Jesli masz kluczyk rozebrany to sprawdz napiecie w stanie spoczynku, zapisz sobie
Wcisnij i trzymaj ktorykolwiek guziczek od pilota i sprawdz napiecie na baterii nie powinno spasc wiecej niz 0.1V
Ewentualnie bezinwazyjnie wluz kluczyk do stacyjki i sprawdz czy bedzie dzalal pilot gdy znajduje sie blisko ukladu ladujacego akumulatorek w kluczyku.
Dopytac tylko trzeba czy ladowanie kluczyka dziala caly czas czy sie wylacza samoczynnie.
Jesli kluczyk w stacyjce dziala bezblednie to masz na 100% uszkodzony akumulatorek.
Jak to bywa z akumulatorami - stracil swoja pojemnosc a napiecie ma ok i czujniki nie widza problemu
Sanndaman ale kolega Franciszek tego nie pojmuje . Zamiast od razu wymienić akumulatorek woli kombinować jak koń pod górę![]()
nie którzy są bardziej ogarnięci inni mniej a jeszcze inni idą do specjalistów.
Na finiszu to wydaje mi się że kolega nie rozebrał tego kluczyka i szuka pewności aby na darmo nie kroić obudowy - ale to są tylko przypuszczenia i mogę się mylic.
Niestety mylisz się, kluczyk pokrojony, sklejony na razie taśmą. Testowałem kwestię działania pilota gdy znajduje się w stacyjce i zima. Nie widzę tylko sensu wymieniać baterii oryginalnej i montować zamiennik na kabelku jeden biegun jak problem leży gdzie indziej. U ciebie kolego była wywalona bateria wymieniłeś czy tam oddałeś do wymiany i działa fajnie dla Ciebie ja też się, że tak powiem o to modliłem ale niestety u mnie co innego. Jutro wezmę miernik z auta i zrobię jak radzi Sanndman. Widziałem sposób na youtube na radiu z falami UKF, żeby sprawdzić czy pilot wysyła sygnał ale niestety nie mam, żadnego cuda z takimi falami.
A jakies bledy ci sie pojawiaja w module ?
Ostatni bezinwazyjny sposob to zakoduj kluczyk z innego auta. Jesli zadziala to pada ci kluczykjesli nie zadziala to kleka modul, moze problemy z antena.
Dlatego właśnie pytałem gdzie szukać tego modułu anteny. Dzisiaj pomierzyłem więc w spoczynku na baterii jest 3,09V po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku spada do ok. 2,71V. Próbowałem kodować jak mówiłeś trzymając kluczyk w stacyjce niestety lipa. Po kilku razach ale kluczyk poza stacyjką zaskoczyło kodowanie zamknął się i otworzył wyszedłem z auta zamknąłem z pilota i to tyle później już nie działał. Tak jak by się rozprogramowywał moduł albo co.
Edit: Zapomniałem niestety nie dysponuje, żadnym programem do sprawdzenia kompa.
Ostatnio edytowane przez FranciszekDolas ; 04-11-2016 o 13:14