Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: BMW e38 730d 2001 problem z centralnym z pilota kluczyka po rozładowaniu

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Rób jak chcesz.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 M40B18 -------E34 M20B20 ------- E38 M60B40 ------- K589 K1200RS
    To że bateria trzyma napiecie nie znaczy ze jest sprawna.

Skoro już masz zakupioną tą baterie to wymien i sprawdz czy pomogło (krew się nie poleje).

Jesli chcesz sprawdzić czy stara jest na 100% sprawna to sprawdz ile spada napięcie po wciśnięciu guzika na pilocie.

Ewentualnie idz do ludzi co dorabiają kluczyki oni mają sprzet do testowania mocy nadajnika w pilocie - może sprawdzi ci to za free.

Przy parowaniu kluczyka operacje czasem trzeba wykonac kilkukrotnie aby synchronizacja pobrała odpowiedni zestaw kodujący

Początkujący Użytkownik
    BMW
    poszukuje e38 730d
    Starałem się sparować na kilka sposobów po kilkanaście razy i zima. To może ktoś ma otwarty kluczyk i zmierzy jakie ma napięcie na poszczególnych przyciskach i o ile spada mu napięcie.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez Sanndman Zobacz posta
    To że bateria trzyma napiecie nie znaczy ze jest sprawna.

Skoro już masz zakupioną tą baterie to wymien i sprawdz czy pomogło (krew się nie poleje).

Jesli chcesz sprawdzić czy stara jest na 100% sprawna to sprawdz ile spada napięcie po wciśnięciu guzika na pilocie.

Ewentualnie idz do ludzi co dorabiają kluczyki oni mają sprzet do testowania mocy nadajnika w pilocie - może sprawdzi ci to za free.

Przy parowaniu kluczyka operacje czasem trzeba wykonac kilkukrotnie aby synchronizacja pobrała odpowiedni zestaw kodujący
    Potwierdzam w 100%
    Kolega Franciszek jednak widać woli do okoła

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Jesli masz kluczyk rozebrany to sprawdz napiecie w stanie spoczynku, zapisz sobie
    Wcisnij i trzymaj ktorykolwiek guziczek od pilota i sprawdz napiecie na baterii nie powinno spasc wiecej niz 0.1V

Ewentualnie bezinwazyjnie wluz kluczyk do stacyjki i sprawdz czy bedzie dzalal pilot gdy znajduje sie blisko ukladu ladujacego akumulatorek w kluczyku.

Dopytac tylko trzeba czy ladowanie kluczyka dziala caly czas czy sie wylacza samoczynnie.

Jesli kluczyk w stacyjce dziala bezblednie to masz na 100% uszkodzony akumulatorek.

Jak to bywa z akumulatorami - stracil swoja pojemnosc a napiecie ma ok i czujniki nie widza problemu

BMW
    BRAK
    Sanndaman ale kolega Franciszek tego nie pojmuje . Zamiast od razu wymienić akumulatorek woli kombinować jak koń pod górę

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    nie którzy są bardziej ogarnięci inni mniej a jeszcze inni idą do specjalistów.
    Na finiszu to wydaje mi się że kolega nie rozebrał tego kluczyka i szuka pewności aby na darmo nie kroić obudowy - ale to są tylko przypuszczenia i mogę się mylic.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    poszukuje e38 730d
    Niestety mylisz się, kluczyk pokrojony, sklejony na razie taśmą. Testowałem kwestię działania pilota gdy znajduje się w stacyjce i zima. Nie widzę tylko sensu wymieniać baterii oryginalnej i montować zamiennik na kabelku jeden biegun jak problem leży gdzie indziej. U ciebie kolego była wywalona bateria wymieniłeś czy tam oddałeś do wymiany i działa fajnie dla Ciebie ja też się, że tak powiem o to modliłem ale niestety u mnie co innego. Jutro wezmę miernik z auta i zrobię jak radzi Sanndman. Widziałem sposób na youtube na radiu z falami UKF, żeby sprawdzić czy pilot wysyła sygnał ale niestety nie mam, żadnego cuda z takimi falami.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    A jakies bledy ci sie pojawiaja w module ?

Ostatni bezinwazyjny sposob to zakoduj kluczyk z innego auta. Jesli zadziala to pada ci kluczykjesli nie zadziala to kleka modul, moze problemy z antena.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    poszukuje e38 730d
    Dlatego właśnie pytałem gdzie szukać tego modułu anteny. Dzisiaj pomierzyłem więc w spoczynku na baterii jest 3,09V po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku spada do ok. 2,71V. Próbowałem kodować jak mówiłeś trzymając kluczyk w stacyjce niestety lipa. Po kilku razach ale kluczyk poza stacyjką zaskoczyło kodowanie zamknął się i otworzył wyszedłem z auta zamknąłem z pilota i to tyle później już nie działał. Tak jak by się rozprogramowywał moduł albo co.

Edit: Zapomniałem niestety nie dysponuje, żadnym programem do sprawdzenia kompa.
    Ostatnio edytowane przez FranciszekDolas ; 04-11-2016 o 13:14