Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 42

W±tek: £±cznik elastyczny wa³u - jakiej firmy polecacie?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Przyszed³ ³±cznik. Sprytnie opisane na opakowaniu "Meyle Germany" i nic wiêcej w tym temacie :). No nic, tak, jak pisa³em - zobaczymy ile to warte.

Powiedzcie mi o co chodzi z t± "twarto¶ci± wahaczy". Tak, jak wcze¶niej pisa³em - pojêcie dla mnie abstrakcyjne, bo przecie¿ elementy zawieszenia powinny byæ bardzo sztywne. Czym to siê objawia? Sprê¿yny/amory to sobie mogê wyobraziæ, ale "twarde wahacze"...???
    @HTN Co do tej twardo¶ci wahaczy to bujda na resorach. Niektórzy maj± bujn± fantazjê i jak mu przytakniesz to nastêpny ma ju¿ z tego super temat bo zap³aci³ raz tyle za co¶ co mo¿na mieæ taniej w tej samej a mo¿e i w lepszej jako¶ci :tape2: hahaha
    Oczywi¶cie ,ze my¶lê tak jak TY HTN i zawieszenie auta tzn wahacze maj± byæ sztywne a za resorowanie i komfort odpowiadaj± amortyzatory,sprê¿yny i ogumienie oraz rozmiar kó³ na jakich auto jezdzi.
    Na forum naprawdê czasami mo¿na siê g³upot naczytaæ i nie warto nawet nad tym rozmy¶laæ.
    S± tacy którym trzeba przytakn±æ bo oni maj± wra¿enie ¿e s± najm±drzejsi a jak im przytakniesz to czuj± sie naprawdê docenieni. :first::bump2::bump2::bump2:

Cytat Zamieszczone przez xenon Zobacz posta
    Pytanko w temacie wibracji ja mam wibracje odczuwalne od wa³u w momenecie odpuszczania nogi z gazu powy¿ej 120 km jak znowu delikatnie zaczynam przyspieszaæ wibracje mijaj± dodam ¿e ³±cze elastyczne wymieni³em a podpora wygl±da³a dobrze mo¿e macie jakie¶ pomys³y
    Poduszka pod silnikiem, poduszka pod skrzyni± ,ko³a,podpora wa³u. Obstawiam któr±¶ poduszkê.
    No chyba ,¿e wa³ kto¶ ¼le kiedy¶ posk³ada³.
    Jeszcze jedno.....Geometriê z ty³u masz dobr± ?
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 13-10-2016 o 23:34

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    @HTN Co do tej twardo¶ci wahaczy to bujda na resorach. Niektórzy maj± bujn± fantazjê i jak mu przytakniesz to nastêpny ma ju¿ z tego super temat bo zap³aci³ raz tyle za co¶ co mo¿na mieæ taniej w tej samej a mo¿e i w lepszej jako¶ci hahaha
    Oczywi¶cie ,ze my¶lê tak jak TY HTN i zawieszenie auta tzn wahacze maj± byæ sztywne a za resorowanie i komfort odpowiadaj± amortyzatory,sprê¿yny i ogumienie oraz rozmiar kó³ na jakich auto jezdzi.
    Na forum naprawdê czasami mo¿na siê g³upot naczytaæ i nie warto nawet nad tym rozmy¶laæ.
    S± tacy którym trzeba przytakn±æ bo oni maj± wra¿enie ¿e s± najm±drzejsi a jak im przytakniesz to czuj± sie naprawdê docenieni.
    ch³opie ile ty lat spêdzi³e¶ na pracy przy autach?

s³ysza³e¶, ¿e tuleje w wahaczach przednich masz olejowe? A wiesz, ¿e Meyle s± prawie bez oleju? Jak przetniesz Meyle i inne tuleje to widaæ zmienion± proporcjê gumy do oleju. Nie wiem jak mam to lepiej wyt³umaczyæ. Mia³e¶ jakiekolwiek tuleje Meyle HD w rêku i sprawdza³e¶ ich sztywno¶æ? Nawet zwyk³e tuleje nie olejowe Lemfordera od tych Meyle HD s± du¿o bardziej miêkkie. Nie musi byæ Lemforder cokolwiek innego zgodne z OEM, TRW, FEBI, co sobie ¿yczysz.

Jak uwa¿asz, ¿e za twardo¶æ zawieszenia odpowiada tylko amortyzator i sprê¿yny to dlaczego ludzie zak³adaj± poliuretan? Poliuretan w wahaczach potrafi wyrwaæ ich mocowania na standardowym setupie sprê¿yn i amorów, dlaczego zatem nie dzieje siê to ze zwyk³ymi tulejami gumowo metalowymi?

Widzia³e¶ kiedy¶ auto na szarpakach pod spodem jak pracuj± wszystkie tuleje? Nadal uwa¿asz, ¿e nie maj± ¿adnego wp³ywy na amortyzacjê i t³umienie udarów oraz dgrañ?

Ogarnij siê zanim bêdziesz siê z innych nabijaæ. Z pokor± przyjmuj wiedzê innych, którzy pracowali na to latami.

A przede wszystkim my¶l logicznie i analizuj, ucz siê.

Wyobra¼ sobie, ¿e niektórzy s± tutaj in¿ynierami i pracuj± w zawodzie wiele lat, a nie tylko czerpi± wiedzê z internetu, warto siê od nich czego¶ nauczyæ.

Poza tym nie napisa³em o tym, ¿e Meyle jest z³e, tylko, ¿e jest chiñskie oraz twardsze. Ka¿dy kto kupuje takie produkty musi mieæ tego ¶wiadomo¶æ. Znam wielu ludzi, którzy za³o¿yli Meyle HD i by³o dla nich ma³o komfortowe i wrócili do serii.

Z chiñczykiem jest tak, ¿e nigdy nie wiesz co trafisz od strony jako¶ci. Jednemu siê uda, a drugiemu nie, mi kiedy¶ w nowym Febi wypad³ sworzeñ w wahacza przedniego i e34 skoñczy³o ¿ywot na drzewie. Okaza³o siê, ¿e to Febi by³o chiñskie, dlatego wy¿ej kolegê na to uczuli³em.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 13-10-2016 o 12:52
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    e38 728 lift ,e53 X5,e65 750i, e66 750li
    Sk±d
    Siemianowice Sl
    Pytanko w temacie wibracji ja mam wibracje odczuwalne od wa³u w momenecie odpuszczania nogi z gazu powy¿ej 120 km jak znowu delikatnie zaczynam przyspieszaæ wibracje mijaj± dodam ¿e ³±cze elastyczne wymieni³em a podpora wygl±da³a dobrze mo¿e macie jakie¶ pomys³y

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    E65 730d
    Sk±d
    Wodzis³aw ¦l±ski

Odno¶nie zawieszenia, to da³em do wyceny ca³e zawieszenie firmie, która zajmuje siê regeneracj± wahaczy, dr±¿ków i koñcówek. Po znajomo¶ci wychodzi 1100z³ za regeneracjê ca³ego zawieszenia, wraz z dr±¿kami i koñcówkami. Wielu znajomych twierdzi, ¿e taka regeneracja jest o wiele trwalsza od jakiego¶ Lemfordera etc, a cena za ca³e zawieszenie ty³ + przód wychodzi tyle, ile musia³bym daæ za 2 wahacze z Lemfordera, a ogólnie stosunek cena/jako¶æ jest bezkompromisowy. Przekona³em siê o tym ju¿ w mojej by³ej W203, my¶lê ¿e do e65 te¿ bêd± potrafili dorobiæ konkret, do koñca roku mam w planie tak± regeneracjê.
    Ostatnio edytowane przez Polus111 ; 13-10-2016 o 12:15

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez Polus111 Zobacz posta
    Odno¶nie zawieszenia, to da³em do wyceny ca³e zawieszenie firmie, która zajmuje siê regeneracj± wahaczy, dr±¿ków i koñcówek. Po znajomo¶ci wychodzi 1100z³ za regeneracjê ca³ego zawieszenia, wraz z dr±¿kami i koñcówkami. Wielu znajomych twierdzi, ¿e taka regeneracja jest o wiele trwalsza od jakiego¶ Lemfordera etc, a cena za ca³e zawieszenie ty³ + przód wychodzi tyle, ile musia³bym daæ za 2 wahacze z Lemfordera, a ogólnie stosunek cena/jako¶æ jest bezkompromisowy. Przekona³em siê o tym ju¿ w mojej by³ej W203, my¶lê ¿e do e65 te¿ bêd± potrafili dorobiæ konkret, do koñca roku mam w planie tak± regeneracjê.
    Z ty³u masz 10 tulei na zawieszeniu + 3 trzymaj±ce most. Jak siê wstêpnie dowiadywa³em sama robocizna za wymianê to przedzia³ 800-1400PLN i przy dobrych wiatrach jest to pe³ny dzieñ roboty.

Zak³adaj±c, ¿e wszystkie elementy starego zawieszenia bêd± nadawaæ siê do regeneracji, to szybko licz±c materia³y, amortyzacja u¿ytych maszyn, zu¿yty pr±d, dodatkowy czas (przy wymianie zwyczajnie ¶ci±gasz stary element i zak³adasz nowy, przy regeneracji masz dodatkowy czas na regeneracjê), co¶ mi ciê¿ko uwierzyæ w te 1100PLN.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Regeneracja wahaczy polega na regeneracji sworzni, tuleje wprasowuj± Ci takiej firmy jakiej sobie ¿yczysz. Tuleje dorabia siê na wymiar tylko w przypadku braku mo¿liwo¶ci ich zakupienia i to kosztuje du¿o, bo to kompletny custom. A jak tuleja jest nieregularna, czyli nie jest pe³na to jej dorobienie jest niemo¿liwe.

Z tego co ja siê dowiadywa³em w zale¿no¶ci od lokalizacji jeden sworzeñ to koszt od 50 do 100 netto. Generalnie zawsze wychodzi taniej w przypadku zawiasu premium do dro¿szych aut, ale nigdy siê nie odwa¿y³em, mo¿e nies³usznie...

Kolega móg³by dok³adnie opisaæ co wchodzi w sk³ad tych 1100 PLN, bo mi siê wydaje, ¿e tylko regeneracja sworzni plus wyprasowanie i wprasowanie nowych tulei. W e65 na tyle s± cztery sworznie. Cena tulei raczej nie wliczona.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 13-10-2016 o 13:40
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    E65 730d
    Sk±d
    Wodzis³aw ¦l±ski
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Regeneracja wahaczy polega na regeneracji sworzni, tuleje wprasowuj± Ci takiej firmy jakiej sobie ¿yczysz. Tuleje dorabia siê na wymiar tylko w przypadku braku mo¿liwo¶ci ich zakupienia i to kosztuje du¿o, bo to kompletny custom. A jak tuleja jest nieregularna, czyli nie jest pe³na to jej dorobienie jest niemo¿liwe.

Z tego co ja siê dowiadywa³em w zale¿no¶ci od lokalizacji jeden sworzeñ to koszt od 50 do 100 netto. Generalnie zawsze wychodzi taniej w przypadku zawiasu premium do dro¿szych aut, ale nigdy siê nie odwa¿y³em, mo¿e nies³usznie...

Kolega móg³by dok³adnie opisaæ co wchodzi w sk³ad tych 1100 PLN, bo mi siê wydaje, ¿e tylko regeneracja sworzni plus wyprasowanie i wprasowanie nowych tulei. W e65 na tyle s± cztery sworznie. Cena tulei raczej nie wliczona.
    Zorientujê siê konkretniej jeszcze. Z tego co pamiêtam, to naliczy³ ³±cznie 30 elementów do regeneracji (w tym tuleje, sworznie i dr±¿ki). Ogólnie fabryczne tuleje mo¿na dokupiæ tylko dwie z ty³u z tego co pamiêtam, wszystkie inne bêd± dorabiali indywidualnie, nawet dr±¿ki jako¶ robi±. Sprawa wygl±da tak, ¿e zabieraj± zdemontowane elementy i za tê cenê (chyba) po kilku dniach odbieram gotowe. Dowiem siê konkretnie, bo mo¿e chodzi³o o sam materia³ albo sam± robociznê. W przypadku ma³ych zleceñ typu 2 wahacze, to cena 100z³ za tulejê, przy ca³ych kompletach wielowahaczy idzie siê dogadaæ z tego co mówili, wiêc obstawiam ¿e to cena za ca³o¶æ :). Ale ciekawi mnie teraz jak zregeneruj± te olejowe tuleje?
    Ostatnio edytowane przez Polus111 ; 14-10-2016 o 10:31

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Tommo
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    TTRS 438 KM i 617 Nm Lex RX450h
    Sk±d
    Nowe Miasto nad Pilic±
    ttrol w którym wahaczu z przodu jest olej w gumie?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Cytat Zamieszczone przez Tommo Zobacz posta
    ttrol w którym wahaczu z przodu jest olej w gumie?
    Te¿ sie o to mia³em zapytaæ bo ja nigdy tego nie zauwa¿y³em.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    tuleja 31 12 6 765 991

wahacz przedni 31 12 6 774 831 oraz koresponduj±cy na drug± stronê

te tuleje s± olejowe pocz±wszy od e34/e32. Oczywi¶cie uk³ad tego wahacza w e32/e34 jest inny, widocznie wleczony jest lepszy ni¿ pchany i to zmienili w e39/e38 i pozosta³o do dzi¶.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 13-10-2016 o 15:32
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. [zawieszenie] Jakiej firmy amortyzatory i sprê¿yny do E32?
    Przez Florens w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 21-04-2015, 16:09
  2. [zawieszenie] Jakiej firmy ³o¿yska do E32?
    Przez Florens w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25-09-2014, 07:46
  3. Uszkodzony ³±cznik wa³u , podpora wa³u ?
    Przez GRABA730i w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 03-10-2012, 14:56
  4. Jakiej firmy opony polecacie?
    Przez tomcad w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 29-03-2008, 19:46

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •