Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 61 do 70 z 219

W±tek: E32 750iL palenie oleju, p³ukanie/czyszczenie silnika z nagarów po d³ugim postoju

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Supermen Zobacz posta
    No i ja mam NGK.

Przewody zmienione. D³ugo¶æ kabla do cewki oczywi¶cie za ma³a przez co musia³em je pu¶ciæ nie przez plastikowe korytko... Ju¿ mi siê co¶ takiego nie podoba.

Przejecha³em 10km i nie zauwa¿y³em ¿adnych spadków mocy ani nic. Tyle, ¿e nim jeszcze telepie na postoju. Odkrêcaj±c korek od oleju jest minimalna zmiana w pracy silnika. Pewnie ³apie gdzie¶ lewe powietrze bo ju¿ mi nic innego do g³owy nie przychodzi.

B³êdów w DME i EML brak co cieszy.

Jedynie kontrola trakcji mi siê w³±cza ale nie mogê siê po³±czyæ z modu³em ABS. Mo¿e z samym modu³em jest co¶ nie tak.
    Trochê dziwne z t± d³ugo¶ci± tego przewodu, bo u mnie jest ok. Mo¿e co¶ zmienili w designie. Nawet s± na tyle d³ugie, ¿e sobie lekko wisz±, tak jak orygina³.

Ciê¿ko powiedzieæ, je¿eli mówisz, ¿e telepie jeszcze to mo¿e poje¼dzij trochê, niech trochê popracuje. Mo¿esz jeszcze rozebraæ i wyczy¶ciæ przepustnice jak Ci pisa³em, one te¿ maj± du¿y wp³yw na kulturê pracy.

Je¿eli chodzi o lewe powietrze, uchyl trochê zaworki od odm i zobacz jak siê zmienia. Tutaj naj³adniej ci±gnie lewe powietrze, idealnie za przep³ywomierzem.

Z tym ci¶nieniem sprê¿ania to dobry trop, ale w zastanym silniku i tak ksi±¿kowe nie bêdzie. A skoro ci±gnie równo to pali na wszystkie.

Modu³ ABS nie jest pod³±czony do z³±cza diagnostycznego, z tego co pamiêtam poprawili tego buga dopiero po lifcie, czyli gdzie¶ w 92 roku wraz z silnikami M60. Przerabia³em to. Mo¿na sobie samemu podci±gn±æ, kiedy¶ na krótko to zrobi³em i dzia³a³o, a w wi±zce przewodów brak :) Zreszt± na schematach ³adnie widaæ, ¿e modu³ ABS nie jest podpiêty.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 12-10-2016 o 15:37
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Zaobserwowa³em co¶ dziwnego. Mianowicie gdzie¶ jest chyba przebicie.

Jak telepie sobie na wolnych i w³±czê radio to w radiu "s³ychaæ" t± nierówn± pracê silnika.
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    A zobacz w takim razie jak wygl±da ³adowanie alternatora? Wygl±da mi to na upalon± któr±¶ z diód i sieje po zasilaniu. Mo¿e od tego te¿ wariuj± kompy silnika.

Alternator masz wymieniany jak mówi³e¶, oby to nie by³o co¶ grubszego, mo¿e kto¶ ju¿ na to wpad³...

Mo¿e jaki¶ magik tam ju¿ grzeba³ w tej elektryce kiedy¶.
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    £adowanie na kolana nie powala. Ok 13,65 V. Czy by³ wymieniany tego na 100% nie wiem. Ale wygl±da ³adnie wiêc tak przypuszczam.

Mo¿e od³±czê najpierw przewód od 1 cewki potem od 2 i zobaczê czy w którym¶ momencie przebicie w radiu przestanie byæ s³yszalne?

Edit:

Strona 1-6 gdzie¶ daje przebicie. Na stronie 7-12 nie ma trzasku w radiu. Na stronie 1-6 jest... Nowe kable, palce, kopu³ki, ¶wiece... Gdzie tu przebicie?
    Ostatnio edytowane przez Supermen ; 12-10-2016 o 15:52

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Supermen Zobacz posta
    £adowanie na kolana nie powala. Ok 13,65 V. Czy by³ wymieniany tego na 100% nie wiem. Ale wygl±da ³adnie wiêc tak przypuszczam.

Mo¿e od³±czê najpierw przewód od 1 cewki potem od 2 i zobaczê czy w którym¶ momencie przebicie w radiu przestanie byæ s³yszalne?
    Mo¿esz spróbowaæ w sumie.

Co¶ mi tu jednak nie pasuje w tym wszystkim. A jak jedziesz i obroty s± wiêksze to w radiu nic nie s³ychaæ?
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Tommo
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    TTRS 438 KM i 617 Nm Lex RX450h
    Sk±d
    Nowe Miasto nad Pilic±
    Te zak³ócenia mog± byæ od s³abej masy anteny lub kiepskiej jako¶ci przewodami zap³onowymi. Na starych przewodach te¿ mia³e¶ zak³ócenia?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Mo¿e faktycznie który¶ przebija z przewodów i st±d ta nierówna praca jak mówisz. U mnie s± ok, no ale mo¿e ju¿ teraz te przewody robi± gorzej ni¿ kiedy¶.

Chocia¿ ja tego efektu nie mia³em nigdy, a przebija³o na ró¿nych przewodach ró¿nie.

Przebija zazwyczaj do obudowy filtra oleju na tym banku, zobacz to. Drugie miejsce przebiæ to jak wi±zka z kopu³ki wchodzi na listwê plastikow±. Innych miejsc nie ma. Pry¶nij wod± i zobaczysz jak jest.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 12-10-2016 o 16:11
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Wzi±³em do rêki kontakt spray i wyczy¶ci³em cewkê masy które by³y w zasiêgu mojego wzroku. Zajrza³em jeszcze do 6 przewodu gdzie jest impulsator czy dobrze go z³o¿y³em i te¿ przepsika³em.

Efekt jest taki, ¿e w radiu d¼wiêk przebicia usta³.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    To fakt, wszystkie przy³±cza cewek te¿ kiedy¶ czy¶ci³em tak proforma.
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Widzê, ¿e jedynie przy dodaniu gazu lekko zatrzeszczy w radiu. Janmor... Tanie by³y to nie bêdê na razie wydziwiaæ.

Chodziæ chodzi. Teraz trzeba dalej ogarniaæ a do wiosny bêdê szukaæ beru z nowymi impulsatorami.

Tak sobie my¶lê, czy nie przeprowadziæ synchronizacji DME. Gdzie¶ co¶ mi siê obi³o o uszy. Pomo¿e to w czym¶?

Podobne w±tki

1. [silnik] Drgania silnika na postoju i podczas przyspieszania.
    Przez stachu0505 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 16-02-2014, 19:55
  2. [silnik] Elementy aluminowe silnika czyszczenie - piaskowanie czy malowanie
    Przez capoZe32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 25-01-2014, 17:59
  3. Zacieranie silnika na postoju :)
    Przez SIWEK30283 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 03-02-2013, 09:24
  4. P³ukanie silnika przy wymianie oleju
    Przez x-factor w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 77
    Ostatni post / autor: 12-05-2012, 09:27
  5. Odpowiedzi: 27