Niestety nie znam olejów Havoline, nie miałem z nimi do czynienia. Ale to półsyntetyk, więc podstawa mineralna. Pewnie dobry olej, ale trzeba często wymieniać.
Niestety nie znam olejów Havoline, nie miałem z nimi do czynienia. Ale to półsyntetyk, więc podstawa mineralna. Pewnie dobry olej, ale trzeba często wymieniać.
pozdrawiam Bartek
Szmieszki heheszki z tym olejem.
Przy '90 347tys uszczelniacze zbetonowalo juz dawno, zreszta niewazny przebieg, jak serwishefcik pusty odnosnie tego to obowiazkowo OUT. To samo zawory odmy.
Forum posiada nadwornych doradzaczy od V12 niech robio robote,natomiast pytanie z poczatku drugiego watku nt odmy zostalo nie odpowiedziane, tak samo bez uszczelniaczy wysilki z olejami to bezsens.
Czarne e32 w benzynie!
Odmy idą won. Nawet do nich nie zaglądam tylko zamówienie na Litwie składam :)
Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
lecz jest celem samym w sobie.
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/
Spokojnie Szalony, odmy były poruszone w wątku powitalnym.
Jeżeli chodzi o uszczelniacze, zgadza się, że pasowałoby je wymienić, podobnie jak wszystkie uszczelnienia w tym silniku. Leją zapewne uszczelki pokryw rozrządu oraz uszczelniacz wału korbowego z tyłu. Wszystko po kolei, bo Supermen się zachłyśnie.
Oczywiście zawsze silnik lepiej chodzi na nowych hydroregulatorach itd. itd.
W każdym razie nie ma tutaj problemu jak w e65, że te uszczelki padają bardzo szybko i zupełnie nie trzymają. Ja u siebie nie wymieniałem, ale w głowicach, które robiłem na zapas stare uszczelki trzonków , króre wyjąłem były miękkie i nie popękane. Świadczyć to może o lepszym jednak materiale niż obecnie.
Supermen, do zaworów odm dorzuć jeszcze te zaworki zwrotne oraz oba wężyki, czyli komplet razy dwa. To wszystko jest zaklejone olejem, a wężyki już sparciałe. Do tego uszczelka w pokrywie zaworów, bo jak ją dotkniesz to się rozpadnie.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 09-10-2016 o 13:38
pozdrawiam Bartek
Spokojnie trol, wymiana odm bez zaworow nie ma sensu, dymienie olejem nie ustanie bez zmiany zaworow odmy.
Czarne e32 w benzynie!
Wczoraj miałem do czynienia z M70 po remoncie (w serii 8). generalnie silnik pracował tak jak u mnie, ale tak jak pisze ttrol, zawsze na budzie czuć że motor jest włączony, M73 pracuje kompletnie inaczej, tam w ogóle nie czuć że coś jest odpalone ;)
Mercedes W140 600 też pracuje podobnie niezauważalnie do M73, ale jak wiadomo to nowsza konstrukcja.
Nie ma co się czepiać, po prostu tak jest i już.
Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
lecz jest celem samym w sobie.
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/
musisz zamówić 1,2,3,4,6, bo węże 3 I 4 są zakrzywione I nic innego nie podpasujesz.
no to Kuba potwierdziłeś temat, że chyba trzeba zajrzeć do kompów w celu poprawy pracy M70 albo lepiej się nie da.
pozdrawiam Bartek
Wszystko się zgadza. Zawsze lekko czuć, że silnik jest na chodzie. Powiedziałbym, że te silniki mają takie lekkie zawahanie w swojej pracy.
Ale wystarczy, że wejdzie na 1000 RPM i już jest równo. Nie ma co wariować, te auta mają technologicznie ponad 30 lat.
pozdrawiam Bartek