Jak to przerobić?
Jak to przerobić?
Było na ten temat na forum yendrek zrobił instrukcje ze zdjęciami krok po kroku. Po krotce musisz kupic pompę obiegowa do Webasto około 300zl rurki aluminiowe potrójne z zaworem (w standardzie sa podwójne bez zaworu) i kilka gumowych przewodów. Ktoś ogarnięty zrobi to spokojnie w 3-4godziny max do tego szybkie kodowanie i po sprawie. Ja miałem to szczęście ze autor opisu mi to zrobił.
Sto procent warte zainwestowania tych kilku stówek. Do tego pilot w aso za 500zl albo szukać po Allegro ebay można trafić za polowe ceny. Pilot sie programuje samemu bez problemu. Po zabiegu będziesz mógł ustawić 2 czasy o których webasto ma sie włączyć albo uruchomić zdalnie z pilota.
ok dzięki za informacje.
A możesz podać dokładniejszy opis, bo autor w swoim temacie ma wygasłe zdjęcia.
Panowie, nurtuje mnie jedna rzecz.Webasto jakie mam wybite na kielichu mojej e65 to Thermotop z/c.Jest to webasto z pompką obiegową.Czy w takim razi mozna je zakodowac na grzanie kabiny tak łątwo jak sie to robi np w e39?
Obsługę Webasto masz w menu klimatyzacji (kontroler w lewo). U mnie się to nazywa "Independent ventilation". Tam mogę sobie ustawić o której godzinie ma się włączyć. Powinieneś też mieć kontrolkę między pokrętłami klimatyzacji - na zdjęciu się świeci:
Kluczyka do Webasto nie ma. Jest osobny pilot. Pilot obsługuje zarówno ogrzewanie, jak i klimę stacjonarną, jeśli masz też taką opcję. Mój pilot ma tylko Webasto. Zasięg ma całkiem sensowny - podobno 150m. Ja włączam go w domu przez okno i jest załączone podświetlenie kabiny po otwarciu drzwi, to załącza się ono na dwie sekundy na znak, że Webasto wystartowało.
Webasto zasilane jest paliwem. Niemniej jednak działa tylko 30 minut. Stan baterii musi też być wystarczający. Wg instrukcji nie włącza automatycznie się jeśli jest +10'C na zewnątrz (u mnie nie trzeba włączać podgrzewania tylnej szyby). W moim aucie nawet jak przy wyższej temperaturze (+13'C) gaszę silnik, to słyszę, że jeszcze chwilę pracuje.
Da się je też włączyć manualnie przy każdej temperaturze, przynajmniej u mnie tak jest.
Z własnego doświadczenia powiem, że piękna sprawa zimą.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 01-10-2016 o 15:04
Masz ta opcje co na zdjęciu wyżej aux heating? Włącz na wyłączonym silniku tak jak na zdjęciu i po jakimś czasie powinieneś słyszeć takie cykanie i ruszy webasto uslyszysz i będzie czuć tak jakby spalona naftę spod auta. Powinno ruszyć bez względu na temperaturę zewnętrzna.
Nie umie zaznaczyć AUX. eng. heat
Nie masz webasto, masz tylko dogrzewacz silnika.