Każdy diesel z jednostopniowym turbo między 4000-5000obr słabo idzie. Nawet wielostopniowe sprężarki to nie do końca rozwiązują, bo istnieje coś takiego, jak "zwłoka zapłonu" dla tego typu paliwa. To nie benzyna, żeby ładnie ciągnął w pełnym zakresie obrotów.
Resztę napisał Ci BartekG. Ja bym najpierw sprawdził, stan oleju w skrzyni. Ja wymieniałem olej w zeszłym roku, bo padłem ofiarą typowej usterki tego auta - cieknąca miska olejowa skrzyni. Przedwczoraj poprawiałem korek, bo w nowej misce znowu zaczął cieknąć. Masa do misek olejowych tym razem poszła w ruch (nie będę znowu wymieniał całości, bo i tak pewnie za rok będzie trzeba ją robić).
Skrzynię ściągają za ok. 450-700zł. Ostatnio sam musiałem wymienić uszczelniacz wału, ale wcześniej zrobiłem wywiad, bo się zastanawiałem, czy tego nie oddać. W serwisie BMW powiedzieli mi 1.000EUR za samą robotę. Do tego musisz doliczyć konwerter albo regenerację i olej z nową miską; fajnie też pomyśleć o okularze i reszcie klamotów do mechatroniki. Ja bym jednak nie robił regeneracji, tylko kupił nowy. 1000zł za regen w porównaniu 2000zł za nową część... Dla mnie wybór jest prosty, bo jego wymiana to sporo roboty. Całość wyjdzie Ci koło 4.000zł i będziesz miał z bani.

Odpowiedz z cytatem