Dorodzy Klubowicze i urzytkownicy pięknego auta jakim jest e65.
Jestem nowym abywcą 730d z 2003r, kupiłem auto z kilkoma wadami niestey... Zamierzam o wszystkich pisać tu po kolei. Teraz chcę opisać problem skrzyni biegów oraz falowania obrotów.
Otóż w moim e65 występuje falowanie obrotów ogólnie w całym zakresie obrotomierza, no może na wysokich obrotach nie oraz na biegu jałowym czyli wolnych obrotach. (podczas przyspieszania na maxa obroty nie falują) Przy stałej prędkości obroty faluja o okło 200-300obr.min +/-. Poza tym uważam iż skrzynia przerzuca czasami biegi co najmniej dziwnie, (jest to mój pierwszy automat i nie mam punktu odniesienia) czasami jest to bardzo płynne a czasami nie aż tak bardzo, poza tym rzadko, ale jednak zdarza sie szarpnięcie może nie jakieś olbrzymie ale mimo wszystko.
Uważam również że auto nie ma aż takiej mocy na przełomie obrotów 4000-5000 czy to normalne? dość długo mu zajmuje zmiana biegu na wyższy, z powodu wolnego wkręcania sie silnika na obroty.
Zaznaczam że mam uszkodzony zawór EGR, który z resztą w najbliższym czasie zablokuję, ale ktoś mi powiedział że przez ten właśnie zawór może brakować mu mocy właśnie na wyższych obrotach. Czy to prawda?
Proszę o pomoc oraz poradę, może ktoś miał już taki problem i sobie z nim poradził.
Poprzedni właściciel powiedział iż to jest wina sprzęgła. Ktoś inny zasugerował iż może to być problem elektroniki lub sterownika skrzyni biegów.