Trochê strasz± i po tej lekturze laik raczej siê nie zdecyduje na to auto.
Moje scany dla tych co nie czytali:
![]()
Trochê strasz± i po tej lekturze laik raczej siê nie zdecyduje na to auto.
Moje scany dla tych co nie czytali:
![]()
Uff... dobrze, ¿e zd±¿y³em sprzedaæ, bo laik kupowa³.
Troche zawyzyli ceny czesci ja kupilem sporo raniej niz te podane w artykule
Mag Pol Bis poleca 10W60 zamiast zalecanego przez BMW 5W30, ¿eby nie bra³ oleju. Buhahahaha! Mo¿e od razu motor doctora albo 20W60 wlaæ. Ostatnia prosta do robienia ³añcucha rozrz±du. To zdradza dlaczego te samochody s± taki awaryjne - bierze siê za nie mechanior, co ca³e ¿ycie Warturgi i Fiata 125p naprawia³ ;).
Po tym, co przeczyta³em, to mój egzemplarz jest w fenomenalnym stanie i jedyne, z czym mam problem, to faktycznie przednie zawieszenie, bo kupi³em 6 elementów zawieszenia w zestawie za 100EUR ;-). No i taki zestaw wytrzyma³ najpierw 4.000km, a teraz 15.000km i jest znowu do wymiany. Na Lamforderze z pewno¶ci± znacznie wiêcej to wytrzyma.
Jakby faktycznie patrzeæ na ceny w ASO BMW, to by mnie na 1er nie by³o staæ :-).
Ostatnio edytowane przez HTN ; 16-09-2016 o 18:51
A ten olej 10W60 nie u¶mierci czasem w szybkim tempie wa³ków rozrz±du albo panewek? Te silniki maj± pracowaæ na tzw. lekkobie¿nych olejach...
Z pewno¶ci± te¿. Zanim tak gêsty olej zostanie przepompowany do górnych partii silnika przy ni¿szych temperaturach, to swoje zajmie. Dlatego specyfikacja jest na rzadki olej. Zreszt±, jeden z kolegów na forum kiedy¶ zala³ jaki¶ specyfik a'la motor doctor i pó¼niej u Sebka robi³ w³a¶nie wspomniane przez Ciebie wa³ki.
Nie siej plotek :P to nie jest potwierdzone, prawdopodobne, ale nie potwierdzone. Rok wcze¶niej mechanik zwraca³ mi ju¿ uwagê na rysy na jednym wa³ku ;) a LiquiMoly wlane by³o dora¼nie, bo mia³em parê wyjazdów do Niemiec i nie chcia³em, ¿eby mi tam problemów narobili za puszczaj±ce uszczelniacze ;)
"Uderz w stó³...", hahahaha! Potwierdziæ tak± plotkê w naszych warunkach graniczy z niemo¿liwym :).
Dla zainteresowanych moje koszty od 29.05.2015 do dzi¶ (przyjmujê ¶redni kurs 4,30z³/1EUR):
- eksploatacja (opony, oleje silnik/skrzynia/most, filtry, klima, klocki, tarcze, czyszczenia, ustawianie osi, ³o¿yska kó³, ¶wiece + sterownik, zew. separator oleju, tarcze, o-ringi, uszczelniacz, korki zamiast klapek kolektora): 1874,96EUR (8.062,33z³)
- paliwo za 27.938km: 2847,25EUR (12.243,18z³)
Mo¿na wiêc przyj±æ, ¿e miesiêczne koszty eksploatacji na polskie warunki (16,5 miesi±ca do dzi¶), czyli to, co najbardziej wszystkich interesuje, wynosz± mnie 488z³. Reszta to paliwo, ubezpieczenie, przegl±d i w moim przypadku podatek.
Kto mnie bardziej zna z forum, to zbyt szczê¶liwego egzemplarza nie kupi³em - popalone ¶wiece ze sterownikiem, przednie wahacze do roboty, wycieki z silnika (w tym uszczelniacz wa³u), zdech³e wyz±bkowane opony, dwa ³o¿yska kó³ do wymiany, wykoñczone wszystkie 4 tarcze. Dzisiaj mam wszystko doprowadzone do porz±dku, powymieniane wszystkie oleje, usuniête klapki, zamontowany zewnêtrzny separator... Auto ogólnie doprowadzone do porz±dku. Wa¿na informacja przy tym jest taka, ¿e wszystko robiê sam i nie jestem przy tym ¿adnych expertem - mam klucze, a wiedzê czerpiê z netu, w szczególno¶ci z tego forum.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 17-09-2016 o 20:00
Zawieszenie serio co 20-30kkm siê robi? Moje jest orygina³ ca³e robione 6 lat temu i 100kkm temu w ASO BMW, i po 100kkm do wymiany mia³em dr±¿ki stabilizatora.
Jak kupisz takie wahacze, jak ja, to tak :). W³a¶nie tyle s± warte artyku³y tego typu.