Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: Na zimnym silniku nie pali na wszystkie cylindry v8

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw

Na zimnym silniku nie pali na wszystkie cylindry v8

Witam

Od pewnego czasu mam pewien problem, mianowicie zdarzy³o mi siê to ju¿ po raz drugi w tym miesiacu ... Kiedy wsta³em rano i poszed³em odpaliæ auto, silniczek odpali³ od pykniêcia, natomiast po chwili przesta³ pracowaæ na wszystkie gary ... Jad±c nim czu³em jakby w ogóle nie mia³ mocy, telepa³o ca³± bud± ... takie objawy utrzymywa³y siê mniej wiecej 2 kilometry ... kiedy autko zagrza³o siê do 45 * jak rêk± odj±³ ... Silniczek ogólnie pracuje bardzo równiutko ... Dopiero co wymieni³em uszczeliki dekli zaworowych wymieni³em oleje, ¶wiece, odme, dokreci³em pompe oleju i jeszcze kilka innych spraw. Pod³±czy³em autko pod komputer i wyskoczy³ mi b³±d 1 cylindra . Podejrzewa³em ¿e mo¿e nie mieæ zap³onu na tym cylindrze wiêc sprawdzi³em cewki ... Cewki nie wygladaj± na sparcia³e wrêcz bardzo ³adne wiec nie mam pojêcia co to mo¿e byæ ...

Prosze o jakie¶ sugestie . Pozdrawiam

7ka
    Go¶æ
    podobnie mialem u siebie,okazalo sie ze mam do wymiany ta uszczelke bo mi olejem zawala swiece..

swiece wymienilem i spoko.. niebawem chcialbym uszczelke zmienic :/

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    accord :)
    Sk±d
    warszawa
    tak jest. Ja tez mialem dokladnie tak samo. Auto szarpalo, nie chodzil na wszystkic cylidnrdach..

wymienilem swiece zaczelo pieknie wszystko stroic.
    Diagnoza: zarzygane olejem swiece i kaptury cewek. Zobacz czy te ostatnie nie nosza uszodzen mechanicznych

Rozwi±zanie:
    a. /tañsze/ komplet uszczelek - pod dekiel i pod swiecie.
    lub co gorsza
    b. cewki

Swoja droga jak sciagniesz te stare uszczelki to pewnie bedziesz je móg³ po³amaæ:))

Powodzenia
    per aspera ad astra

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Wroc³aw
    jak zrobi³e¶ te wymiany o których mowa to powiniene¶ pojechaæ trasê aby wypaliæ resztki oleju z kolektora wyrzucane przez niesprawn± odmê. mia³em podobne objawy po wymianie uszczelek pod dekiel i odmy auto pracuje idealnie.
    e32 v8 manual

7ka
    Go¶æ
    odma?

to ja takze trzeba wymienic? jakie sa objawy jej niesprawnosci?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Wroc³aw
    mi auto brzydko chodzi³o na zimnym i do tego olej lecia³ po odmie wiêc by³ ubytek, wydaje m i siê ,¿e wywala³o olej w kolektor co powodowa³o takie dziwne zachowanie. czyta³em ,¿e nale¿y wiemieniæ a prawie nikt tego nie robi. Auto po tych wymianach chodzi jak powinno. Pali na wszystkie gary na zimnym itp. U mnie prawdopodobnie odma by³a taka jak wyjecha³a z fabryki.. :) Nie wiem co pomog³o (czy odma czy wymiana uszczelek pod deklami) ale teraz dzia³a jak trzeba. :)
    e32 v8 manual

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw
    U mnie te¿ dzia³a silniczek po tych wymianach jak bajeczka ... Ale rano na zimnym silniku po prostu nie pali ma na który¶ z garów ... nie ma mocy i nie jedzie prawie do czasu kiedy siê lekko zagrzeje ... nie wiem czy to wina koñcz±cej siê cewki ... Wspomnê, i¿ nie dzieje siê tak za ka¿dym razem tylko czasami mniej wiecej raz w tygodniu ...

Je¶li chodzi o objawy niesprawno¶ci odmy to:
    1. Mo¿esz mieæ zaolejony kolektor ss±cy od ¶rodka (wystarczy wyci±gn±æ krokowca i w³ozyæ palec do kolektora i sprawdziæ)
    2. w okolicach odmy czyli dok³adnie miedzy kolektorem a ¶cian± grodziow± mo¿esz mieæ troszke oleju (ja tak mia³em)
    3. Silnik chodzi nie równo, dusi siê
    4. Dwie pierwsze ¶wiece zazwyczaj sa zaolejone

Sugeruje przy okazji wymieniæ uszczelki dekli zaworowych

Koszt operacji mniej wiecej : odma 140 z³ ASO, Uszczelki 200 z³ ASO + robocizna 250 z³ (w moim przypadku)

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    accord :)
    Sk±d
    warszawa
    a wahluja ci obroty czy tylko nie pali na garze?
    per aspera ad astra

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw
    Ewidentnie nie pali na gar ... bo wali ca³± bud± ... ale to tylko jaki¶ 1 km potem wszystko siê uspokaja ... Jak siê rozgrzeje to chodzi idealnie ...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Wroc³aw
    chcesz to po¿yczê Ci cewki za 2 tygodnie w weekend i sobie podmienisz najpierw jedn± potem drug± stronê.. ale skoro to siê dzieje rzadko mo¿esz tego nie zaobserwowaæ.
    e32 v8 manual

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •