Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 22

W±tek: [ elektryka] ¦wiat³a do jazdy w dzieñ

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno

[ elektryka] ¦wiat³a do jazdy w dzieñ

Zauwa¿y³em takie foto.

I pomy¶la³em aby dodatkowo do ringów przerobiæ halogeny (dziêki silnemu ¶wiat³u ringów i tak ich nie u¿ywam podczas mg³y)
    I teraz moje pytanie czy da siê w³o¿yæ jak±¶ siln± diodow± ¿arówkê w halogeny aby komputer nie marudzi³ czy musz± byæ zastosowane przy tym jakie¶ przetwornice...
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Wszystkie komunikaty mozna "wylaczyc" programujac sterownik swiatel
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    a tak nie do tematu to proszê bardzo kto¶ mnie jecha³ za sposób monta¿u a s± producenci którzy wrêcz sprzedawaj± ten patent ;p

W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Re: ¦wiat³a do jazdy w dzieñ

Cytat Zamieszczone przez coboss
    Zauwa¿y³em takie foto.

Obrazek

I pomy¶la³em aby dodatkowo do ringów przerobiæ halogeny (dziêki silnemu ¶wiat³u ringów i tak ich nie u¿ywam podczas mg³y)
    I teraz moje pytanie czy da siê w³o¿yæ jak±¶ siln± diodow± ¿arówkê w halogeny aby komputer nie marudzi³ czy musz± byæ zastosowane przy tym jakie¶ przetwornice...
    Mo¿e g³upio zapytam, ale co ma prezentowaæ przedstawione foto? Bo ja widzê auto z w³±czonymi postojówkami i halogenami....

A co do komunikatów, to najlepiej przeprogramowaæ sterownik (tak jak to Greg38 napisa³) zamiast uskuteczniaæ pajêczarstwo.

u¿ytkownik Awatar ADASIO
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Sk±d
    SILESIA City
    coboss chyba chodzilo o to ze te halogeny swieca intensywnie na niebieskawo a nie tak jak to ori maja tylko nie wiem czy on czasami nie ma tam wstawionych xenonow jakis w te halogeny i dlatego tak mu swieci ;(
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!

Tak te¿ to zinterpretowa³em.... Tylko nasze ukochane prawo do¶æ jasno okre¶la, jak u¿ywaæ ¶wiate³.... St±d moje pytanie, co ma przedstawiaæ foto, bo je¶li ¶wiat³a dzienne, to raczej siê nie uda....

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    nie nie ch³opaki chodzi mi o przeróbkê tych halogenów tak aby ¶wieci³y lekko i na bia³o. Byle by³y widoczne w s³oneczny dzieñ. Nikt mi przecie¿ nie zabroni przerobiæ halogenów na ¶wiat³a dzienne?!?

Niestety same ringi nie daj± zbyt mocnego ¶wiat³a gdy ¶wieci w nie bezpo¶rednio s³oñce, jak wiadomo roz¶wietla w tedy ¶wiat³o s³oneczne odb³y¶niki i sprawia ¿e ringi s± do¶æ s³abo widoczne. Oprócz tego oczywi¶cie nie spe³niaj± wymagañ prawnych. Nie s± to dodatkowe ¶wiat³a lecz postojówki ;/ co prawda policja jeszcze siê do tego nie doczepi³a ale trafie na niewy¿ytego m³okosa i zgarnê mandat. Mam zamiar do³o¿yæ latem dodatkowe ringi przeznaczone do E38 po lifcie takie s± mniejsze i ³adnie uzupe³ni± podstawowe (ju¿ sprawdza³em i monta¿ mi siê uda ale takie s± dostêpne tylko w niemczech i teraz wychodz± bagatelne sumy :/) te dodatkowe ringi pod³±cze do przewodów od halogenów w ten sposób bêd± w³±czane oddzielnym w³±cznikiem a fakt ¿e bêd± DUO sprawi ¿e bêd± grube i bardzo dobrze widoczne... I mega szpanerskie :D)

Za przeróbkami pójdzie dok³adka zderzaka od Alpiny skro halogenów ju¿ nie bêdzie i muszê jeszcze zmieniæ kierunki na g³adkie aby wizualnie wszystko pasowa³o :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    Sk±d
    Prudnik
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    ..Nikt mi przecie¿ nie zabroni przerobiæ halogenów na ¶wiat³a dzienne?!?...
    Zabroni kodeks drogowy.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    serio? :) a widzia³em ju¿ jakie¶ peugeot-y i takie tam je¿d¿±ce w ten sposób.
    Jak by to nie sprawi³o problemu móg³by¶ przytoczyæ dany fragment kodeksu?

O tym, jak maj± dzia³aæ poszczególne ¶wiat³a, mówi rozporz±dzenie Ministra Transportu (a dok³adnie jaki¶ za³±cznik do tego rozporz±dzenia). Kiedy¶ szuka³em tego dokumentu, aby ustaliæ, jak maj± dzia³aæ ¶wiat³a dzienne. Jest tam napisane, jakie s± wymogi co do odleg³o¶ci takich ¶wiate³ oraz jak powinno byæ to zrealizowane od strony elektrycznej. W za³±czniku do tego rozporz±dzenia jest np. napisane, ¿e ¶wiat³a dzienne z przodu musz± byæ w³±czane razem z tylnymi postojówkami.... Jak zwykle nasz ustawodawca jest m±drzejszy od wszystkich innych pañstw, gdzie takie ¶wiat³a maj± siê ¶wieciæ tylko z przodu....

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •