Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Używane e65/66 w Auto Świecie.

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    "Uderz w stół...", hahahaha! Potwierdzić taką plotkę w naszych warunkach graniczy z niemożliwym :).

Dla zainteresowanych moje koszty od 29.05.2015 do dziś (przyjmuję średni kurs 4,30zł/1EUR):
    - eksploatacja (opony, oleje silnik/skrzynia/most, filtry, klima, klocki, tarcze, czyszczenia, ustawianie osi, łożyska kół, świece + sterownik, zew. separator oleju, tarcze, o-ringi, uszczelniacz, korki zamiast klapek kolektora): 1874,96EUR (8.062,33zł)
    - paliwo za 27.938km: 2847,25EUR (12.243,18zł)

Można więc przyjąć, że miesięczne koszty eksploatacji na polskie warunki (16,5 miesiąca do dziś), czyli to, co najbardziej wszystkich interesuje, wynoszą mnie 488zł. Reszta to paliwo, ubezpieczenie, przegląd i w moim przypadku podatek.

Kto mnie bardziej zna z forum, to zbyt szczęśliwego egzemplarza nie kupiłem - popalone świece ze sterownikiem, przednie wahacze do roboty, wycieki z silnika (w tym uszczelniacz wału), zdechłe wyząbkowane opony, dwa łożyska kół do wymiany, wykończone wszystkie 4 tarcze. Dzisiaj mam wszystko doprowadzone do porządku, powymieniane wszystkie oleje, usunięte klapki, zamontowany zewnętrzny separator... Auto ogólnie doprowadzone do porządku. Ważna informacja przy tym jest taka, że wszystko robię sam i nie jestem przy tym żadnych expertem - mam klucze, a wiedzę czerpię z netu, w szczególności z tego forum.
    W takim razie dolicz jeszcze drugie 8k na robociznę, skoro robisz wszystko sam.

Wiem, że auto świat nie jest kompedium wiedzy, nigdy nie pretendowało do takiego. Ale każde 7er jest autem podwyższonego ryzyka i konkretne inne przytoczone tu przypadki tego nie zmienią.

Gazeta jest głównie adresowana do grupy średnio zarabiających polaków, w końcu kosztuje 2 złote. Przypomnę, że średnia w sierpniu to 4k brutto i wydatek na auto 1k pln miesięcznie jest katastrofalny dla tego budżetu. Widzę, że kolega pracuje w DE, średnio 2.7k Euro jednak robi różnicę. No i podejrzewam, że jak do mechanika jednak to do Polski.

Ja też wiele lat robiłem wszystko sam przy autach, ale nadszedł czas, że nie ma zwyczajnie czasu na to i potrzebuję auta, do którego wsiadam, robię 2k kilometrów i mam to w nosie. A w starym BMW przy takich przebiegach liczy się tylko czas od usterki do usterki, zresztą w większości starych aut. W związku z tym osoby, które stać na wydawanie 1k pln miesięcznie na auto wezmą golfa w leasing i tyle w temacie. Zapewne woleli by jeździć BMW, ale jak widać na przykładzie mojego kolegi z pracy, nowe 5er kombi, diesel plus automat i niska rata wykupu na końcu powoduje, że rata leasingu to już 4k pln, więc mało kto może sobie na to pozwolić u nas.

Możecie się ze mną nie zgadzać, ale takie są realia, a moje 7er posiadam od zawsze można powiedzieć i bardzo je lubię, więc nie jestem przeciwnikiem marki broń boże.

Doskonale tutaj wpasowuje się powiedzenie amerykanów, które było popularne jak mieszkałem w USA. Średnie wydatki na jedno auto w rodzinie nie powinny przekraczać 10% budżetu domowego wliczając koszta napraw, ubezpieczeń i paliwa.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 18-09-2016 o 10:54
    pozdrawiam Bartek