Zamieszczone przez
HTN
"Uderz w stół...", hahahaha! Potwierdzić taką plotkę w naszych warunkach graniczy z niemożliwym :).
Dla zainteresowanych moje koszty od 29.05.2015 do dziś (przyjmuję średni kurs 4,30zł/1EUR):
- eksploatacja (opony, oleje silnik/skrzynia/most, filtry, klima, klocki, tarcze, czyszczenia, ustawianie osi, łożyska kół, świece + sterownik, zew. separator oleju, tarcze, o-ringi, uszczelniacz, korki zamiast klapek kolektora): 1874,96EUR (8.062,33zł)
- paliwo za 27.938km: 2847,25EUR (12.243,18zł)
Można więc przyjąć, że miesięczne koszty eksploatacji na polskie warunki (16,5 miesiąca do dziś), czyli to, co najbardziej wszystkich interesuje, wynoszą mnie 488zł. Reszta to paliwo, ubezpieczenie, przegląd i w moim przypadku podatek.
Kto mnie bardziej zna z forum, to zbyt szczęśliwego egzemplarza nie kupiłem - popalone świece ze sterownikiem, przednie wahacze do roboty, wycieki z silnika (w tym uszczelniacz wału), zdechłe wyząbkowane opony, dwa łożyska kół do wymiany, wykończone wszystkie 4 tarcze. Dzisiaj mam wszystko doprowadzone do porządku, powymieniane wszystkie oleje, usunięte klapki, zamontowany zewnętrzny separator... Auto ogólnie doprowadzone do porządku. Ważna informacja przy tym jest taka, że wszystko robię sam i nie jestem przy tym żadnych expertem - mam klucze, a wiedzę czerpię z netu, w szczególności z tego forum.