Jedź oglądać. Cena wiadomo do zbicia i nie jest taka wysoka. Jakby była wystawiona za 38 to na forum by Ci pisali - nie jedź bo szrot
Jedź oglądać. Cena wiadomo do zbicia i nie jest taka wysoka. Jakby była wystawiona za 38 to na forum by Ci pisali - nie jedź bo szrot
Nie lepiej wziąć auto z forum? Jest jedna taka 760 na sprzedaż. Cena praktycznie taka sama... Ja bym się nie wahał 😀
Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
Dziękuje wszystkim za pomoc! Niestety 760i to jedyny silnik którego nie brałem po uwagę. Koszty utrzymania przynajmniej x2 w stosunku do innych e65 skutecznie mnie odstraszyły :). Co do omawianej tu 750i, poprosiłem Pana z ********** o pomoc w sprawdzeniu tego pojazdu. Powiedział że już próbował współpracować ze sprzedającym, niestety ponoć te współpraca pozostawiała dużo do życzenia i parę razy w rożnych sprawach mijał się z prawdą.... Oczywiście zaznaczam że nie ma to nic wspólnego z pojazdem, który może być jak najbardziej w porządku. Dlatego też ze względu na odległość i pewne nieścisłości odpuściłem to auto.
Życie natomiast nie znosi próżni i parę dni temu pojawiło e65 730d 2004 w mojej okolicy. Auto było przyzwoicie wyposażone, na pierwszy rzut w miarę wszystko ok. Dlatego też po raz kolejny zadzwoniłem do bmw check, i umówiliśmy się na dokładne sprawdzenie auta. W trakcie przeglądu wyszło parę mankamentów ale auto też nie jest nowe. Główne problemy : to absolutna cisza w aucie ( wzmacniacz logic 7 ?) , brak mocy silnika ( nie wyświetlał żadnych błędów ( oprócz świec i termostatu, natomiast ma prawie 14 sekund do 100 co znacznie odbiega od normy), no i rzeczy użytkowe jak klocki,tarcze, oleje itd.
Ponegocjowałem cenę tak by mieć zapas na naprawy i dobiliśmy targu :) Także w tym momencie jestem szczęśliwym posiadaczem e65 :)
Ps. Pierwszy serwis na ten moment wyceniany jest na 7000 pln ( auto jest w mobil-klimat, wiem że nie są tani ale od dwóch lat w miare serwisują mi moje wszystkie bmw), także przestroga dla tych którzy tanio chcieli by utrzymać te pojazdy że warto mieć małą górkę tak by potem nie zdziwić się nagle :P
Drato skąd to info o tak wysokich kosztach utrzymania V12 w porównaniu do innych silników ?
Z tematów na forum np. http://7er.pl/showthread.php/32444-BMW-E65-760i
Uczciwie powiem że własnej praktyki z V12 niestety nie miałem ( a szkoda :) ), także nie chcę się wypowiadać czy powyższe informacje to prawda czy mity :)
Ja myślę, że najbardziej czego ludzie się obawiali w silnikach N73 to bezpośredni wtrysk i pogłoski o padających pompach wysokiego ciśnienia. Poza tym to wiadomo więcej elementów eksploatacyjnych do wymiany w porównaniu do pozostałych silników: więcej świec, oleju, płynu chłodzącego, cewek itp itd. No i pali zdecydowanie więcej od 745i/750i. Dalej to popsuć się może tak samo jak każda inna E65 ;)
Pewnie jest tak, jak ludzie się bali zawsze M70 i M73. Podejrzewam, że teraz ceny utrzymania wszystkich tych silników już są podobne. Nawet jeżeli koszt remontu silnika N73 plus wszystko nowe dookoła to 20 tyś, to i tak w M7x jest to 15 tyś w tej chwili.
A pompy do M70 są dwie i też już kosztują po 1k PLN za sztukę :) poza ASO oczywiście.
Zawsze powtarzam, że BMW robi najtańsze w utrzymaniu silniki V12 na rynku.
pozdrawiam Bartek
Przyznam się szczerze że ja nawet nie patrzyłem na kwestie spalania. Obawiał bym się tutaj bardziej silnika i osprzętu.
Pewnie, że nie ma co demonizować V12. W BMW nie ma tragedii porównując np. do Ferrari 348, na które do niedawna chorowałem. Wyleczył mnie koszt "przeglądu wiosennego" na poziomie 30k pln z podnoszeniem silnika do góry żeby jakiś filtr wymienić, a tam nawet nie ma 12 garnków (no i tylko sekunda szybciej do 100 kmh ).
-------------------------------------
Broń Masowego Wyprzedzania.