witam wszystkich forumowiczów !
Po długich poszukiwaniach informacji jak i czy sie da wogóle zamontować chińską navi z aliexpress do e38 ,nie znalazłem konkretnych odpowiedzi czymś popartych a jedynie " daj sobie spokój " nie spasuje" tandeta" itd.
zdecydowałem sie pomimo to zamówić i ztestować samemu wszystko
wiec od poczatku...
zamówiłem navi dedykowaną do e39 bo do e38 nie znalazłem , okazało sie ze nie spasuje po bedzie zachaczac około 3cm o silniczek sterowania klapa nawiewu pasażera ale o tym czytałem z może tak być wiec nie zdziwiło mnie to .
rozebrałem navi i okazało sie ze taśmy do lcd sa na tyle długie ze bez problemu bez zadnych przeróbek da sie ja zamontować
do montażu akurat w moim przypadku musialem rozgrzebac znaczną cześć wnetrza ponieważ ciagłem kable rca do bagażnika bo mam nie standardowe audio
chcac koniecznie zachować funkcjonalność fabrycznych opcji ( kasowanie spalania, fabryczny tel. , webasto) zakupiłem fabryczne bc , i je przerobiłem ( szlifujac haha ) i włożyłem je w miejsce szufladki na kubki .
jak widać radio pasuje niemal idealnie. poprzednio miałem 4:3 navi i pozostawiłem ramkę ale musiałem ja poddac przeróbce , rozszlifować na boki. nawet śrubki pasja w otwory fabryczne.
co do samego działania navi to jestem mega zadowolony i żałuje że wczesniej sie nie zdecydowałem na zakup.
dotyk działa bardzo lekko , cała navi płynnie , nigdy nic sie nie przycieło .
posiada
-wyświetlacz hd
-1bg ram
-czterordzeniowy procesor
-z przodu dwa sloty na karty pamieci , 2 x 32gb max
-wyjscia rca 4x + wyjscie na subwoofer + pełny , 9-cio kanałowy equalizer ( dla mnie nieoceniona rzecz ! )
-2x z tyłu wyjscie usb ( dysk twardy , modem inernetowy)
-wifi wbudowane
-bluetootch
-dekoder can bus
po połaczeniu tel. z radiem można normalnie dzwonic wybierajac/odbierajac połaczenia z radia , wystarczy raz sparować telefon z urzadzeniem.
jeśli chodzi o internet to można podłaczyć modem internetowy taki jak np w laptopie , jednak ja nie mam , wiec internet udostepniam z telefonu przez wifi do urzadzenia i np. słucham muzyki z you tube , korzystam z google, opery . co ciekawe działa nawet facebook i massenger w tle czyli np. jesli mamy powiadominie na fb czy wiadomosc na massenger to wyskakuje nam informacja .
sterowanie z kierownicy działa normalnie , nie trzeba nic programować itd.
nawigacja ma bardzo mocny sygnał , nawet w tunelach nie gubi zasiegu czy parkingach podziemnych. standardowa nawigacja która dostałem gratis jest 3D , działa barzo dobrze , jest nawet lektor po polsku . w zasadzie jak i całe menu radia.
zamontowałem odrazu kamerę cofania , ku mojemu zdziweniu włacza sie automatycznie tryb kamery na radiu po wrzuceniu wstecznego ( wyglada na to że leci po can'ie sygnał )
odnośnie kosztów i zamówienia.
po klikcienciu na aliexpress odpowiednika kup teraz zapłaciłem w złotówkach dokładnie 1380zł za radio z wysyłką , po około 5 dniach było u mnie (dhl) przy czym okazało sie ze musze dopłacic za cło 102zł , zapłaciłem kierowcy i już mogłem sie cieszyć radiem ! dokupiłem jeszcze kamerę cofania 42zł i kable rca 2 x 5m , za 150zł .
narazie wady jakie dostrzegłem to :
- nie działa zwykłe radio , nie ma naszych czestotliwości
-podswietlenie jest odrobine za mocne , i po właczeniu świateł nie działa ściemnianie podswietlenia , jednak jak bede miał czas to sobie to przerobie .
i jeszcze w zasadzie dla mnie to nie wada ale warto wspomnieć - aby zamontować radio musiałem zrezygnowąć z czytnika dvd. dla mnie to żaden problem bo mam bluetootch, karty pamieci ,internet itd.
mam nadzieje że komuś sie moje wypociny przydadzą ! pozdrawiam